Свет

САД обуставља и продају таблета за прекид трудноће: Две супротне пресуде покренуле правну лавину

Будући да су клинике у једној трећини држава у САД престале да изводе абортусе, приступ пилулама за прекид трудноће постао је кључно бојно поље
САД обуставља и продају таблета за прекид трудноће: Две супротне пресуде покренуле правну лавинуwww.globallookpress.com © Baby shower West Coast Surfer/moodboard

Окружни судија Метју Качмарик којег је именовао Доналд Трамп у држави Тексас и његов колега кога је именовао Барак Обама у Вашингтону, у једном сату донели су две супротне пресуде о коришћењу веома распрострањене пилуле за абортус.

На овај начин покренут је правни сукоб који ће, према мишљењу стручњака, вероватно завршити пред Врховним судом САД-а, чије би судије могле да се нађу пред још једним тестом након што су, у јуну прошле године, укинули право на абортус.

Стручњаци упозоравају да би последице могле да буду веће и да би могле да утичу на овлашћења Управе за храну и лекове (ФДА) у поступку одобравања других лекова, преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

Судија у Тексасу, наиме је, 7. априла прогласио неважећим одобрење ФДА за "мифепристон", који се користи у комбинацији с "мисопростолом" а који је пре више од 20 година одобрен за употребу у САД за прекид трудноћа које су мање од 10. недеља.

Судија Качмарик је навео да је одобрење ФДА прекршило савезна правила која дозвољавају убрзано одобрење одређених лекова и да није узело у обзир психолошке ефекте "мифепристона".

С друге стране, ФДА и друге главне медицинске организације тврде да је "мифепристон" сигуран за употребу. ФДА наводи да су овај лек тестирали четири године пре него што је одобрен 2000. године.

Пресуда у Тексасу једна је од најбитнијих откако је Врховни суд прошлог лета поништио пресуду у случају "Ро против Вејда" која је деценијама штитила уставно право жена на абортус, пише "Фајненшл тајмс" и наглашава да присталице права на абортус страхују да би одлука судије у Тексасу отворила пут за забрану поступка прекида трудноће у савезним државама које воде републиканци.

Администрација је већ уложила жалбу на одлуку савезног судије из Тексаса, док је министар здравља САД Гзавије Бесера казао да ће размотрити и друге опције.   Могуће је, како наводи,  да ће препоручити ФДА да игнорише одлуку судије из Тексаса.

Пресуда тексашког судије којом се суспендује одобрење пилуле "мифепристон" покреће, како наводи "Волстрит џорнал", још једну борбу око права жена на абортус.

Будућу да су клинике у једној трећини држава у САД престале да изводе абортусе, приступ пилулама за прекид трудноће постао је кључно бојно поље, истиче овај лист додајући да су неке америчке државе забраниле прописивање таблета за абортус и наметнуле друга ограничења, док су групе које подржавају право на абортус подносиле тужбе.

Међутим, нова пресуда мења фокус јер би евентуална обустава продаје таблета за абортус могла драматично сузити приступ поступку прекида трудноће чак и у државама где је био дозвољен, као што су Њујорк, Калифорнија и Колорадо.

Одлука судије Качмарика свакако неће бити коначне јер ће се у недељама о овом случају огласити виши судови, укључујући и Врховни суд.

Случајеви у Тексасу и Вашингтону не обухватају исти скуп правних питања, али су пресуде у директној супротности једна с другом, постављајући питања може ли и како ФДА да поштује обе, написао је лист додајући да би две супротне пресуде могле убрзати потребу да Врховни суд интервенише у року од неколико недеља или чак дана.

Док припадници деснице и левице желе да судови поновно утврде националну политику абортуса, странке не схватају да ове одлуке могу имати далекосежнео последице јер могу да доведу до страначког оспоравања осталих одлука ФДА о лековима, оцењује "Волстрит џорнал" у уредничком коментару уз закључак да регулисање лекова није посао судова као што није ни абортус.

Правни стручњаци упозоравају да би одлука судије Качмарика могла да отвори врата правним изазовима у вези са другим лековима и да утиче на одлуке фармацеутских компанија о томе које ће лекове развијати и пласирати на тржиште.

Због ширих последица на савезну власт и комерцијалне интересе, неки правни стручњаци рекли су да шест конзервативних судија Врховног суда можда неће аутоматски подржати захтев који би, између осталог, могао да поткопа ауторитет ФДА.

image