Србија и Балкан

Две трећине Срба на северу Косова спремно на протесте, показује истраживање

Сличан број испитаника изнео је страхове од оружаних инцидената по истеку датума за пререгистрацију српских возила
Две трећине Срба на северу Косова спремно на протесте, показује истраживање© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBE

Више од две трећине испитаних Срба са севера Косова спремно је да учествује у протестима и грађанској непослушности уколико привремене приштинске институције буду одузимале возила после 31. октобра, као што је најављено. Две трећине испитаника страхује и да због тога може доћи до оружаних инцидената, указује ново истраживање.

Невладина организација "Хумани центар Митровица" из Северне Митровице објавила је резултате истраживања чији је циљ био да открије који су највећи страхови српске заједнице на Косову и како ће Срби реаговати у случају заплене возила након што рок за пререгистрацију на "РКС" таблице истекне крајем овог месеца.

Истраживач у области безбедности Верољуб Петронић изјавио је да је испитивање 150 Срба на северу Косова спроведено без ичије финансијске помоћи, додајући да је тој организацији било важно да пренесе јавности став Срба по овим питањима, преноси "Косово онлајн".

"У документу Владе Косова стоји да ће бити конфискована возила која не буду пререгистрована на 'РКС' таблице, што је у супротности са било каквим имовинским правом, јер нико вам не може одузети возило. Треба одузети 500, 1.000, 10. 000 возила, то је немогуће", каже Петронић.

Чак 77 одсто испитаника сматра да ће им Косовска полиција одузети возило уколико га не пререгиструју.

На питање шта ће бити потенцијални одговор у случају заплене возила 45 одсто грађана каже да ће учествовати у протестима, 23 одсто истиче да ће учествовати у грађанској непослушности, 17 одсто каже да неће учинити ништа, а 15 одсто њих је изјавило да ће у случају заплене возила напустити Косово.

На питање да ли мисле да након 31. октобра може да дође до оружаних сукоба 68 одсто испитаника је одговорило са "да", док је 32 одсто грађана дало одричан одговор.

Највећа претња по безбедност, према мишљењу испитаника, долази од стране Косовских безбедносних снага (72 одсто), организованих криминалних група (48 одсто), политичких представника косовских Албанаца (46 одсто), екстремистичких група (45 одсто), Косовске полиције и међународних представника (по 25 одсто), политичких представника Срба (18 одсто).

Када је у питању присуство припадника РОСУ јединица на северу Косова, чак 77 одсто грађана каже да их плаши њихово присуство, као и повећан број новоизграђених база.

Податак из истраживања који посебно брине је што грађани уопште не верују да их било ко од релевантних безбедносних снага на Косову може заштитити у случају међуетничких инцидената, наводи "Косово онлајн".

"Од четири понуђена одговора, да Србе могу да заштите Косовска полиција, Кфор, Унмик или Еулекс, нико није добио преко 50 одсто, што показује неповерење према институцијама које су задужене за безбедност", преноси Петронић.

Да грађане не би заштитили Унмик, Косовска полиција, нити Еулекс мишљења је између 78 и 80 одсто испитаника док 54 одсто мисли да их Кфор не би заштитио.

Одлука о пререгистрацији претходно је одгођена услед немира који су настали непосредно истека претходног рока за пререгистрацију, односно 31. јула. Након оглашавања сирена за узбуну, Срби на северу Косова су блокирали саобраћај на прелазима Јариње и Брњак.

Поводом предстојећег истека рока изјаснио се данас и директор Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије Петар Петковић, који је на "Твитеру" објавио да Аљбин Курти "Џаба мења тактику, Срби неће његове 'РКС' таблице, већ регистарске ознаке државе Србије."

image
VV inauguration
banner