Србија и Балкан

Вучић и Рама: Неслагања око КиМ не угрожавају Отворени Балкан

Говорећи о различитим погледима на КиМ, Рама је рекао да ЗСО мора да буде 100 одсто гарантована за Србе, а Вучић да верује у будуће пријатељство српског и албанског народа
Вучић и Рама: Неслагања око КиМ не угрожавају Отворени Балкан© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Различита гледишта на питање Косова и Метохије не угрожавају сарадњу Србије и Албаније, поручили су председник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама рекавши да можемо да живимо с разликама, односно да је важно наставити дијалог, на шта је указао Рама.

После састанка у Верони у оквиру иницијативе Отворени Балкан, на новинарско питање о томе колико различити ставови чланица ове иницијативе о Косову и Метохији утичу на њихову сарадњу и како их коментаришу, Рама је рекао да је дијалог најважнија ствар. Додао је да се он управо данас одвија и да то што постоје велика неслагања по одређеним питањима, поготову кад је реч о Косову и Метохији, сматра да то није разлог "да не причамо више".

"Сусрео сам се с премијером (привремених приштинских институција) Куртијем и видео сам да је био отворенији  и конструктивнији него што је био раније. Рекао сам му да Заједница српских општина и питање Цркве морају да буду гарантовани 100 одсто за Србе на Косову. То може да буде мост ка будућности, а не проблем свих страна у будућности. То више није табу тема. И он има нашу пуну подршку да иде даље", истакао је Рама.

Вучић је одговарајући на исто питање, навео да "можда имамо опречне изјаве али економија јесте основа односа између две земље и битно је да се грађани тих земаља осећају сигурно и да буду добро примљени кад оду у друге државе". 

"Водимо одговорну политику као што раде озбиљни људи, верујем да Еди ради исто што и ја. Знамо које су разлике између нас и можемо да живимо с тим јер наши људи морају да живе једни с другима. Верујем у будуће пријатељство српског и албанског народа и верујем да је тај однос много бољи него што је био захваљујући пре свега нашим албанским пријатељима", нагласио је Вучић.

Председник Србије рекао је данас да је са премијерима Албаније и Северне Македоније разговарао о томе како помоћи обичним људима и како отклонити све препреке и омогућити слободну трговину и слободан проток робе и људи.

Тројица државника допутовали су у Верону како би на сајму "ВинИтали 2023" пружили подршку винарима из три земље који учествују на италијанској манифестацији у оквиру "Винске визије Отвореног Балкана".

Вучић је на конференцији за медије након састанка са Рамом и Ковачевским рекао да се разговарало о многим важним питањима како би се све припремило пре почетка летње сезоне, а било је говора и о питањима која се тичу безбедности хране.

"Разговарали смо о многим важним питањима како би све припремили пре почетка летње сезоне. Мислим да ће бити веома важно. Такође, разговарали смо и о многим другим питањима, попут оних која се тичу безбедности хране", рекао је Вучић.

На састанку се говорило и о идентификационим документима која ће убрзати преласке преко граница, додао је српски председник.

"Сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо напредак у наредним месецима по том питању. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би била основа, усуђујем се да кажем, основа економске сарадње између свих нас", истакао је Вучић.

Он је напоменуо да су највећа препрека на Западном Балкану границе, "јер када имате камион који преноси неку врсту робе они 30 посто возе, а 70 одсто проведу на границама".

У обраћању медијима на ту његову изјаву надовезао се македонски премијер Ковачевски који је навео да је рекао приликом недавне посете Београду да су границе највећа глупост, да оне не постоје између европских земаља, али постоје у нашем региону. Захваљујући иницијативи Отворени Балкан, како је навео Ковачевски, дошло је до повећања трговинске размене са Србијом, за више од 30 одсто, али и са Албанијом.

"Иницијатива је нешто органско, аутентично, базирано на доброј вољи и добрим односима наше три земље. Почива на принципу на којем почива и ЕУ, а то је слободна размена људи и добара", рекао је Ковачевски.

Албански премијер Еди Рама најавио је нови састанак чланица иницијативе у мају, додајући да је трговинска размена између земаља "Отвореног Балкана" повећана за 24,8 одсто у 2022. години. 

"Важно је да радимо на стратегији оснаживању веза са Европском унијом, да осигурамо да постоји дијалог шта ко ради. Срећни смо што у Берлинском процесу има одређеног напретка, Отворени Балкан није контрадикторан, већ комплементаран с тим процесом", нагласио је Рама.

image