Србија и Балкан

Подвиг нишких лекара: Радили и викендима, па почистили листе чекања (ВИДЕО)

Листа чекања са 149 болесника на почетку ове године прешла је у листу заказивања на којој се сада налази 42 болесника
Подвиг нишких лекара: Радили и викендима, па почистили листе чекања (ВИДЕО)www.globallookpress.com © dragan.milic/Facebook

Лекари Клинике за кардиохирургију Универзитетског Клиничког центра Ниш успели су да, за мање од 100 дана и 12 узастопних радних викенда, листе чекања сведу на нулу.

Захваљујући начелнику клинике, др Драгану Милићу, циљ је постигнут - листа чекања са 149 болесника на почетку ове године прешла је у листу заказивања на којој се сада налази 42 болесника.

Милић за РТ Балкан каже да је у акцији учествовало 120 људи, 34 лекара, 70 медицинских техничара и десетак чланова немедицинског особља.

"Чињеница је да смо успели сви заједно. Кардиохирургија не трпи појединце, ми смо један прави тим. Имамо јако млад колектив и то је тајна нашег успеха, они вуку систем. Понекад смо читав дан били у операционој сали, понекад мање времена, али поента је да нико није бројао радне сате. Нико се није бунио, била је ово јединствена и једногласна одлука коју је иницирало троје младих лекара Милан, Влада и Александар. Свака клиника је прича за себе, али ми нисмо нашли бољи метод од овог", објашњава наш цењени кардиохирург.

Он наглашава да бирократија има све време овог света, за разлику од пацијената.

"На операције које су се прошле године чекале три до четири месеца, некада и шест, више се неће догодити. Срећан сам што су наши пацијенти добили нову шансу да уживају у животу са својим најближима… И наравно, уколико у будућности буде већи прилив пацијената који не могу да буду оперисани радним данима, радићемо поново викендима без финансијске накнаде, како би и они добили одговарајућу и правовремену операцију", поручио је кардиохирург Милић.

Дуплиран број операција

Он је открио да је у односу на прошлу годину дошло до дуплирања броја операција, броја прегледа и броја хоспитализација, а да је захвате обавила иста екипа људи, са истим или чак нешто мањим бројем извршиоца у односу на лане.

"У ових 100 дана урађено је укупно 248 операција, а прошле године за исто време 117. Само је у марту ове године урађено невероватних 98 операција! Број хоспитализованих болесника у прва три месеца ове године износи чак 353, а прошле је био 145. Број амбулантних прегледа за период јануар-март ове године износио је 3014 а прошле године 1467", наводи доктор и наглашава да је једино стопа смртности остала иста као и 2022. године и да је испод два одсто.

Начелник клинике подвлачи да статистички подаци говоре све о повећаном обиму посла који је његов тим имао.

"Поносан сам на целокупно особље клинике које је истрајно и пожртвовано издржало овај екстремно напоран темпо рада и испунило дато обећање да ће елиминисати листе чекања. Пошто рад викендом није био плаћен, доказали су да постоје важније ствари од новца - а то је брига за пацијента. Брига за оне људе са којима живимо, које можда и срећемо у граду а нисмо ни свесни да им је помоћ потребна", објашњава кардиохирург чије речи могу да послуже сваком као подсетник шта значи бити прави лекар и положити Хипократову заклетву.

Наш саговорник је нагласио да су овај значајан подвиг, извели без званичног одобрења за њихов допунски рад, као и да су све успели упркос мањку опреме и особља - болничара, хигијеничара и анестетичара.

@rtbalkan

Veliki podvig niških lekara. Bravo! 👏🏻 ⁣#rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #viral #balkan ⁣#balkantiktok #balkanfyp #balkanvideo #srbijatiktok

♬ original sound - RT Balkan

"Нама ова пажња не прија, нисмо навикли да нас хвале. Најбитније нам је било да пацијент не умре док чека на операцију и у томе смо успели. Драго нам је што су Нишлије и шира јавност препознали и подржали нашу добру намеру и жељу", закључио је Милић.

Директор УКЦ Ниш проф. др Зоран Перишић није желео да коментарише овај случај, а из Министарства здравља нису нам одговорили на питања да ли ће наградити нишку екипу Клинике за кардиохирургију и да ли ће њихов пример пресликати и на друге здравствене установе широм Србије.

image