Србија и Балкан

Украјинска амбасада у Србији: Немамо информације да је Београд слао оружје Украјини

Из амбасаде истичу да немају информације о испоруци оружја из Србије и да се "при томе руководе изјавама српских званичника"
Украјинска амбасада у Србији: Немамо информације да је Београд слао оружје Украјини© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Амбасада Украјине у Србији саопштила је да "не располаже информацијама" да је Београд намерио да пошаље оружје Украјини, или је то већ урадио, преноси "Глас Америке".

Из амбасаде истичу да немају информације о испоруци оружја из Србије и да се "при томе руководе изјавама српских званичника".

"Тако је министар одбране Републике Србије Милош Вучевић категорички и у више наврата демантовао информације о испоруци оружја Украјини, истичући да Србија не испоручује оружје ни Украјини, ни Русији ни било којој другој страни укљученој у украјинско-руски рат", наводи се у одговору украјинске амбасаде "Гласу Америке", уз подсећање да је сличне изјаве давао и председник Србије Александар Вучић.

Информацију је прва објавила агенција Ројтерс, позивајући се на америчке обавештајне поверљиве документе који су наводно процурили у јавност.

У једном од њих, који носи ознаку "тајно", тврди се да је Србија одбила да пружи подршку у обуци украјинских трупа, али је пристала да Украјини пошаље оружје или је то већ урадила, што је званични Београд демантовао. 

image