Србија и Балкан

Вучевић демантује Ројтерс: Лаж је да шаљемо оружје Украјини

Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у коме нећемо да учествујемо, поручио је преко "Спутњика" министар одбране Србије Милош Вучевић
Вучевић демантује Ројтерс: Лаж је да шаљемо оружје Украјини© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA

По ко зна који пут је објављена лаж да Србија продаје оружје Украјини. Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у коме нећемо да учествујемо, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић за "Спутњик", коментаришући јутрошње наводе агенције Ројтерс, која је објавила наводна сазнања из тајног документа Пентагона да се Србија обавезала на слање оружја Украјини или да је то већ учинила.

"Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Србија није продавала, нити ће, оружје украјинској или руској страни, као ни земљама у окружењу тог конфликта. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб, али ми се доследно држимо наше утврђене политике", рекао је он.

Министар је рекао да Србија продаје оружје трећим странама, које су далеко од сукоба и немају никакве везе са њим.

"Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле и узусе пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације", поручио је министар одбране.

Вучевић каже да је очигледно у питању по ко зна који пут дестабилизација Србије и тражење од земље да се на овај или онај начин сврста на неку страну.

"Нема логике да то објаве они којима одговара да се то дешава, они треба да ћуте ако се то дешава", сматра Вучевић.

Он је казао да је од јутрос обавио више разговора са председником Србије Александром Вучићем о овој теми, те да је потпуно свестан деликатности.

"Србија не извози оружје из своје наменске индустрије на ратиште у Украјини ни једној ни другој страни", изричит је Вучевић у изјави за телевизију Пинк.

Како је рекао, Србија нема никакву политику испод жита, те да је врло јасна њена позиција.

Вучевић се осврнуо на обележавање Дана војске који ће бити одржан 23. априла, па је казао да је Војска Србије неупоредиво јача него раније.

Он је казао да Србија има војску и захваљујући њој не могу јој ништа "пријатељске земље", односно, како је навео - лешинари који би да узму нешто од ње.

image