Србија и Балкан

Додик: Тема гасовода из Србије годинама се изоставља на седницама Савета министара БиХ

Прича о јужној конекцији је само ново условљавање, поручио је председник Републике Српске и додао да није отишао на Мостарски сајам јер је видео да треба да седи за столом са високим представником Кристијаном Шмитом
Додик: Тема гасовода из Србије годинама се изоставља на седницама Савета министара БиХ© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Република Српска нема ништа против стављања јужне гасне конекције на дневни ред седнице Савета министара, али да се на седницама не изоставља тачка о гасоводу из Србије, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"На задњем радном састанку с представницима 'тројке' речено је да развојни пројекти неће бити заустављани. А један од разлога зашто није одржана последња седница Савета министара је управо тачка дневног реда о гасоводу. Онда се након тога додају друге тачке дневног реда, а та конекција изостави. То није договор и не може бити. Сада иде њихова прича о јужној конекцији, то је само ново условљавање. Али, ми немамо ништа против стављања те јужне конекције на дневни ред седнице Савета министра", написао је Додик на Твитеру.

Он је нагласио да прича о гасоводу из Србије траје већ 15 година и да се зна да ниво БиХ треба да да формалну сагласност за додирну тачку.

"Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић појашњава да је то волунтаризам Републике Српске, што није тачно у погледу волунтаризма. Свих ових година покушавали смо да се добије формална сагласност за гасовод и даље не разумемо зашто не може. По том питању исто је било још од Златка Лагумџије па до данас", навео је Додик.

Додао је да Конаковић тврди да је за договор, а онда мимо било каквог договора намеће став како ће БиХ гласати у Савету Европе о такозваном Косову, или како да се гласа у УН без консултација с Председништвом БиХ.

"То није договор, већ кршење договора", поручио је Додик.

Када је реч о закону о спољним пословима, Додик је истакао да га БиХ никад није имала и да о томе треба да се договара.

"Конаковић спомиње и закон о високом судском и тужилачком савету БиХ, који је проблематичан и он представља један од предлога Европске комисије из 14 приоритета. Али како то да се из приоритета издваја само оно што одговара Бошњацима или ко је тај који каже шта је то што је битније од другог из тих приоритета?", упитао је Додик.

Он је оценио да је добро што је Конаковић са ХДЗ-ом постигао договор о Изборном закону и да ће се видети да ли ће тај договор бити одржив. Додик је додао и да Мостарски сајам има велики значај и да је увек ценио труд као и лични интегритет који у тај догађај годинама улаже Драган Човић, као и да то ништа није спорно.

"Међутим, када сам видео да треба да седим за столом с Кристијаном Шмитом, онда нисам хтео да кварим идилу о којој Конаковић говори и да реметим осећај успеха у формирању Владе Федерације, онако како је формирана", написао је Додик.

Српска не може да потписује уговор са Србијом

Министар спољних послова у Савету министара БиХ Елмедин Конаковић рекао је раније у Мостару да му је жао што председник Републике Српске Милорад Додик, који је био најављен, није дошао на Међународни сајам привреде отворен у том граду како би, како је рекао, поразговарали лицем у лице.

"Додика нема, било би добро да почне са интегративним радњама. Поново је послао неке непотребне поруке, РС (Република Српска) је ентитет у БиХ и једнако је важна као ФБиХ", казао је Конаковић.

Поводом раније изјаве Додика да Савет министара неће радити ако на дневном реду не буде "Источна интерконекција", Конаковић каже да Српска не може да потписује уговор са Србијом.

"Источна конекција је уреду, само треба да дође на Савет министара јер не може РС потписивати уговор са Србијом. Изненађујуће је да он (Додик) каже 'ако не буде источна конекција, неће бити ништа'. Биће Источна, али ће бити и Јужна интерконекција, биће и Закон о ВСТВ-у, Закон о спољним пословима, ништа ми не условљавамо али зашто они неће да прихвате и ове ствари?", рекао је Конаковић.

image