Србија и Балкан

Тужилац: Провераваћемо одговорност родитеља за сваки случај вршњачког насиља

По свим предметима са елементима насиља Прво основно јавно тужилаштво у Београду поступа хитно, каже Љубивоје Ђорђевић за "Политику"
Тужилац: Провераваћемо одговорност родитеља за сваки случај вршњачког насиља© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

У сваком случају пријаве кривичног дела са елементима насиља, тужиоци Првог основног тужилаштва у Београду убудуће ће налагати полицији да осумњиченом одреди задржавање, а након што буде саслушан, суду ће предлагати да му одреди притвор, каже тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду Љубивоје Ђорђевић.

Радиће то по препоруци врховног јавног тужиоца, а у циљу спречавања било каквог облика насиља у друштву, рекао је Ђорђевић у интервјуу за "Политику".

"У сваком случају вршњачког насиља провераваће се све чињенице како би се утврдило да ли су родитељи или законски заступници занемаривали малолетног учиниоца кривичног дела са елементима насиља", истиче Ђорђевић.

Он додаје да ће сходно томе против родитеља или старалаца бити покретани кривични поступци.

Он напомиње да смо сведоци пораста броја случајева вршњачког насиља које је кулминирало трагедијама у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Дубона и Мало Орашје, а како наводи тужилаштво је спремно да помогне предавањима у циљу смањења насиља, у сарадњи са школама и факултетима, на којима би се указивало на последице и санкције за вршњачко насиље.

Ђорђевић каже и да је тужилаштво спремно да пружи помоћ и подршку свакој жртви насиља  тако што ће јој јавнотужилачки помоћник у оквиру посебне службе, пружити све релевантне информације о њеним правима у кривичном поступку.

"По свим предметима са елементима насиља Прво основно јавно тужилаштво у Београду поступа хитно, без обзира на то да ли је реч о притворским или предметима у легалном поступку", истиче тужилац.

Он је поздравио усвојене мере владе које се тичу предаје оружја и муниције и навео да апелује и на друге институције система да евентуално донесу неке нове мере у оквиру своје надлежности како бисмо сви заједно допринели смањењу насиља уопште.

image