Србија и Балкан

Војска Србије представља своје способности: Све спремно за "Гранит 2023"

Министар Вучевић истакао да је Војска Србије много напредовала – снажнија је, опремљенија, а пре свега оспособљенија, орнија и мотивисанија, него што је била у годинама иза нас
Војска Србије представља своје способности: Све спремно за "Гранит 2023"© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Војска Србије приказаће сутра своје способности на Војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, а већ на проби "Гранита 2023" је могло да се закључи да ћемо имати увид у неке новитете – лаке ракетне системе ПВО француске производње "мистрал 3 плус", уз ангажман чак пет хиљада специјалаца, око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.

Капије аеродрома биће отворене за све грађане од 9 до 15 часова, а најатрактивнији део програма почиње у 11.

Министар одбране Милош Вучевић, који је присуствовао јучерашњој генералној проби "Гранита 2023", честитао је начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницама ВС на импресивном приказу, што је на понос читаве наше отаџбине и свих грађана, пише "Политика".

Министар је истакао да је ВС много напредовала. Снажнија је, опремљенија, а пре свега оспособљенија, орнија и мотивисанија него што је била у годинама иза нас.

У летачком делу програма наступиће и авиони "миг-29", "орао", Г-4, "ласта", хеликоптери "ми-35", Х-145М и "ми-17", затим противваздухопловни ракетни систем ФК-3 и артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи "корнет", самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА и модуларни вишецевни бацач ракета "огањ".

Грађани ће моћи да виде оклопна борбена возила "лазар-3", "милош" и "хамер", оклопне транспортере МРАП 6 х 6, тенкове Т-72МС, оклопно извиђачке аутомобиле БРДМ-2МС, беспосадна возила „"мали милош", беспилотне летелице најбољих карактеристика у својој класи ЦХ-92 и "пегаз", као и савремена оптоелектронска средства.

image
VV inauguration
banner