Србија и Балкан

Запад купио време за Приштину: РТ Балкан анализа зашто Бриселски споразум није спроведен

Запад је споразум из Брисела 2013. представљао као велико достигнуће, па су амерички конгресмени на челу са албанским лобистом Елиотом Енгелом предложили да Ештон, Дачић и Тачи буду номиновани за Нобелову награду за мир
Запад купио време за Приштину: РТ Балкан анализа зашто Бриселски споразум није спроведен© Wikipedia/Marc Müller

Ни Запад ни Приштина нису имали намеру да спроведу Бриселски споразум у дело, сагласни су саговорници РТ Балкан говорећи о договору који су уз посредство Европске уније пре 10 година потписали Ивица Дачић у име Београда и Хашим Тачи у име Приштине.

Председник "Матице Албанаца" у Србији Демо Бериша каже за РТ Балкан да се на примеру Бриселског споразума види колико заправо Запад није желео да се питање односа Београда и Приштине реши на начин да се удовољи захтеву Београда да се спроведу у дело сви споразуми, почевши од Резолуције 1244 Уједињених нација па надаље.

"Разлог је то што Запад очигледно сматра како не треба испунити споразуме, јер би на основу њих остао утицај Београда на Косову и Метохији, јер они сматрају Косово независним", каже наш саговорник.

Према речима Берише, Запад свим новим предлозима купује време за Приштину, покушавајући да остави статус кво, док се не дође до тога да Београд одустане од Заједнице српских општина.

"Запад има утицај на Приштину, па је евидентно да не желе да га примене на свом чеду, него пуштају да Косово полако клизи ван Устава Србије, односно да се у потпуности осамостали", каже Бериша.

Подсећа да је не само Европска унија, већ и Вашингтон био потписник споразума, те да нико од њих није преузео одговорност за то што нису проведени у дело.

"Све власти у Приштини су биле послушници Запада. Иако Вашингтон у први план гура Европску унију, а заправо он стоји иза свега", напомиње Бериша.

Ко спроведе, он је издајник

Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност за РТ Балкан каже да Бриселски споразум није спроведен јер то нико није желео, посебно што је формирање ЗСО био невољни уступак који је направљен да би споразум уопште био потписан.

У међувремену је Курти спровођење Бриселског споразума уздигао на тај ниво да се формирање ЗСО сматра издајом, те је то постало главно политичко питање у Приштини.

"На тај начин је Курти као свој приоритет поставио то да никако не испуни Бриселски споразум у целости. На тај начин је заоштрио политичку сцену у Приштини, па нико други није био спреман да га испуни, да не би био проглашен издајником", каже Граовац.

Као разлоге зашто Запад није тражио од Приштине да спроведе споразум у дело, Граовац наводи то што ни ЕУ није сматрала да је неопходно направити ЗСО, али и то што је Запад довео Куртија на власт, као некога ко није био део ОВК, са потпуно другачијим циљем.

"Запад је већ сматрао да је створио независну државу, али им је био неопходан Курти као неко ко ће створити предуслове да то постане функционална држава, односно да се обрачуна са криминалним и корупционашким круговима, и да постави темеље да Косово постане самоодржива земља. Приоритет није био да Курти спроведе споразуме", каже Граовац.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за РТ Балкан да је евидентно да је читав процес био тако направљен да Србија даје уступке, а да јој се на крају целог процеса понуди Заједница српских општина за признање независности.

"Албанци заједно са Западом покушавају да нам два пута узму нешто, а да плате само једном и то на крају, и то траже оно што је Србија одавно рекла да не жели да им да", каже Анђелковић.

"Сигурно је постојала завера још у старту, а вероватно је и Београд у једном моменту схватио да се ради о завери, али није имао храбрости да скрене са тог колосека, па је наставио да даје уступке. Сад смо дошли до тачке потпуне окупације Косова са новим нелегалним изборима, ако преко тога пређемо не можемо само да кривимо Запад већ и наше власти", сматра Анђелковић.

Он сматра да су Европска унија као гарант спровођења Бриселског споразума и читав Запад уопште изгубили кредибилитет за било какве преговоре и договоре још 2014, јер ако тај споразум није испуњен након годину дана то је скандал, а камоли након десет година.

Запад је споразум из Брисела представљао као велико достигнуће, па су амерички конгресмени на челу са албанским лобистом Елиотом Енгелом предложили да Ештон, Дачић и Тачи буду номиновани за Нобелову награду за мир.

Награда је ипак припала Малали Јусуфзаи и Каилашу Сатјартију. Изгледа је проблем био у томе што се Нобелова награда не додељује за неиспуњавање споразума. У тој категорији би Приштина и Запад били без конкуренције.

image