Србија и Балкан

Специјално тужилаштво тзв. Косова: Подигнута оптужница против српског резервисте за ратни злочин

Tужилаштво је предложило да се суђење одржи у одсуству, јер су, како наводе, "исцрпљени сви напори да се оптужени пронађе"
Специјално тужилаштво тзв. Косова: Подигнута оптужница против српског резервисте за ратни злочинGetty © Carsten Koall

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу у Основном суду у Приштини одсуству против Д.Р, због наводног сексуалног насиља током сукоба на Косову, преноси "Коха".

Како се наводи у саопштењу Тужилаштва, оптужница подигнута у Основном суду у Приштини је прва оптужница у одсуству.

"Специјално тужилаштво саопштава да је окривљени Д.Р. као српски војни резервиста, током рата на 'Косову', кршећи правила међународног хуманитарног права, током широког и систематског напада српских војних, полицијских и паравојних снага, на цивилно албанско становништво на целој територији 'Косова', знајући за постојање таквог напада, уз употребу насиља и других нехуманих радњи, извршио сексуално насиље над женом албанске националности, која је задобила телесне повреде као и тешке трајне психичке трауме", наводи се у саопштењу.

Окривљени Д.Р. је, додаје се у саопштењу, извршио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" из члана 142. Кривичног закона Југославије, тренутно инкриминисано као злочин против човечности из члана 143. став 1. из става 1.7. Кривичног закона тзв. Косова.

Такође, Специјално тужилаштво је предложило да се суђење одржи у одсуству, јер су "исцрпљени сви напори да се оптужени пронађе".

image