Србија и Балкан

Хилов хладан туш за Камберија: Бриселски споразум се тиче КиМ, а не мањина у Србији

Поједини албански политичари са југа Србије, предвођени Шаипом Камберијем, а под финансијским покровитељством Аљбина Куртија, покушавају да наметну као обавезу Србије да формира удружење Албанаца по истом моделу као Заједница српских општина
Хилов хладан туш за Камберија: Бриселски споразум се тиче КиМ, а не мањина у Србији© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је данас у Бујановцу да се Бриселски споразум тиче решавања питања Косова и Метохије, а не питања албанске мањине у тзв. Прешевској долини.

"Морам да будем веома јасан када кажем да се дијалог у Бриселу тиче решавања проблема између Приштине и Београда. Сврха дијалога није да решава било каква друга питања, питања мањина овде или у другим деловима земље", рекао је Хил одговарајући на питање Бујановачких о захтевима Албанаца из општина тзв. Прешевске долине за реципроцитетом у односу на права Срба са КиМ.

Амбасадор је нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да "то са бриселским дијалогом нема никакве везе".

Подсетимо, поједини албански политичари са југа Србије, предвођени послаником у Скупштини Шаипом Камберијем, а под финансијским покровитељством  Аљбина Куртија, покушавају да наметну као обавезу Србије да формира удружење Албанаца по истом моделу као Заједница српских општина.

Камбери је чак у Вашингтон повео делегацију Албанаца и састао се са конгресменима, покушавајући да излобира ова свој нереални захтев.

Са друге стране, Хил каже да је званична политика САД да подржава Бриселски дијалог и постигнути споразум, чији је значајан део успостављaње Заједнице српских општина.

"Споразум, који је постигнут, ни на који начин нема интенцију да прелази границе", рекао је амбасадор САД.

На питање новинара о писму америчких конгресмена који су после сусрета са албанским политичарима из Бујановца и Прешева од државног секретара САД Ентонија Блинкена затражили формирање и заједнице албанских општина амбасадор је рекао да поштује то што кажу конгресмени, али да таква заједница није део Бриселског споразума.

image
VV inauguration
banner