Србија и Балкан

РТ Балкан са генералом Ступаром на "Граниту 23": Наша војна индустрија је у пуном залету

На аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници приказано је најсаверемније наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице Војске Србије
РТ Балкан са генералом Ступаром на "Граниту 23": Наша војна индустрија је у пуном залету© Jelena Markovic

Веома сам срећан и поносан што данас можемо да прикажемо свету каквом војном силом располажемо и у циљу стварања услова да наш народ, пре свега, живи слободно поручује за РТ Балкан генерал Милорад Ступар, један од оснивача и први командант 72. бригаде за специјалне операције.

Посебно га радује, каже, што Србија сада производи своје наоружање, а некада је индустрија била на коленима.

"Мене посебно радује што видим више од 48 нових средстава у прототипу. То значи да су конструктори у залету, а да војна индустрија напредује пуном паром", истиче наш саговорник.

На данашњем приказу способности Војске Србије било је ангажовано више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а приказано је више од 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова, међу којима је први пут приказана и беспилотна борбена летелица ЦХ-95 кинеске производње, а најављено је да ће и Србија производити дронове. 

Нажалост, пуно је времена морало да прође док се нису неутралисали штетни поступци оних који су желели да униште Војску Србије, о чему сведочи и генерал Ступар.

"Присуствовао сам периоду у Србији кад је системом одбране руководио Борис Тадић и његов референт Здравко Понош, који су Наменску индустрију хтели да претворе у фабрику шпорета и упаљача. Наменска индустрија данас, на велику срећу српског народа, има изузетно широк репертоар, не само модернизације постојећих средстава, већ и развијених нових средстава", наводи генерал Ступер, док са поносом показује изложено наоружање Војске Србије и додаје:

"Нажалост, због потребе за наоружањем у читавом свету, ја се не бојим да ће наша наменска индустрија, како су јој ономад наменили, да производи упаљаче и пећи. Наменска индустрија ће производити наменске производе: од стрељачког наоружања, минобацача, артиљеријских оруђа, па чак и до нових система беспилотних летелица".

Јачање војне индустрије значиће много, посебно за војску, која ће и директно бити подржана тим средствима. 

"Веома сам задовољан што ће се из наменске индустрије, сходно ономе што је речено раније, до 30 одсто прихода издвајати за Војску Србије. То значи да ћемо модернизовати војску новим људима који се морају обучавати на новим средствима. Значајно је јер ће они бити фактор одвраћања од евентуалне агресије на нашу земљу, љубоморно чувајући нашу војну неутралност", указује искусни официр, свестан колико ће та средства помоћи развоју војске.

Наша војска данас, објашњава Ступар, поседује домаће наоружање и возила која многе земље у свету желе да купе. Једно од таквих возила је самоходна хаубица "Нора".

"Поносан сам што данас можемо да прикажемо свету каквом војном силом располажемо и у циљу стварања услова да наш народ, пре свега, живи слободно, али да ради и да производи. Из ове привреде, која се развила, дошла су средства, како за набавку и модернизацију војске, тако и за унапређење наше изузетно квалитетне војне индустије", поносно истиче генерал Милорад Ступар.

Између осталог, приказан је "мистрал 3" – ПВО ракета кратког домета, велике брзине од 930 метара у секунди (3.348 километара на сат), као и великих маневарских могућности.

Такође, први пут су различите специјалне јединице имале заједнички дефиле, након налета авиона МиГ-29 и налета модернизованих "орлова".

Посебно занимљиво је било видети симулацију противтерористичке акције у којој припадници "Кобри" блокирају отето моторно возило и неутралишу терористе, пресреће се возило чеоним сударом, затим како хеликоптери Ми-8 и Ми-17 са тимовима врше десант са 72. бригадом за специјалне операције – ужадима из Ми-17.

Такође, окупљене је фасцинирао и налет јуришног авиона "орао Ј22" - првог авиона домаће производње који је подзвучни авион.

Генерал Ступар је за РТ Балкан екслузивно открио и један мање познат детаљ у развоју српске војне индустрије.

"По мом тајном називу када сам био командант 72. бригаде за специјалне операције, а који је гласио "Којот" у заједници са развојним тимом из ЦЗ Крагујевац, развили смо тешки митраљез 12,7мм "којот".  То је моје дело и веома сам поносан што сам са својим тимом и пуковником Јовицом Вучковићем и радним тимом из Заставе развили тако моћно оружје, то је оно чиме се ја поносим као човек", истакао је Ступар, додајући за крај:

"Желели су да неутралишу Војску Србије, али, не да нису успели, већ је ситуација таква да сада многе војне индустрије у свету долазе да уче од нас, да купују наоружање и плаћају наше стручњаке. Војска Србије није се дала, јачаће и живеће, а са њом и народ Србије, који може мирно да спава".

image