Србија и Балкан

Туристички радници очекују одличну сезону упркос расту цена: Људи су жељни путовања

Летовање ван сезоне све популарније међу српским туристима
Туристички радници очекују одличну сезону упркос расту цена: Људи су жељни путовањаGetty © Sean Gallup / Staff

Иако се страховало да ће туристичка сезона 2023. бити лошија због економске ситуације и сукоба у Украјини, очекује се да ће ова година бити успешнија од 2019. која се сматра примером најуспешније године у туризму.

Интересовање за летовање у предсезони и постсезони боље је за пет одсто у односу на 2019. За саму сезону очекује се да ће бити као 2019, ако не и боља, рекао је за "Блиц" директор ЈУТЕ Александар Сеничић.

Према његовим речима, током маја и почетком јуна најчешће летују пензионери али и они који могу да узму годишњи одмор. Породице, ограничене летњим распустом, на одмор одлазе у јулу и августу, али је приметно да је последњих година током септембра повећан број оних који са малишанима одлазе на летовање.

"У постсезони се све већи број људи, услед велике разлике у цени током шпица сезоне, одлучује да искористи првих седам или десет дана септембра за летовање, иако се ради о почетку школске године", рекао је Сеничић.

Када је реч о ценама, са порастом интересовања - расту и оне. Сеничић каже да су цене летовања у предсезони за седам до десет посто веће у ондосу на прошлу годину, али да то није утицало на продају аранжмана.

Србима је Грчка традиционално у врху интересовања, као и Црна Гора где цене нису драстично скочиле у самој сезони - око 10 до 15 одсто у односу на прошлу годину што, према речима Сеничића, "није толико страшно".

Уз Грчку и Црну Гору, повећало се интересовање и за Туунис, али и Албанију и Бугарску.

image