Србија и Балкан

Србија паралисана снегом: Деца на коју је пало дрво ван животне опасности, главни путеви проходни

Према најавама метеоролога, падавине ће данас после подне ослабити, али се потпуни престанак очекује тек у среду
Србија паралисана снегом: Деца на коју је пало дрво ван животне опасности, главни путеви проходни© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

На велико изненађење свих, овога јутра пао је снег, који не престаје да веје широм Београда. Због влажног снежног покривача настале су веће саобраћајне гужве, па се аутомобили и градски превоз једва крећу улицама, неки од њих и потпуно измењеним трасама. Према извештајима АМСС, главни путеви у земљи су проходни. 

Према наводима РХМЗ падавине ће данас после подне ослабити, али се потпуни престанак очекује тек у среду.

На Миљаковцу у Београду јутрос је пало дрво на две девојчице старости 13 и 16 година, а оне су, на срећу, како је потврђено Танјугу у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој - у стабилном стању.

Јавно комунално предузеће "Зеленило-Београд" саопштило је да је стабло које се јутрос срушило усред тежине снега и пало на две девојчице у Борској улици било здраво. Због снега, кажу, њихове екипе имају данас велики број интервенција на санирању преломљених стабала и грана.

Јавно комунално предузеће "Градска чистоћа" услед снежних падавина ради појачаним темпом, саопштио је "Бео инфо".

Како се додаје, широм Београда ангажовано је 625 радника "Градске чистоће", од којих 375 комуналних радника ради на уклањању снега са тротоара ширих од пет метара, прилаза пешачким прелазима и јавних степеништа.

Поред њих, на престоничким улицама су 152 транспортна возила са механизацијом за чишћење снега.

На подручју западне и југозападне Србије и у Шумадији на снази је црвени метео-аларм, што значи да је време врло опасно.

Снег прекрио и КиМ, у Приштини посебно упозорење

Снег пада на целом Косову и Метохији, а у Приштини су градске власти замолиле грађане да данас не посећују паркове, због опасности од обарања стабала услед лошег времена.

Због јаког снега и ветра оборена су стабла на више локација у граду, наводи "Репортери". Оборено стабло блокирало је и прилаз Градском парку.

У Београду је током ноћи пало више од 20 центиметара снега, док је на планинама, пре свега на Златибору и Копаонику, права мећава.

Саобраћајне несреће и обустава саобраћаја

На главним путевима у Србији првог реда проходност је добра у односу на временске прилике, кажу за Танјуг из Ауто-мото савеза Србије (АМСС) уз апел возачима да уколико немају зимске гуме никако не крећу на пут и да током вожње буду опрезни.

Јовица Митић из АМСС рекао је за Танјуг да су временске прилике боље у односу на ноћ и јутро, али да је потребно да возачи буду опрезни током вожње и пажљиво процењују услове на путу, јер ће се у поподневним сатима са падом температуре стварати поледице које могу да доведу до проклизавања и опасности од саобраћајних несрећа.

Додао је да тренутно нема прекида на главним и важним саобраћајницама, али се саобраћај одвија успорено на различитим правцима, као и на ауто-путу Београд-Ниш.

"Саветујемо возачима да уколико су извршили замену гума летњим да у таквим условима не крећу на путу, јер су ово временске прилике када је неоходна зимска опрема", рекао је Митић.

Митић је навео да је после 10.00 сати нормализован саобраћај на ауто-путу "Милош Велики", који је неких два-три сата био у прекиду у смеру од Чачка ка Београду.

Додао је да је на магистралном путу између Ваљева и Пожеге преко Подбукова уведена забрана за камионе са приколицом и шлепере, као и из правца Ваљева, ка Шапцу и Лозници.

"Возачима препоручујемо да користе главне путне правце јер је на њима проходност најбоља, али то су најоптерећенији путни правци и на њима често долази до застоја на које возачи морају да рачунају", навео је Митић.

Јавно предузеће "Путеви Србије" саопштило је да су за саобраћај проходни аутопутеви и сви државни путеви првог и другог реда, као и прилази граничним прелазима и планинским центрима. Наведено је да снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара у планинским пределима на Златибору, Тари, Копаонику, Златару, Голији, Пештерској висоравни и Дивчибарама.

На ауто-путу Е-75, Обилазница око Београда, на петљи Београд, смер Сурчин - Батајница, јутрос је због саобраћајне незгоде била на снази обустава саобраћаја, а возила су преусмеравана на алтернативни путни правац. Такође, на ауто-путу Е-763, због саобраћајне незгоде био је обустављен саобраћај и на деоници Љиг - Таково, у оба смера.

