Србија и Балкан

Министарка Грујичић у Гораждевцу: Неопходно je запошљавање додатних кадрова и педијатра

Министарка здравља Србије данас је обишла здравствене установе у српским срединама у Метохији
Министарка Грујичић у Гораждевцу: Неопходно je запошљавање додатних кадрова и педијатра© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Министарка здравља Даница Грујичић, другог дана боравка на Косову и Метохији, обишла је метохијски крај.

Током посете Дому здравља у Гораждевцу констатовала је да има потребе за запошљавањем нових кадрова, набавком нове компјутерске опреме, као и да је неопходно и присуство педијатра бар једном или два пута у месецу.

"Запошљавање у сваком случају, јер овај Дом здравља у Гораждевцу покрива једно четири, пет села. Поред тога, људи имају идеју за једну реорганизацију и формирање једног здравственог центра који ће покрити и Дом здравља у Истоку, односно Осојану, и ове установе које већ сада практично више и не функционишу, и то заиста треба на правни начин решити. Са друге стране и директорка је жена која практично испуњава све услове за пензију", рекла је Грујичић. 

Додала је да је потребно проширити кадровски план, посебно са средњим кадром.

"Јер овде има средњег кадра који је нама потребан и потребна су нам још два портира, потребан нам је још један возач, потребан је информатичар, не мора да буде високо образован, али неко ко може да одржава мрежу. Потребно је набавити компјутере, јер су ови доста стари", истакла је Грујичић.

Приликом обиласка Дома здравља увидела је да има потребе и за новим ултразвучним апаратом.

"Колеге треба да прођу едукацију, видећемо то на Медицинском факултету у Београду или у Косовској Митровици. Још су неке инвестиције у питању, да евентуално буде некакав рендген апарат, видећемо још, имају нови ЕКГ, а имају и дефибрилатор. Што се простора тиче, простор је одличан, може се можда још мало боље искористити, поготово када су пацијенти у питању", рекла је министарка.

Током данашњег дана Грујичић је обишла и домове здравља у Ораховцу и Великој Хочи, а током завршног дана посете Косову и Метохији ће обићи здраствене установе у Штрпцу, Косовској Митровици и Лепосавићу.

image