Србија и Балкан

"Политика": НАТО интензивно обучава "Косовске безбедносне снаге"

Алијанса и Кфор обучавају припаднике КБС, не само у касарнама, већ и на терену
"Политика": НАТО интензивно обучава "Косовске безбедносне снаге"www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Косовске безбедносне снаге (КБС) које на основу једнострано изгласаног закона у "косовској" скупштини 2018. године треба да прерасту у војску "Косова", не обучавају се само у кампу "Бондстил", пише "Политика" и додаје да се интензивна обука обавља у свим касарнама где су стационарни, као и на терену.

Лист наводи да будућа "војска Косова" по непрецизним подацима има око 5.000 активних припадника, а да је у плану да се број чланова резервног састава подигне на 3.000, са задужењем за "елементарне непогоде, у смислу поплава, земљотреса и ванредних ситуација".

Верољуб Петровић из "Хуман центра Митровица" истиче да "не само Американци, него и Британци, Немци, али и остали припадници снага на Косову, обучавају припаднике косовских безбедносних снага".

"У оквиру програма 'Опреми и обучи', који постоји дуго година, припадници НАТО-а и Кфора обучавају КБС, не само у касарнама, већ и на терену. То није тајна, па не можемо да кажемо да их обучавају само Американци у војној бази 'Бондстил'", каже Петровић.

Јуриј Пилипсон из Министарства спољних послова Русије раније је за "Спутњик" изјавио да су "САД и њени савезници америчку војну базу 'Бондстил' на Косову и Метохији претворили у центар за обуку особља косовске војске, што је супротно одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности".

Постоје незванична сазнања, пише "Политика", да су се у "Бондстилу" од доласка Американаца 1999. године обучавали и припадници косовског заштитног корпуса (КЗК), тако да није никаква новина да се под капом Американаца обучава и људство које у наредних осам година треба да прерасте у "војску Косова".

Лист додаје да нису добили одговоре на питања која су послали Информативној служби Кфора.

У "косовском министарству одбране", са друге стране, тврде да је попуњавање активног дела војника КБС завршено, те да није започето са резервним саставом, као и да у наредном периоду треба да се набаве опрема, наоружање и "све што је потребно за војску".

У случају евентуалног рата, у "војску Косова" укључило би се сво мушко пунолетно становништво, а косовски експерт за питања безбедности Авни Ислами наглашава да би "с обзиром на ситуацију на Балкану и руску агресију у Украјини, Косово требало да има 20.000 резервних војника".

"Политика" подсећа да је прва генерација КБС, њих 337, међу којима је било више од 50 девојака, после деветонедељне обуке положила заклетву у септембру 2019. године у касарни "Адем Јашари" у Приштини.

Познато је такође, наводи лист, да је у америчкој војној бази "Бондстил", која је саграђена на око 400 хектара српске земље у селу Сојеву надомак Урошевца, упослено албанско локално становништво и задужено је за комплетно одржавање, осим полсова у кухињи. 

image