На прузи Раковица - Ресник јутрос у 07.40 сати дошло је до прекида железничког саобраћаја, јер је у контактној мрежи изнад оба колосека ове пруге нестало напона струје, саопштила је "Инфраструктура железнице Србије". 

Аутобус приватог превозника који је превозио путнике на релацији Крагујевац - Рача, слетео је са пута јутрос око 05.30 на путу Церовац-Рача, код места Собовица. Како је Танјугу речено у Хитној помоћи, три екипе Хитне помоћи су изашле на терен, како би збринуле путнике. Према речима директорке крагујевачке хитне помоћи, др Гордане Ђокић, шесторо путника је одмах превежено у Ургентни центар УКЦ Крагујевац на детаљније прегледе. Остали путници прегледани су на лицу места и констатоване су им лакше повреде.

Сектор за ванредне ситуације издао саопштење са упутствима 

Због снежних падавина које су захватиле већи део Србије, Министарство унутрашњих послова позвало је све грађане на појачану опрезност на завејаним путним и другим правцима и да прате обавештења надлежних органа.

"Припадници МУП-а, Сектора за ванредне ситуације, у сталној су комуникацији са свим чиниоцима у систему заштите и спасавања на територији Србије и спремни су за деловање, уколико за тим буде било потребе, а све у циљу заштите живота грађана и њихове имовине", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, у Рашком округу је због временских непогода непроходан пут на деоници Кути - Одвраћеница и грађани се упућују на алтернативни путни правац Рашка - Нови Пазар - Одвраћеница. Такође, без електричне енергије остала су села Мојстир, Драга, Живче, Рибариће и Долово.

У Јабланичком округу у Медвеђи је без струје остало 500 домаћинстава, док су у Моравичком округу присутни мањи кварови на електро-мрежи у Гучи, Горњем Милановцу и Чачку, где је непроходан путни правац Преко Брдо - Одвраћеница.

Током ноћи су на територији Расинског округа извршена три црпљења воде у местима Треботин, Дашница и Пакашница и уклоњена пала стабла са пута у Краљеву. Тренутно су ватрогасно - спасилачке јединице ангажоване на обиласку терена и на уклањању палог дрвећа са коловоза, на више локација.

У саопштењу се подсећа да је, на основу црвеног метеоаларма Републичког хидрометеоролошког завода, којим су најављене снежне падавине јужно од Саве и Дунава, МУП-ов Сектор за ванредне ситуације још у петак, 31. марта ове године, упутио је упозорење свим штабовима за ванредне ситуације у јединицама локалне самоуправе. Тада је наложено предузимање хитних превентивних и оперативних мера у циљу смањења последица евентуалних снежних непогода.

На Млави, Пеку, Нери и Брзави водостаји ће данас бити у већем порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

На Црном и Белом Тимоку, Јужној Морави, Топлици, Ветерници, Јабланици, Пустој, Нишави, Расини, Јасеници, Кубршници и Тамишу код Јаше Томића, водостаји ће бити у већем порасту и кретаће се око граница редовне одбране од поплава.

На мањим бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања, навео је РХМЗ.

Како је већ РХМЗ најавио, данас се највише падавина очекује ујутру и пре подне. На западу, југозападу и у Шумадији на снази ће бити црвено метео упозорење, у нижим пределима пашће од 10 до 30 цм снега, а на планинама и до пола метра.

Према мишљењу метеоролога, лепше време и више температуре се могу очекивати тек после 14. априла.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до уторка, 11. априла, биће хладно за овај период године. У јутарњим сатима се до краја седмице очекује локална појава мразева (на 2 метра местимично до -2 степена, а при тлу од -5 до 0 степени).

У току сутрашњег дана биће облачно, местимично са снегом, у централним и јужним крајевима уз мање повећање висине снежног покривача. На северозападу Војводине углавном суво.

Северни и северозападни ветар ће после подне краткотрајно ослабити, осим у Тимочкој Крајини где ће и даље бити јак, повремено олујни. У четвртак већи део дана облачно и суво, а мешовите падавине (киша и снег) поново се очекују увече, ноћу и у петак, 7. априла.

Падавине ће бити слабог интензитета, а северозападни ветар у краткотрајном појачању. Затим до краја периода спорадична појава слабе кише у низијама и снега на планинама.

Температура ће бити у постепеном порасту, али и даље испод просека за прву половину априла.

image
VV inauguration
banner