Србија и Балкан

Калабухов: БиХ пријатељска земља Русије, отворени смо за дијалог

Запад се труди да по сваку цену задржи монопол власти коју губи, што доводи до појаве све нових жаришта, а почетак специјалне војне операције у фебруару 2022. године је само убрзао те процесе и разоткрио право лице свих представника међународне заједнице и њихове псеудо-вредности, оценио је руски амбасадор у БИХ
Калабухов: БиХ пријатељска земља Русије, отворени смо за дијалог© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

У новом издању Концепта спољне политике Русије полази се од тога да је БиХ пријатељска земља, навео је Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов у осврту под називом "Нови одговор на нове политике".

Калабухов верује да се такви услови морају искористити како би се максимално остварио потенцијал у свим сферама билатералне комуникације који постоји у односима између Руске Федерације и БиХ.

"Таква сарадња ће несумњиво допринети благостању народа наших земаља. Отворени смо за равноправан дијалог заснован на поштовању, прагматично јачање узајамно корисних веза", рекао је Калабухов.

Он је истакао да ново издање Концепта спољне политике Русије не укључује традиционално спомињање појединих држава и карактеристику веза са њима, те је у осврту подсетио да су сложене и видљиве трансформације задесиле светску политику уз констатацију како устаљене праксе интеракције између држава престају да функционишу и руше.

Као одговор на комплексне промене на међународној арени, Калабухов је навео да настају нови центри моћи, чија је независна спољна политика неспојива са себичним, мизантропским намерама САД и њихових сателита.

Навео је да се Запад труди да по сваку цену задржи монопол на власти коју губи, што доводи до појаве све нових жаришта, а да је почетак специјалне војне операције у фебруару 2022. године само убрзао те процесе и разоткрио право лице свих представника међународне заједнице и њихове псеудо-вредности.

С обзиром на толико драстичне трансформације, Калабухов каже да је Русија била приморана да озбиљно преиспита доктриналне основе своје дипломатије.

Председник Руске Федерације Путин је 31. марта одобрио нови Концепт спољне политике, који одражава промену геополитичке реалности и укључује низ новитета.

Русија ће према том новом концепту наставити да брани право руског народа на постојање и слободан развој, али то не значи да се, како је рекао Калабухов, одриче преузетих међународних обавеза, већ су намерени да их се и даље стриктно придржавају.

"Међутим, важно је нагласити да се од сада наша спремност да поштујемо принцип недељивости сигурности потврђује само у односу на оне државе и организације које показују реципроцитет по овом питању", појаснио је руски амбасадор, преноси Срна.

Калабухов је истакао да је од посебног значаја заштитита суверенитета, независности и територијалног интегритета, те додао и да се Русија не изолује од Запада, али је принуђена да реагује на агресивне кораке.

"С тим у вези, сматрамо да имамо право да подузимамо како симетричне, тако и асиметричне мере као одговор на непријатељске акције против Русије, да употребимо оружане снаге како бисмо одбили или спречили оружани напад на Русију и њене савезнике", навео је руски дипломата.

image