Србија и Балкан

Посланици из РС напустили седницу; Бећировић и Комшић потписали изјаву о "државној" имовини БиХ

По ко зна који пут долази до тензија на релацији бошњачко-хрватског наспрам српског ентитета у Босни и Херцеговини
Посланици из РС напустили седницу; Бећировић и Комшић потписали изјаву о "државној" имовини БиХwww.globallookpress.com © Maciej Luczniewski/ZUMAPRESS.com

Посланици странака из Републике Српске напустили су седницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ након што су бошњачке странке потписале заједничку изјаву која се тиче имовине Српске, као и недоличног понашања председавајућег Представничког дома Дениса Звиздића на данашњој седници.

Клуб СНСД-а најавио је да ће због ових дешавања затражити став Етичког одбора.

Председавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић рекла је за РТРС да је Звиздић током дискусије прекидао посланика СНСД-а Милорада Којића, док је другим посланицима дозвољавао да му добацују и да га прекидају.

Раније данас, бошњачки и хрватски члан Председништва БиХ, Денис Бећировић и Жељко Комшић, потписали су заједничку изјаву о државној имовини и позвали међународне представнике да предузму одлучне кораке како "антидејтонска" и "антиуставна" политика органа власти ентитета Републике Српске не би доживела ескалацију са, како наводе, непредвидивим и несагледивим последицама. 

Изјаву су, поред Бећировића и Комшића, који је у Председништво БиХ изабран гласовима Бошњака, потписали и председници неколико парламентарних политичких странака на државном и нивоу Федерације БиХ, Бакир Изетбеговић (СДА), Нермин Никшић (СДП), Елмедин Дино Конаковић (НиП), Един Форто (Наша странка), Нермин Огрешевић (НЕС) и Семир Ефендић (СБиХ).

Стевандић: Трајно затворена врата за отимање имовине

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да су у РС отворена врата за разговоре са бошњачким политичким представницима, али су им врата за отимање српске имовине трајно затворена.

"Последњи је час да престанемо једни да другима стављамо клипове под точкове. Република Српска другима ништа не отима и не оспорава имовину и до њих је да ли ћемо живети заједно и уважавати се или не", навео је Стевандић Срни, реагујући на заједничку изјаву коју је потписало осам бошњачких политичких представника из Федерације БиХ.

Председник парламента РС је подсетио да Република Српска неће допустити да неко располаже њеном имовином и у њено име доноси одлуке.

"Република Српска ће сама доносити одлуке, које ће се најмање допасти онима који је не поштују, али ће бити у интересу народа и грађана. Давно смо рекли да је имовина црвена линија, а уколико хоће да нас угрозе - тиме ће угрозити опстанак БиХ", истакао је Стевандић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић реaгујући на потписивање заједничке изјаве о "државној" имовини БиХ подвукао је данас да имовина Српске остаје њено власништво и да то никакве заједничке изјаве не могу промиенити.

"Имовина Републике Српске - остаје имовина Републике Српске. Они се могу уједињавати колико год желе и потписивати изјаве какве год они мисле да треба", рекао је Вишковић.

Премијер РС истакао је да "постоји једна изјава која је потписана и која је јача од свих њихових изјава, а то је Дејтонски мировни споразум чији је део и Устав БиХ".

"У Уставу јасно и гласно стоји да је имовина власништво ентитета. Према томе, била је власништво свих ових 30 година, биће и наредних 300 година без обзира на њихове изјаве. Како наш народ каже 'жали Боже папира'", поручио је Вишковић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић сликовито је објаснио да је питање имовине у БиХ решено Уставом БиХ, односно Анексом четири Дејтонског споразума и то не може променити ни Уставни суд БиХ, а посебно не потписи лидера некаквих бошњачких политичких странака.

"Уколико неко жели да мења Устав БиХ, па и питање саме имовине која припада Републици Српској и Федерацији БиХ, онда је сам Устав јасно предвидео и како се Устав мења, а то сигурно није тако што Уставни суд већином са странцима и Бошњацима донесе протиуставну одлуку нити се то ради на начин да се уједине све бошњачке политичке странке", рекао је Ковачевић Срни реагујући на изјаву потписану данас у којој се наводи да "државна имовина" припада "држави БиХ".

Ковачевић је нагласио да имовина припада Републици Српској и Република Српска се никада неће одрећи своје имовине.

"Крајње је време да се окренемо питањима будућности, да се окренемо томе како да покушамо заједно да побољшамо живот сваког човека и у Републици Српској и у целој БиХ. Уколико то не можемо и уколико неко настави да доводи у питање основна права Републике Српске, а једно од основих и кључних права Републике Српске јесте њена имовина, онда ће Република Српска дефинитивно морати тражити нови пут изван БиХ", констатовао је Ковачевић.

Ко је антиуставни, а ко антидејтонски елемент?

У изјави, коју сарајевски медији преносе у целости, између осталог, се наводи да држава БиХ и државна имовина не могу и не смеју бити предмет било какве политичке трговине.

"Само држава Босна и Херцеговина има искључиву надлежност да општим или појединачним правним актима, донесеним од надлежних органа власти по тачно утврђеном поступку, уређује сва питања која су везана за државну имовину. Те одлуке ентитети, као и сви други нижи нивои власти, морају поштовати", стоји у изјави.

