Србија и Балкан

Може ли Српска без институција БиХ да реализује пројекат изградње гасовода са Србијом?

Не треба примењивати Закон о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, већ Устав БиХ и Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између РР и Србије, сматрају правници
Може ли Српска без институција БиХ да реализује пројекат изградње гасовода са Србијом?www.globallookpress.com © Borislav Zdrinja

Пројекат изградње гасовода из Србије према Републици Српској, тачније "Нова источна интерконекција", иако је прошла Савет министара БиХ, по свему судећи неће добити подршку Председништва БиХ, због противљења бошњачког и хрватског члана тог тела, па се поставља питање може ли Република Српска сама, без институција БиХ, да реализује тај пројекат, пишу данас бањалучке "Независне новине".

Правни стручњаци из Републике Српске тврде да може сама да реализује тај пројекат и да по том питању не треба примењивати Закон о поступку закључивања и извршавања међународних уговора, већ Устав БиХ и Споразум о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

У Уставу БиХ се наводи да "ентитети имају право да успостављају посебне паралелне односе са суседним државама, у складу са суверенитетом и територијалним интегритетом Босне и Херцеговине" па су на основу тог члана, односно Устава БиХ, Република Српска и Република Србија у септембру 2006. потписале Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, а касније, у јуну наредне године, Народна скупштина Републике Српске усвојила и Закон о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.

"Кад Устав каже специјалне односе, то онда значи и уговорне односе, укључујући и уговорне односе на сваком пољу привреде, у шта спада и изградња гасовода из Србије кроз Републику Српску. За изградњу оваквог гасовода, као привредног пројекта, не треба да се закључује међународни уговор између БиХ и Србије, већ привредни уговор између Републике Српске и Србије, у склопу специјалних веза између Републике Српске и Србије на основу права на специјалне паралелне односе, гарантованог Уставом БиХ", рекао је за "Независне новине" Милан Благојевић, професор Уставног права из Бањалуке.

Благојевић подсећа да чланом 2. Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије прописана је сарадња на привредном плану, а та сарадња значи и закључивање привредних уговора на сваком привредном плану, што укључује и уговоре између Републике Српске и Србије, а не између Србије и БиХ, за изградњу, а онда и привредну експлоатацију источне гасне конекције.

Република Српска иначе већ годинама покушава да изгради гасовод који би ишао трасом од Инђије, преко Мачванског Прњавора и даље у Републику Српску преко Бијељине Добоју, Бањалуке, Приједора до Новог Града, међутим тај пројекат са нивоа БиХ константно се опструише.

Тренутно, одлука о преговорима са Србијом прошла је Савет министара БиХ али Денис Бећировић и Жељко Комшић, бошњачки и хрватски чланови Председништва БиХ, већ су се изјаснили да неће дати подршку том пројекту док се не усвоји Закон о гасу БиХ, на који Република Српска не пристаје.

image