Свет

Флорида: Микеланђелов Давид проглашен за порнографију, у школама забрана приче о женском циклусу

Закон је одобрио Одбор за квалитет образовања Представничког дома са 13 према 5 гласова, углавном по страначкој линији
Флорида: Микеланђелов Давид проглашен за порнографију, у школама забрана приче о женском циклусуwww.globallookpress.com © Yuri Murakami/Keystone Press Agency

Сет закона у америчкој савезној држави Флорида, али и расположење родитеља због истих, достижу сулуде оквире.

Директорка једне школе у Флориди била је приморана да одлучи да ли ће бити отпуштена или ће сама поднети оставку, а све због Микеланђелове статуе Давида.

Наиме, један од родитеља ученика из места Талахаси пожалио се да су деца била изложена порнографији на часу ренесансне уметности, где је ученицима приказана Микеланђелова статуа Давида, иконично уметничко дело и једно од најпознатијих у западној историји уметности, преноси Би-Би-Си.

Међутим, родитељ се пожалио да је материјал приказан на предавању  порнографски, а два друга родитеља су тражила информације о садржају предавања.

Директорка школе у Талахасију, Хоуп Карасакила, потврдила је да је поднела оставку након што јој је школски одбор упутио ултиматум.

Забрањују и помињање менструалног циклуса у школама

Флорида би ускоро могла да усвоји предлог закона који би забранио помињање менструалног циклуса и других тема о људској сексуалности у основним школама.

Предлагач закона је републикански посланик Стен Меклејн, према коме би у јавним школама требало ограничити наставу о људској сексуалности, полно преносивим болестима и сродним темама на разреде старије од шестог.

Меклејн је на недавном састанку потврдио да ће дискусије о менструалним циклусима такође бити ограничене на те разреде.

Његова иницијатива је одмах дочекана на нож од стране припадница демократске опције.

"Дакле, ако девојчице менструални циклус доживе у 5. или 4. разреду, да ли ће им бити забрањено да разговорају с њима пошто су у нижем разреду од шестог?",  пита се државна представница Ешли Гант, демократе која је предавала у државним школама.

Она је приметила да девојчице улазе у свет одраслих већ од 10. навршене године живота.

Закон је одобрио Одбор за квалитет образовања Представничког дома са 13 према 5 гласова, углавном по страначкој линији.

Овај закон предвиђа да се и реч 'геј' не помиње у учионици, као и да родитељи могу да приговарају у случају да се у библиотеци и другим школским просторијама појаве књиге које не одговарају ученичком добу, те да би школе децу требало да науче да је сексуални идентитет особе одређен биолошки при рођењу.

Меклејн је рекао да је циљ закона да унесе униформност у сексуално образовање у свих 67 школских округа на Флориди.

image