Србија и Балкан

Медицинска сестра у ГАК "Народни фронт" на ТикТоку преносила порођај: Случајно укључила камеру?

Управа ГАК "Народни фронт" саопштила је да је ова медицинска радница ургентно суспендована, а министарка Даница Грујичић сматра да би запослена инструментарка требало поново да прође стручну процену
Медицинска сестра у ГАК "Народни фронт" на ТикТоку преносила порођај: Случајно укључила камеру?Getty © Annice Lyn

Упркос мери забране употребе мобилних телефона у породилишту и операционој сали, медицинска сестра из Гинеколошко акушерске клинике ГАК "Народни Фронт" ноћас је на друштвеној мрежи ТикТок уживо преносила порођај из операционе сале.

Одмах данас одреаговала је управа ГАК "Народни фронт" саопштењем у коме се истиче да је медицинска сестра ургентно суспендована, као и да је против ње покренут дисциплински поступак. Огласила се и инструментарка која је на налогу на ТикТоку објавила саопштење у којем је навела да јој је камера случајно остала упаљена.  

"Медицинска сестра која је направила озбиљну повреду радних дужности и обавеза као и професионалне етике је одмах по хитном поступку суспендована, а покренут је и дисциплински поступак", наводи се у саопштењу ГАК "Народни фронт".

Из Управе те клинике наглашавају да су згрожени овим чином и да најстроже осуђују поступак медицинске сестре.

Они су нагласили да се захваљују свима који су благовремено указали на кршење правилника, како би могли да правовремено одреагују и предузму све неопходне мере да се тако нешто никад не понови. Такође су подвукли да мера злоупотребе мобилних телефона у породилишту и операционој сали остаје на снази.

Огласила се и дотична медицинска сестра која је на ТикТоку објавила је изјаву којом објашњава да је снимак настао случајно.

"Сви смо свесни да је забрањена употреба мобилног у сали, али како су нас позвали за хитан царски рез, оставила сам прислоњен телефон о решетку за рукавице, несвесна да се упалила камера која је преносила уживо снимак на ТикТоку", објаснила је она и додала да је последње пре улаза у салу гледала садржај на тој друштвеној мрежи, те да јој је дубоко жао што је после 14 година које је провела на позицији инструментарке, направила ненамерну, спонтану грешку.

Адвокатица: Одговорност је на читавој установи

Адвокатица Јелена Станковић која се у својој каријери све чешће сусреће са случајева акушерског насиља, за РТ Балкан каже да иако не знамо тачне околности под којима се порођајни чин одиграо, сумња да је медицинска радница имала дозволу пацијенткиње.

"Не верујем да је снимање било овлашћено, али чак и да јесте, у овом случају би требало да последице и одговорност сноси читава установа, а не само појединац. Потребно је да у ГАК "Народни фронт" уђу интерна и екстерна инспекција министарства здравља и да утврде шта се тачно десило", наводи Станковић.

Уколико је снимак забележен и објављен без сагласности породиље, она може да упути и појединачну тужбу против медицинске сестре и болнице.

"Дошло је до повреде интиме пацијенткиње и њене приватности, а због душевног страха и боли може да тражи и материјалну одштету. Порођај је интиман чин и нико не жели да га гледају милиони непознатих посматрача", закључила је адвокатица.

Министарка Грујичић: Скандалозан поступак медицинске сестре

Министарка здравља Даница Грујичић за РТ Балкан је рекла да потпуно поздравља одлуку директора ГАК "Народни фронт" да суспендује медицинску сестру.

"Сматрам да је неетички да било који здравствени радник користи друштвене мреже како би преносио оно што се дешава у операционој сали. Такво нарушавање интиме пацијената је у сваком смислу скандалозно. Не могу да верујем да је некоме ко се бави овим послом пало на памет да уради тако нешто. Верујте да ме чуди и то што нико од колега није одмах реаговао када је приметио да сестра снима операциону салу и оно што се дешава у њој", изјавила је министарка здравља.

Грујичић сматра да је такође потребно да медицинска радница после оваквог поступка поново прође и стручну процену да ли може да се бави овом професијом.

image