Србија и Балкан

Хоће ли ђаци добити јединствене националне читанке? Завод за уџбенике писао Влади

Председник Надзорног одбора проф. др Миливоје Павловић нагласио је да уџбеник није само складиште информација
Хоће ли ђаци добити јединствене националне читанке? Завод за уџбенике писао Влади© zavod.co.rs

У оквиру измена Закона о уџбеницима, о коме се претходних дана води јавна расправа, Завод за уџбенике очекује да том државном предузећу буде поверено објављивање националних читанки.

Како пише "Политика", у члану 14 предложеног закона, наводи се да овај посао може да обавља јавно предузеће регистровано за објављивање уџбеника (чији је оснивач република), али се у наставку додаје да "то може да се повери и предузетнику или другом правном лицу, које је регистровано за издавачку делатност.

Тим поводом, Надзорни одбор Завода за уџбенике обратио се писмом премијерки Ани Брнабић, потпредседнику Владе Србије Ивици Дачићу и министрима просвете, културе и привреде.

Затражили су да се ова одредница уреди прецизније и тај деликатан задатак повери овом специјализованом јавном предузећу основаном далеке 1957. године управо због издавања уџбеника, наставних средстава и разнородне школске литературе.

Писмо је потписао председник Надзорног одбора проф. др Миливоје Павловић. За "Политику" је нагласио да уџбеник није само складиште информација.

"Уџбеник је сложен инструментаријум који, по вертикали и хоризонтали, води ка другим књигама и другим знањима, на вишим ступњевима образовања. Неспорно је да су милионски тиражи наших издања битно утицали на целину духовне конфигурације овог поднебља... Сматрамо да је јавни интерес да се објављивање националних читанки и уџбеника из тзв. идентитетског пакета и у нормативном смислу усмерени ка Заводу за уџбенике", навео је он.

Јавна расправа траје до краја овог месеца, а очекује се да би националне читанке могле да уђу у школску употребу у јесен 2024. године.

image