Свет

Нова блокада Немачке: Штрајкови у железници и на аеродромима

Диселдорф је један од највећих аеродрома који је ступио у штрајк, исто као и Хамбург и Келн/Бон, док немачки синдикат позива на обуставу рада и запослене на штутгардском аеродрому
Нова блокада Немачке: Штрајкови у железници и на аеродромима© Tanjug/Christian Charisius (SUB)

Немачки Синдикат железнице и саобраћаја (ЕВГ) од три сата јутрос до 11 часова поново блокира железнички саобраћај широм Немачке.

Од јуче трају и штрајкови упозорења у области контроле летења, путника и робе, као и у сервисној области на аеродромима у Келну/Бону, Диселдорфу и Хамбургу, јавља Танјуг.

У међуградском и регионалном железничком саобраћају најављена су велика ограничења.

Запослени међуградских, регионалних и локалних возова и шинобуса ступили су у штрајк након што је синдикат позвао све своје чланове код Немачке железнице (ДБ) и још 50 других аутобуских и железничких предузећа да се придруже обустави рада.

Особље приватних железничких предузећа из групе "Трансдев" придружило се штрајку у различитим деловима Немачке. Линије метроа и многе аутобуске линије, међутим, не би требало да буду погођене штрајком, пишу немачки медији.

У Хамбургу још увек нормалним током саобраћа метро и аутобуси који припадају том предузећу, али брзи градски шинобуси (С-Бахн) су и у Хамбургу и у осталим градовима погођени штрајком.

У метрополама као што је Минхен метро ради, исто као и аутобуси и трамваји Минхенског саобраћајног друштва (МВГ), док су градски возови и у том граду заустављени.

Немачке железнице су саопштиле да ће, после окончања штрајка упозорења, "покренути што већи број линија по нормалном реду вожње".

Ипак, у саопштењу се додаје и то да ће и у послеподневним часовима бити извесних ограничења у саобраћају.

Синдикат "Верди", независно од штрајкова упозорења на железници, одржао је јуче и организује данас штрајкове упозорења у области контроле летења, контроле путника и робе, као и у сервисној области на аеродромима у Келну/Бону, Диселдорфу и Хамбургу.

Путници ће, према наводима из синдиката морати да рачунају на отказивање летова.

Диселдорф је један од највећих немачких аеродрома који је погођен је штрајком, исто као и Хамбург и Келн/Бон, а синдикат је позвао на штрајк и у Штутгарту. 

Остали важни аеродроми, као што су Франкфурт и Минхен, раде нормално. Ипак, и они ће осетити последице штрајкова упозорења, рецимо на летовима унутар Немачке, наводе медији.

Синдикат "ЕВГ" је саопштио да је до паралелног штрајка са синдикатом Верди дошло случајно, јер синдикати то нису договарали.

image