Србија и Балкан

Средњошколци траже прелазни период за увођење државне матуре

Они су предложили пробни период од неколико година у ком ће се факултети уписивати на основу пријемних испита, а средње школе завршавати на основу државне матуре
Средњошколци траже прелазни период за увођење државне матуре© TANJUG/MINISTARSTVO PROSVETE

Због непознаница које доноси државна матура, представници неформалног удружења средњошколаца "И ми се питамо" разговарали су данас са министром просвете Бранком Ружићем.

Они су изнели захтев да се одустане од замишљеног концепта државне матуре и за то су поднели петицију са 25.000 потписа, саопштено је из Министарства просвете.

Ресорни министар је након састанка рекао да верује да је државна матура искорак у добром смеру и да ће бити покретач позитивних промена у свим сегментима система, јер ће свакако променити многе устаљене, а недовољно ефикасне и квалитетне праксе у нашем образовању.

"Лично верујем да је државна матура искорак у добром смеру  Државна матура има за циљ да олакша упис, смањи стрес и унапреди квалитет образовног система. Неће се сигурно увести наметањем и не сме да буде на уштрб свих оних којима је намењена, а то је скоро 66.000 средњошколаца. Оно на чему увек инсистирам је дијалог, потпуна информисаност свих актера, уз нулту толеранцију на могућа изненађења", рекао је министар Ружић, наводи се у саопштењу министарства, где се додаје да не треба дозволити политизацију државне матуре.

Ученике је, како се наводи у саопштењу, "упитао да му наведу име особе из Нинистарства која им је, како је пласирано у медијима, наводно казала, да се 'они ништа не питају' што се тиче државне матуре, како би та особа сносила санкције".

Представници неформалног удружења "И ми се питамо" навели су да та особа није из Министарства.

Затражили су прелазни период за увођење државне матуре и донели су листу са питањима о државној матури, на која ће им одговорити Министарство просвете, али су се и сложили, након разговора, да је велики број питања отворен због лоше информисаности.

Лука Бабић из удружења "И ми се питамо" након састанка је рекао да су, као једно од решења, предложили пробни период од неколико година у ком ће се факултети уписивати на основу пријемних испита, а средње школе завршавати на основу државне матуре.

"Можемо сести и видети корелацију успеха на пријемним испитима и државној матури и установити уопште да ли је државна матура добро мерило знања. Ако систем није сазрео а државна матура се уводи, ми жртвујемо пар генерација", поручио је Бабић.

image