Србија и Балкан

Да ли ће Словенија сарађивати у поступку за ратни злочин код Копра

Истрага о догађају је одмакла и требало би да потпуно расветли све што се догодило у месту Шкофије, а нова власт у Љубљани неће опструирати међународну правну помоћ саслушања осумњичених
Да ли ће Словенија сарађивати у поступку за ратни злочин код Копраwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Пошто је тужилаштво дошло до видео-снимака начињених пре злочина и после њега, а на којима се виде тела убијених војника, као и они који су на њих пуцали, тужилац Снежана Станојковић добила је подршку оца и брата припадника ЈНА Неџмедина Османија да приведе правди кривце, као и оне који су убиство заташкивали више од три деценије.

У масакру словеначке милиције над југословенском војском код места Шкофије у Словенији, у  јуну 1991, поред Османија страдали су и војници ЈНА Бранко Седлар и Слободан Панетелић, док су тешко рањена још двојица припадника војске.

"Кажу да сам 30 година чекао на ово, али то није тако, јер је мени време стало оног тренутка када су ми у двориште донели сина у лименом сандуку. Отишао је да брани државу ако треба, дао је заклетву за то, а онда у њега пуцају у току примирја, на превару, и врате ми дете мртво. То само родитељи знају како је. Зато, када говорим о свом сину, говорим о свој деци која су убијена и рањена ван борбе", рекао је Неџади Османи за "Политику".

Истрага о догађају је одмакла и требало би да потпуно расветли све што се догодило у месту Шкофије, а по сазнањима београдског листа, нова власт у Словенији неће опструирати међународну правну помоћ саслушања осумњичених, будући да је на то обавезна по Женевској конвенцији.

Такође, Словенија би требало да сарађује на овом предмету и у даљем раду, што би подразумевало саслушање осумњичених за убиства војника и у Словенији, док би правосуђа обе државе потом требало да одлуче о даљем вођењу поступка.

Иначе, у Словенији је вођено 28 кривичних поступака против припадника ЈНА због наводних ратних злочина, а ниједна истрага ради утврђивања околности убистава, рањавања, затварања и злостављања војника ЈНА и чланова њихових породица, а било их је на стотине.

Злочин на граничном прелазу код Копра који је заузела ЈНА догодио се након закљученог примирја. Када су шесторица војника кренули да превезу рањеног пуковника и набаве храну и воду, словеначка милиција је одбила да их пропусти, а затим их је послала у заседу, где су Османи, Седлар и Пантелић убијени.

image