Русија

Калабухов: Запад се бори против руске цивилизације у целини

"Наши предлози су на столу. Када друга страна буде спремна да води преговоре можемо говорити о некој завршној фази", рекао је руски амбасадор у БиХ о завршетку Специјалне војне операције
Калабухов: Запад се бори против руске цивилизације у целиниwww.globallookpress.com © Stringer/news.ru via globallookpress.com

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да ће Специјална војна операција у Украјини бити окончана када не буде више било претњи по Русију и указао да Запад, посредством Украјинаца, води рат против руске цивилизације у целини.

"Наши предлози су на столу. Када друга страна буде спремна да води преговоре тада можемо говорити о некој завршној фази, али за сада су све опције отворене", навео је руски дипломата поводом годину дана од почетка СВО.

Он каже да је главни циљ заштита руског народа и ослобађање становништва Донбаса.

"Украјинце користе као топовско месо. Они против нас воде комбиновани рат, а ми ћемо остваривати своје циљеве и за нас није битно ко је на другој страни", рекао је Калабухов у интервјуу за емисију "Печат" на РТРС, преноси Танјуг.

Истиче да је један од осталих циљева модернизација Русије, прављење таквих метода и механизама да њена привреда ради боље, да људи раде и живе боље.

"То је креирање новог мултиполарног света који би имао сигурност, добробит, у којој би свака држава била равноправна. Али знамо и да Запад има своје циљеве, а то је рат против Русије, који је сада постао хибридан и користе свакакве методе, тестирају своја наоружања тамо. Њихов циљ је стратешки пораз Русије и они се боре управо против руске цивилизације у целини", казао је Калабухов.

Истакао је да Русија никако не може бити поражена и да се сада виде назнаке да ће његова земља из овога изаћи још снажнија.

"Украјина је, нажалост, постала инструмент Запада, као лабораторија против Русије. Запад ратује против Русије до задњег Украјинца", поновио је Калабухов.

Раст руске привреде упркос санкцијама

Истиче да ситуација, како је казао, са такозваним санкцијама, које су у ствари једностране рестрикције, имају карактер без преседана за једну државу и то је подстицај за Русију и њену економију.

"Мислили су да ће се десити колапс руске економије, али званични подаци показују да таквог колапса нема, него се бележи раст руске привреде и пољопривреде. Америка гази свет коленом, а има 31 трилион долара унутрашњег дуга и цели свет може упасти у колапс због тога", рекао је Калабухов.

О повлачењу Русије из Новог СТАРТ-а

О најави повлачења Русије из споразума о стратешком наоружању, Калабухов је подсетио да је САД до сада увек излазила из оваквих споразума, почев од Совјетског савеза, а сада када је Русија моћна Американци криве његову земљу да желе изаћи из овог споразума.

"Једна од последица овог што се сада дешава је могућност нашег суверенитета, могућност да водимо разговоре са овакве позиције, за коју мислимо да је згодна за Русију због наших националних интереса. Водећи рат против нас, они желе да контролишу и овај део и нас криве да нешто нарушавамо, што није тачно", рекао је Калабухов.

Русија ће, казао је, почети озбиљне разговоре када они буду спремни да признају руске интересе, којима бране, не границе удаљене хиљадама километара, него се бране од приближавања инфраструктуре НАТО њеним границама.

"Када се отрезне и постану реалистични, онда ћемо почети озбиљне разговоре, не само о питању наоружања, него и питања која се тичу сигурности, које су они одбацили. Они раде своје, а криве нас", каже Калабухов и оценио да је и Европска унија "изгубила компас", а има доста наоружања.

image
VV inauguration
banner