Србија и Балкан

Грујичић: Скрининг новорођенчади на СМА убудуће о трошку државе

У Србији се годишње открије око пет случајева СМА, а скрининг ће, како је најавила Грујичић, бити уведен у сва породилишта
Грујичић: Скрининг новорођенчади на СМА убудуће о трошку државе© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Неонатални скрининг новорођенчади на спиналну мишићну атрофију (СМА) убудуће ће се радити о трошку државе, а Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) већ је издвојио средства за то, рекла је данас министарка здравља Даница Грујичић приликом посете УКЦ Крагујевац.

У Србији се годишње открије око пет случајева СМА, а скрининг ће, како је најавила Грујичић, бити уведен у сва породилишта.

"Сада је организација скрининга на Институту за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут' и РФЗО, јер деца код којих се установи болест, требало би да добију лекове у првој години живота. Држава је издвојила велика средства, 4,3 милијарде динара за лечење деце са ретким болестима, и издвојиће још више уколико буде било потребе", поручила је министарка.

Фонд за упућивање за лечење у иностранству, Министарство здравља ће, како је Грујичић најавила, вратити у надлежност РФЗО-а.

"Они имају комплетну инфраструктуру која то може да подржи, а не треба министарство тиме да се бави. Правилник фонда такође мора да се промени, и то највероватније у наредних месец дана, зато што морају да се прошире индикације. Ако имате један или два случаја годишње, ви никада не можете да стекнете искуство како то да лечите", рекла је министарка.

Грујичић је истакла да се неће дозволити да неко може да иде на лечење у иностранство а неко не може.

"Убудуће ћемо поступати тако да специјалисти из иностранства дођу код нас и лече децу овде, до тога да деца оду тамо, па да терапију одржавања примају код нас, јер нема потребе да се некоме каже да иде, некоме да не иде - то је професионална шизофренија и то нећемо дозволити", поручила је Грујичић.

image
VV inauguration
banner