Магазин

Спори туризам - у инат мегалополисима и популарним дестинацијама

Нови концепт путовања који подразумева освешћено упознавање са лепотама дестинације изгледа да полако добија све више и више обожавалаца који са радошћу уместо јурњаве бирају споро и релаксирајуће искуство. Због чега је спори туризам све заступљенији и како одабрати дестинацију по својим потребама?
Спори туризам - у инат мегалополисима и популарним дестинацијама© Canva / swissmediavision

Идеја спорог туризма своју експанзију доживела је тек недавно, након нормализације последица Корона вируса, а овај нетрадиционални начин путовања изгледа да се допао не само туристима, који сада могу опуштено и без журбе да уживају у свом путовању, већ и челницима туристичких дестинација, који истичу да ће у развој овакве иницијативе допринети не само квалитетнијем одмору посетилаца, већ и очувању локалитета и екологије који су "на удару" због великог броја једнодневних посета великим туристичким атракцијама.

Циљ спорог туризма је упознавање са културом, људима, кухињом и јединственим духом дестинације без журбе у "опуштеном режиму", фокусирајући се на утиске и емоције које у том тренутку проживљавамо, док се мотиви могу разликовати: неки се опредељују са жељом да сачувају животну средину, други за циљем уштеде, док је некима мотив да стекну непоновљиво животно искуство. Било како било, одабир спорог одмора умногоме утиче и на избор дестинације, али и на квалитет одмора, који постаје мање стресан и физички захтеван.

Од сеоског до гастрономског - које врсте спорог туризма постоје

Различите тематике унутар концепта спорог туризма омогућавају нам да одаберемо дестинацију према својим интересовањима и потребама, а сјајно је и што одабир једне варијанте не мора нужно искључивати другу, већ се могу комбиновати тако да одмор буде и занимљив и опуштајући истовремено. Који су то концепти који се данас могу сматрати спорим туризмом?

Сеоски туризам - у Србији доста популаран последњих година, сеоски туризам пружа несвакидашње искуство промене окружења и одмора од ужурбаног градског живота. Приликом одабира локације, можете потражити на дестинацији локалне занатлије који ће вам са радошћу показати чиме се баве, пронаћи мале породичне фарме домаћих животиња или истражити ранчеве у којима можете јахати коње.

Културно-историјски туризам – на мапи света поред најпознатијих туристичких атракција попут Москве, Рима или Париза постоји и мноштво других, мање истражених места која својим богатим културолошким и историјским наслеђем ни по чему не уступају овим популарним. Истражите који су то градови или руте скривени драгуљи неке земље и уживајте у обиласку музеја, историјских локалитета или обиласку града без журбе и гурања у групи туриста. Предлог: Златни прстен Русије за непоновљиви спој историје, културе и гастрономије.

Гастрономски туризам – упознавање са кулинарским традицијама једне земље је можда и најбољи начин да је упознате, будући да свако традиционално јело има неку своју, јединствену причу. Како је настао боршч, традиционално руско јело, или због чега је уметност напуљске пице заслужила статус културног наслеђа УНЕСКА најбоље ћете сазнати уколико без журбе у неком локалном бистроу уз јело проћаскате са  мештанима.

Екотуризам – обилазак нетакнутих кутака природе још један је вид спорог туризма који ће ваш одмор учинити нестварним. Пећине, забачена језера или природни резервати у којима ћете разапети шатор само су неки од начина да неки продужени викенд претворите у незаборавно искуство сједињавања са собом и природом.

Кoнцепт спорог живљења - камен темељац спорог туризма

Своје корене спори туризам вуче из филозофије спорог живљења која се "родила" са демонстрацијама против отварања ресторана брзе хране "МекДоналдс" у самом срцу Рима 1986. године. Тада су Италијани јавно протестовали против оваквог вида "скрнављења" традиционалне "споре хране" која је карактеристична за Италију и захтевали да се обустави отварање популарног ресторана.

Данас се филозофија спорог живота може пронаћи у различитим сферама попут науке, уметности, моде и вртларства, а међу организацијама које подржавају овај концепт живљења је и Светски институт спорости.

Присталице овог концепта живе и дишу водећи се следећим "постулатима":

  • Уживајте у сваком тренутку живота, јер се они никада неће поновити
  • Посветите више пажње осећањима, емоцијама и осећајима
  • Савремене технологије користите само уколико је неопходно, да себи не бисте одузимали драгоцено време
  • Водите рачуна о освешћеном коришћењу ресурса
image