Србија и Балкан

Додик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе, Јевреји и Срби деле судбину

Председник Републике Српске је указао на намере да Србима буду одузети будућност и право на постојање, као и на намере да они буду протерани из њихове праотаџбине као што је то рађено Јеврејима
Додик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе, Јевреји и Срби деле судбинуNone © TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас, поводом обележавања Дана сећања на Холокауст, да не сме бити заборављен Холокауст који је почињен над јеврејским народом, али ни геноцид почињен над српским народом током 20. века.

У писму упућеном израелском председнику Исаку Херцогу, Додик је изразио искрено и најдубље саучешће, поштовање и саосећање поводом Јом Хашоа, Дана сећања на Холокауст, који се обележава 17. априла као израелски дан комеморације за шест милиона Јевреја страдалих у акцијама нацистичке Немачке и њених помагача, као и за јеврејски отпор у том периоду, пише Срна.

"Те невине жртве Холокауста, али и хероји Израела никада не смеју бити заборављени", нагласио је председник Републике Српске.

Он је изразио чврсто уверење да су пријатељство и сарадња Срба и Јевреја, не само природни и неопходни, већ и незаменљиви у данашњим изазовним временима.

"Природни и неопходни јер, иако географски удаљени, наши народи деле готово идентичну судбину: судбину прогона, судбину малтретирања, судбину масовних убијања, судбину проглашења грађана другог реда, судбину порицања права, судбину ликвидације, судбину непрестане политичке борбе за наша права, наш мир, нашу будућност. Територија на којој сада живимо није означена само као наша, већ је то она на којој смо вековима присутни, за коју смо толико пута гинули током векова иза нас", поручио је Додик.

Он је указао на намере да Србима буду одузети будућност и право на постојање, као и на намере да они буду протерани из њихове праотаџбине као што је то рађено Јеврејима.

Председник Републике Српске је писмо упутио и премијеру Израела Бењамину Нетанијахуу у којем је истакао да је Холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе која мора бити заувек упамћена са поштовањем, али и да мора да буде осујећен сваки покушај буђења злих сила, било где и према било коме.

"Само тако ће нам сећање бити потпуно, а наша борба имати смислен и племенит циљ", навео је Додик.

Он је истакао да је, када је последњи пут посетио Планину сећања и Меморијални центар мученика и хероја Холокауста, осетио свету енергију која прожима човека без обзира на порекло јер бити у близини места неизмерне туге, вечног вапаја, бола који сеже до небеса, захтева снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и деце.

"Појављује се милион питања "зашто" и свако је без одговора", додао је Додик.

У писму које је упутио министру спољних послова Израела Елију Коену, председник Републике Српске је истакао да српски народ може да види одразе својих патњи кроз патње јеврејског народа, у многим аспектима и на много нивоа.
"Физичка и емоционална страдања праћена геноцидом над скоро два милиона Срба у 20. веку и скоро 30.000 у грађанском рату у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.  Широм Балкана заједно смо страдали, у концентрационим логорима, у нашим домовима, на улицама градова у којима смо заједно живели и радили", навео је Додик.

Он је позвао Херцога, Нетанијахуа и Коена да присуствују комеморацији у недељу, 23. априла, у Доњој Градини, када ће Република Српска обележити заједничко страдање и погубљење 700.000 Срба, али и Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац.

Амбасаде и протоколи

Милорад Додик испрозивао је данас амбасаде Велике Британије и САД јер су, како је објаснио, показале непоштовање свих у Републици Српској када су мимо званичне церемоније положили венце у Меморијалном центру Доња Градина.

Упитан да прокоментарише овакав чин представника амбасада САД и Велике Британије и земаља чланица ЕУ, Додик је рекао да на тај начин положени венци не говоре о поштовању жртава, већ о непоштовању потомака, што нам, како је рекао, показују свакодневно, преноси РТРС.

"Геноцид у Јасеновцу и Доњој Градини иначе је, нажалост, један једини злочин на чије обележавање су Србима у Републици Српској, чини се, дали за право. Ако су желели избећи тај дан, легалну и легитимну власт у Републици Српској, могли су то учинити лако, нико се не би отимао да их поздрави", истакао је Додик.

Он је нагласио да је "донети венац у тајности и тишини" на такво место равно сакривању злочина.

image