Тужилаштво БиХ и други надлежни органи државе Босне и Херцеговине морају, наводе, процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити неуставно и незаконито књижење државне имовине Босне и Херцеговине на ентитет Републике Српске.

"Изјаве појединих функционера из ентитета Републике Српске о томе ће незаконито књижити државну имовину Босне и Херцеговине представљају наставак опасне политике подривања Дејтонског мировног споразума", стоји у изјави.

Додају да претње сецесионизмом упућене од званичних представника ентитетских органа власти Републике Српске и појединих политичких странака које примарно делују на простору ентитета Републике Српске и њихово одбијање да проводе коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда БиХ представљају грубе насртаје на Дејтонски мировни споразум, чиме се угрожавају мир и стабилност у Босни и Херцеговини, али и целом региону.

"На сваку активност која представља претњу територијалном интегритету, суверенитету и међународноправном субјективитету Босне и Херцеговине одговориће се снажно и одлучно, свим потребним механизмима и средствима".

Сарајевски политичари су упозорили представнике међународне заједнице, нарочито земље сведоке Дејтонског мировног споразума, као и канцеларију Високог представника за БиХ, да је крајње време да, како наводе, предузму одлучне кораке како "антидејтонска" и "антиуставна" политика органа власти ентитета Републике Српске не би доживела ескалацију са непредвидивим и несагледивим последицама.

Изостанак одлучне реакције представника међународне заједнице на досадашње антидејтонске активности усмерене против суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине, континуирано охрабрује ентитетске институције власти Републике Српске и политичке снаге предвођене Милорадом Додиком да наставе са активностима усмереним против државе Босне и Херцеговине.

"Позивамо све политичке актере у Босни и Херцеговини да поштују принцип владавине права и престану са генерисањем криза. Последице политичких криза су одлазак младих људи, изостанак страних инвестиција, заустављање раста економије и пад животног стандарда, што никоме у Босни и Херцеговини неће донети добро", наводе.

Уместо тога, кажу, потребно је да се сви посвете испуњавању услова из Мишљења Европске комисије, како би убрзали пут према Европској унији, те спровођењу Програма реформи Босне и Херцеговине на НАТО путу.

На другој страни, председник НПС-а Дарко Бањац изјавио је данас да БиХ нема своју имовину јер она припада ентитетима - и по Уставу и Дејтонском спразуму, које органи Републике Српске бране, а представници странака из Федерације БиХ подривају.

"Органи Републике Српске и људи који их представљају, власт и политичари Српске бране Дејтонски споразум и Устав БиХ и одлучни смо да бранимо Устав БиХ, чак и од Уставног суда БиХ", поручио је Бањац.

Лидер НПС-а нагласио је да представници Републике Српске апсолутно заступају Дејтонски споразум, што нема везе са сецесионизмом нити са подривањем тог споразума, док та изјава управо представља подривање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Он је упитао како се може тражити процесуирање неког ко штити Устав и Дејтонски споразум, истовремено одговоривши да је то бошњачка политика која жели да се под покровитељством појединих амбасада из земаља НАТО-а силом наметне нешто што није у Дејтонском споразуму.

Цвијановић: Устав урушавају они који су дужни да га штите

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић нагласила је да не постоји слово Устава, нити Дејтонског споразума које предвиђа постојање такозване "државне имовине БиХ".

Упитана да прокоментарише заједничку изјаву коју су потписали чланови Председништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, те лидери бошњачких странака, Цвијановићева је рекла Срни да одлука Уставног суда БиХ на коју се позивају потписници није никакав уставни основ, већ доказ да је у БиХ сасвим могуће да највиши правни и политички акт најфлагрантније урушавају они који су дужни да га штите.

Она је оценила да баш смешно делује и њихова наводна посвећеност суверенитету БиХ, а истовремено мољакање страног фактора да се умеша у њене унутрашње послове, кажњавајући оне који нису по вољи политичког Сарајева.

"Оно што је заправо антидејтонско и што више од две деценије дестабилизује БиХ, нису политика Милорада Додика и Републике Српске, већ патетични покушаји бошњачких лидера да насиљем и галамом приграбе нешто што БиХ Уставом и Дејтонским споразумом не припада", истакла је Цвијановићева.

Указала је да је то сва суштина нефункционалности и политичке парализе коју ће БиХ, с обзиром на овакве изјаве, у блиској будућности веома тешко превазићи.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је за РТРС да политички феникс, Бакир Изетбеговић, који је окупио све Бошњаке с циљем испуњавања замисли - креирање исламске БиХ, поново влада сценом Федерације БиХ.

Истакла је да је ово потез оних који желе исламску БиХ, а не дејтонску, те да није искључено да измишљају питање имовине у недостатку моћи да формирају Владу ФБиХ. Поручила је и да се Република Српска залаже искључиво и само за дејтонску БиХ и то ону у којој сви народи имају иста права.

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић поручио је да је имовина црвена линија преко које представници Републике Српске у институцијама БиХ неће прећи.

"Питање имовине решено је Дејтонским мировним споразумом где јасно пише да све оно што не припада БиХ, припада ентитетима, тако да нећемо дозвилити покретање питања имовине", нагласио је Гогановић за Срну.

Гогановић је поручио свим бошњачким политичким партијама, које упорно говоре да желе градити мултиетничку, европску и модерну БиХ, да кршење Дејтона сигурно није пут којим требају да иду.

image