Србија и Балкан

Дачић: Србија није извезла оружје ни једној од сукобљених страна у Украјини

Република Србија придржава се политике војне неутралности и спроводи закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године, истакао је шеф српске дипломатије
Дачић: Србија није извезла оружје ни једној од сукобљених страна у Украјини© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је информације о наводном извозу наоружања и војне опреме у Украјину, које је објавила британска агенција Ројтерс.

"Министар Дачић је изјавио да Република Србија, поштујући унутрашње и међународне правне акте, не извози наоружање и војну опрему ни у једну државу уколико би тиме омогућила избијање или наставак оружаних сукоба, угрозила очување регионалног мира и безбедности или угрозила своје одбрамбене интересе", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Он је нагласио да се Република Србија придржава политике војне неутралности и спроводи закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године. 

Шеф српске дипломатије је још једном подвукао да од почетка сукоба у Украјини из Републике Србије није извезено оружје ни једној од страна у сукобу.

Указао је да се дозволе за извоз наоружања и војне опреме Републике Србије издају искључиво купцима са сертификатом крајњег корисника, у којем, између осталог, стоји клаузула да крајњи корисник не може даље да извози наоружање и војну опрему без сагласности надлежних институција Републике Србије, пише у саопштењу.

image