Србија и Балкан

Окупација севера КиМ: Ескобар најављује признање избора без обзира на бојкот Срба

Апеловао сам на Србе да учествују у изборима, рекао је специјални изасланик САД за Западни Балкан
Окупација севера КиМ: Ескобар најављује признање избора без обзира на бојкот Срба© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

САД ће признати резултате избора у четири општине на северу Косова, иако их Срби буду бојкотовали, најавио је данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Он је истовремено позвао Србе да се врате у приштинске институције.

На питање да ли ће локални избори на северу КиМ бити легитимни ако их Срби буду бојкотовали, рекао је да то што неке политичке партије бојкотују изборе не одређује резултате избора, и поручио да ће САД признати резултате избора у сваком случају.

"Апеловао сам на Србе да учествују у изборима. Разумемо многе ствари које они налазе као проблеме, али свакако треба да учествују. Ако они не би учествовали, то не значи да ми не подржавамо изборе. Влада Косова има уставну обавезу. Биће избора и ми ћемо признати резултате и надамо се да ће се Срби у неком тренутку вратити", рекао је Ескобар.

Он је казао да САД траже од Срба да се врате у полицијске управе, јер не може бити заједнице која нема никакве општинске услуге и која нема полицију.

"Тражили смо од Срба да се врате у институције како не би било разлога за етничке Албанце да буду тамо присутни. Ово је заиста комплексно питање. Биће потребан компромис обе стране како би се пронашло решење", рекао је Ескобар.

Нагласио је да претње против српске заједнице на КиМ морају престати "са свих страна", како би ти људи могли да живе на "миран и демократски начин" у демократском друштву.

"Спаљивање возила и некретнина и претње људима који желе да се интегришу, не долази од етничких Албанаца, већ од Срба, тако да ја мислим да претње против српске заједнице на Косову треба да престану са свих страна", казао је Ескобар.

Овакав став Запада могао је да се наслути након што је, пре само четири дана, Европска унија (ЕУ) саопштила да је разочарана одлуком српских политичких партија да не учествују на локалним изборима у четири општине на северу Косова, а дужност Косова и Србије је да приоритет буде повратак косовских Срба у структуре на централном и локалном нивоу.

Насупрот томе, Београд и косметски Срби захтевају да напокон буде формирана ЗСО, као предуслов за повратак Срба у приштинске институције.

Портпарол Европске комисије је мејлом за Радио Косово истакао да је за жаљење бојкот избора политичких представника локалних Срба.

Српски представници на Косову су у новембру прошле године напустили све косовске институције, укључујући позиције у Влади и Скупштини Косова, као и оне у правосуђу и Косовској полицији на северу.

Из Брисела поручују да је ЕУ са својим партнерима посвећена деескалацији тензија и да Срби испуне своје обавезе у дијалогу и врате се у локалне институције.

"До сада је направљен мали напредак. Императив је да се вратимо на ситуацију у којој косовски Срби активно учествују у локалној власти, полицији и правосуђу на северу Косова. Потребно нам је да обе стране одиграју своју улогу у овоме", наводи се у одговору портпарола ЕК.

Косово и Србија су 27. фебруара ове године прихватиле Споразум о путу нормализације, који је допуњен прихватањем Анекса имплементације у Охриду 18. марта. Према одговору из ЕУ, они не могу да натерају ни Косово, ни Србију да учине успешним те демократске процесе.

"Дужност Косова и Србије је да дају приоритет повратку косовских Срба у локалну управу, полицију и правосуђе и да се договоре о путу напред који је инклузиван, праведан, демократски и миран“, наводи се у одговору ЕУ.

image
VV inauguration
banner