Србија и Балкан

"Политика": Припадници Косовских безбедносних снага на обуци у НАТО бази у Немачкој

КБС повећава број специјалних јединица, кренули су да праве војну обавештајну службу и све су то показатељи да се озбиљно припремају за насилну окупацију севера Косова и Метохије, где су иначе већ стациониране параполицијске јединице, истакао је Милован Дрецун
"Политика": Припадници Косовских безбедносних снага на обуци у НАТО бази у Немачкој© Tanjug/AP Photo

Сепаратисти с Космета, насупрот причи о дијалогу с Београдом, и док њихови покровитељи на Западу позивају на мир, озбиљно се спремају и за могућу ратну опцију, а с тим у вези су и најновија незванична сазнања "Политике" да је на предлог Велике Британије неколико припадника тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) било на обуци у једној бази НАТО-а у Немачкој.

Претходно су косовски војници обучавани за снајперисте у Јордану, у пустињским условима и на високим температурама, што је протумачено да је обука била у сврху ратовања на Блиском истоку, док је нова обука у Немачкој одржана под сличним временским приликама, али и окружењу (с доста зеленила) као на Косову и Метохији.

Да је повећана агресија косовских специјалних снага, посебно после састанка у Охриду, и да је учестало терорисање Срба на Космету, приметио је и председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

"То показује да Приштина ствара услове да изазове нову кризу. Њихова је процена да ће разговори у Бриселу доћи у политички ћорсокак, што њима даје могућност да изазову нове инциденте. Приштина не жели да формира Заједницу српских општина и управо због тога свакодневно повећава терор над локалним Србима", рекао је Дрецун.

Дрецун је истакао да је посебно забрињавајуће интензивно наоружавање и обучавање и стварање нове инфраструктуре за КБС, те подсетио да су 2021. за потребе вежбе "Тренутни одговор" под окриљем САД, у оквиру шире НАТО вежбе "Бранилац Европе", направљени професионални војнички полигони код Ђаковице за тенковско, артиљеријско и стрељачко гађање, а последњих месеци их преуређују у аеродром.

Припреме за насилну окупацију севера КиМ

"С повећањем борбене готовости, КБС повећава број специјалних јединица, кренули су да праве војну обавештајну службу, и све су то показатељи да се озбиљно припремају за насилну окупацију севера Косова и Метохије, где су иначе већ стациониране параполицијске јединице", истакао је Дрецун за "Политику".

Обуку и наоружавање КБС-а помажу пре свега највећи покровитељи косовске независности – Америка, Немачка, Велика Британија и Турска, а о томе редовно извештава на Фејсбуку приштински министар одбране Арменд Мехај.

Мехај је саопштио да се КБС-у свакодневно придружују нови стручни кадрови и објавио је да се два официра налазе на обуци у Немачкој, односно да су успешно завршили каријерни капетански курс у школи за пешадијске официре. Пре око два месеца неколико припадника КБС-а обучавало се у Јордану за професионалне снајперисте.

Према српским безбедносним подацима, у време прошлогодишње кризе на северу покрајине, тројица снајпериста КБС-а била су близу Лепосавића и северног дела Косовске Митровице, где ни по једном основу нису смели да буду.

Бивши официр КОС-а Љубан Каран каже да га не изненађује то што се под окриљем НАТО-а обучавају косовски војници за снајперисте и истиче да јорданске специјалне јединице обучавају најбољи западни инструктори, па да Америка није дала зелено светло, Албанци се не би обучавали у тој земљи.

КБС је дефакто војска тзв. Косова

Такође, додаје Каран, ово је само почетак, снајперисти су одабрани као први јер их има мало, а следећа група ће бити за неку другу специјалност, и тако ће се од КБС-а правити нека врста специјалних јединица.

"Снајперисти су опасни зато што одраније планирају да с дистанце делују по виђенијим људима када се организују протести. Тако би могли да их убију из даљине, а да то уз помоћ својих медија прикажу као сукоб између мафијашких кругова", каже Каран.

Војни аналитичар Владе Радуловић додаје да ћемо тек видети да ли ће КБС добити сложене борбене системе и модерно наоружање од појединих чланица НАТО-а, као и да је веома битно што постоји комуникација између Војске Србије и Кфора, као гарант каквог-таквог очувања мира и заштите Срба на КиМ.

Радуловић каже да је Приштина за главну опасност означила Београд и да се сходно томе кроз вишегодишњи процес КБС опрема и систематски обучава и наоружава. Отуда набавка наоружања и обука и у односу на то чиме располаже Војска Србије.

Радуловић упозорава и да КБС по уређењу, структури, чиновима представља војску тзв. Косова.

"У коначници, један од кључних резултата биће то да ће ова формација, када се урачуна и резервни састав, бројати укупно око 8.000 припадника", истиче Радуловић и додаје да ће тако снаге КБС-а имати двоструко јаче снаге од укупног броја припадника Кфора који се тренутно налазе на КиМ.

"Даље наоружавање КБС-а представља директну опасност за Србе како у енклавама, тако и на северу КиМ. Међутим, будући да Кфор одржава комуникацију с њима и сходно претходном договору, припадници КБС-а ипак не могу да уђу на север без претходног одобрења команданта Кфора", закључио је Радуловић за "Политику".

image