Србија и Балкан

Оснивач Менсе упозорава: Мозак деце је постао другачији, свака генерација мање емпатична

Ми као друштво нисмо схватили шта се спрема и шта се дешава, а то је заправо драматична промена окружења, објаснио је Ранко Рајовић
Оснивач Менсе упозорава: Мозак деце је постао другачији, свака генерација мање емпатичнаGetty © Matthew Horwood

Истраживања су показала да је мозак деце постао другачији и да тај проблем мора да се сагледа из више угловa, рекао је данас аутор НТЦ програма и оснивач Менсе Ранко Рајовић.

Он је за Танјуг истакао да свака нова генерација деце има мањак емпатије, да губе границе и да се понављају екстремни случајеви, али да то није случај само у Србији већ и у свету.

"Није то само код нас проблем. И у Словенији је у вршњачко насиље досегло незамисливе размере. То значи да ми као друштво нисмо схватили шта се спрема и шта се дешава, а то је заправо драматична промена окружења. Јако се брзо мења окружење и ми као друштво нисмо били спремни за то", оценио је он.

Сматра да родитељи претерују у презаштићењу деце, не дају детету да падне, да се попне на дрво, а такође купују деци све што желе и све им допуштају, што код детета може да изазове низак праг толеранције, велику фрустрацију, бес и агресивност у случају када не добије све што пожели, како је навикло.

Рајовић каже да родитељи такође имају тенденцију да форсирају децу да буду најбољи, да имају најбоље оцене, воде их на неколико активности што је, како објашњава, бесмислено јер дете мора да има своје време за игру и за дружење.

"Без те социјализације губи се комуникацијa између деце, и они се селе у виртуелни свет где се не зна шта их чека и како они тамо проводе слободно време", објаснио је оснивач Менсе и неуроендокринолог.

Додаје да се човек усправио како би ходао, па управо та активност која највише утиче на раст и развој детета.

image