Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: У Србији роваре страни туристички водичи, дају нетачне податке о нама

Проблем је што страно лице код нас не може да легитимише било ко осим полиције, каже директор ЈУТА Александар Сеничић
РТ Балкан истражује: У Србији роваре страни туристички водичи, дају нетачне податке о нама© Danita Delimont Stock Photograph/Joe Restuccia III / DanitaDelimo

Ако желимо да своје културно-историјске споменике и најпознатије туристичке дестинације представимо странцима на прави начин, потребно је да се хитно промени Закон о туризму, јер актуелни не може да стане на пут лажним страним туристичким водичима.

Председник Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА), Александар Сеничић за РТ Балкан појашњава да се мимо закона ангажују страни водичи који неретко дају контрадикторне, па чак и погрешне информације о различитим локалитетима у Србији.

"Они не знају или намерно дају нетачне податке страним групама о нашој историји, култури, архитектури. Зато је веома важно да надлежне институције контролишу ко и под којим условима води стране туристе по Србији", наводи Сеничић.

Према његовим речима, Закон о туризму подразумева да у Србији туристичку групу могу да воде само домаћи лиценцирани водичи. 

"За лиценцу се аплицира код ресорног министарства, полаже седам испита и води дводневна тура, а круна је полагање практичног испита пред стручном комисијом. Све агенције које доводе туристе и имају страног водича, морају да ангажују локалног лиценцираног водича", објашњава он.

Недостаје туристичких инспектора, решење туристичка полиција

Сеничић додаје да је главни проблем тај што нема довољно туристичких инспектора који обављају контролу, те да је 60-ак њих одговорно за инспекцију кафића, хотела, туристичких агенција... и то на нивоу целе државе. 

"Такође, додатни проблем је што страно лице код нас не може да легитимише нико осим полиције" додаје саговорник РТ Балкан.

Сматра да би решење могло да буде туристичка полиција.

"Како нам се не би дешавале крајности, као што је ова да може било ко и како хоће да води странце у туристичко разгледање града или да се, као у случају пре неколико година, казни професор историје јер је ђаке извео на Калемегдан и на локалитету одржао лекцију, било би добро да размотримо ову иницијативу о којој говоримо са удружењима водича и хотелијера", поручује директор ЈУТА и додаје да у Србији послује између 10 и 15 страних туристичких агенција.

Из Министарства туризма истичу да се против водича који се затекне без лиценце подноси захтев за покретање прекршаја, а да се новчане казне крећу од 150.000 до 350.000 динара.

Само у току прошле године преконтролисано је око 50 водича и пратилаца, међутим странаца није било.

image