Србија и Балкан

Од "Жуте куће" до Украјине: РТ Балкан о најмрачнијој мафији и траговима који смрде нечовештвом

Украјински здравствени радници тврде да је немогуће узети бубрег или срце ван операционе сале, али је познато да су трансплантације вршене у "Жутој кући", казала је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Од "Жуте куће" до Украјине: РТ Балкан о најмрачнијој мафији и траговима који смрде нечовештвомwww.globallookpress.com © Rohan Radheya

На мрачној страни цивилизације послује мафија која се бави трговином људским органима и која свакодневно тражи нове изворе за своје деловање. Са више страна стизала су упозорења да мафија која се бави трговином органима своје послове обавља и у Украјини, и то много пре сукоба који су ескалирали 2014. године.

Живо сведочење о таквим догађајима дао је припадник СБУ који је разоткрио начин трансплантације, наводећи да је од сваког војног лица коме су извађени органи зарадио 170 долара.

Кијевски режим је овим касапима олакшао је посао доношењем Закона о регулисању питања трансплантације људских анатомских материјала крајем 2021. године по којем право на дозволу вађења органа преминулог пацијента имају не само рођаци већ и особе које су преузеле обавезу да сахране преминулог.

Уз то, закон није обавезивао потписника одобрења да документ овери код нотара, њиме је дозвољено вађење органа деци, а право на трансплантацију поред државних, добијају и приватне клинике. Органима својих штићеника почели су да располажу интернати, сиротишта, болнице и затвори.

Сумње да се таква мрачна радња одвија иза сукоба на фронту подгрејало је појављивање холандске докторке Елизабет Дебру у Украјини. Службеник СБУ је казао како је она променила стил рада Украјинаца који су се бавили вађењем органа, те да је приморала лекаре да ваде органе без сагласности рањеника.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова направила је данас поређење трговине органима на фронту са "Жутом кућом" на северу Албаније, где су вађени органи отетим Србима, али и осталим не-Албанцима.

Иза обе мрачне приче - и у Украјини и на Балкану - крије се много већи покровитељ, који је своје извршиоце нашао на терену. Ни Албанци на Косову, ни они који су се бавили вађењем органима на простору данашње БиХ до тада нису знали како се то ради, сагласни су саговорници РТ Балкан.

Трговину органима на Балкан донео НАТО

Иако се данас о трговини органима на Балкану увек говори о "Жутој кући", адвокат Горан Петронијевић каже за РТ Балкан да су трагови таквог бизниса постојали још на почетку сукоба у региону и то у Босни и Херцеговини.

"Први трагови су се могли видети након ослобађања Вуковара када су у кругу болнице пронађени лешеви за које се сумњало да су били предмет трговине органима", каже Петронијевић.

Говорећи о "Жутој кући" наш саговорник напомиње да није било могуће да трговину органима на Косову и Метохији спроведу сами припадници терористичке ОВК, те да такав подухват није био могућ без албанске обавештајне службе, дела албанске власти, као ни дела НАТО-а.

"Нисмо ми овде знали за трговину органима, она је на ове просторе донета са НАТО-ом и са неким невладиним организацијама као што су Лекари без граница", каже Петронијевић.

О томе, каже наш саговорник, знају и неки Срби који су сарађивали са њима и наводи име Раде Трајковић која је била сарадница тадашњег шефа УНМИК-а Бернарда Кушнера.

Када је Кушнера испред Дома здравља у Грачаници 2010. године новинар упитао за тврдње породица отетих Срба да је учествовао у трговини органима њихових најмилијих, Кушнер није могао да сакрије своју реакцију. Иако је постао министар спољних послова Француске, Кушнер је по сазнању о умешаности у трговину органима нестао нетрагом из јавности.

Петронијевић каже да је убеђен да у Украјини постоји организована група која се бави трговином органима и наводи да је доказе за то видео лично на терену као члан комисије за испитивање узрока погибије припадника батаљона Азов у затвору Јеленовка.

"Утврђено је врло брзо, од стране више различитих стручњака, да је те људе побила ракета ХИМАРС", наводи Петронијевић, што показује да када је у питању рад ове мрачне мафије, нико не преза чак ни од тога да побије сопствене војнике.

Жртве трговине органима постају и сопствени рањеници, а поготово плаћеници и они који долазе без евиденције, али и цивили, напомиње Петронијевић.

У питању је толико уносан "бизнис" да због тога нема границе, поготово имајући у виду да се из здравог организма може узети више од 50 органа, а што може да достигне вртоглаву цену.

"Основано се може сумњати да се чак неки сукоби изазивају да би се дошло до ситуације да нестају људи. У ратним сукобима, измештању становника, стварању избегличких ситуација настају идеални услови да људи нестају", напомиње наш саговорник.

На питање ко стоји иза таквих сложених операција, Петронијевић каже да криминализовани део НАТО-а помаже на терену оне који се баве вађењем органа и од тога дебело узима профит, а уједно је и главни ометач откривања и процесуирања оних који у томе учествују.

Трговином органима платили стварање лажне државе

Бивши официр Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран каже за РТ Балкан да ни Албанци на Косову ни Украјинци нису знали да сами спроводе ове операције, већ су радили по наруџбини.

"Њима су обезбеђени не само купци, него су им обезбеђени чак и доктори. Они нису имали докторе тог калибра да то могу да раде, него је у питању организована глобална мрежа која користи ратишта", каже Каран.

Према његовим речима, идеја је била да се трговином органима финансира оружана побуна на Косову и Метохији које је била релативно скупа, а нико није био спреман да пружи новац за некакву лажну државу која је и тада, и данас фикција.

Осим овог финансијског разлога, Каран разлог трговине органима види и у намери западних служби да на тај начин вође ОВК компромитује, уцени и контролише.

"Вође ОВК су, на основу тих злочина, били, а и данас су веома послушни. Све што се и дан-данас од њих тражи, они извршавају. Али је компромитација толико велика да и данас сви беже од њих јер нису очекивали да ће то временом бити откривено", напомиње наш саговорник.

Пример са Косова и Метохије је показао да је таква операција могућа и у Украјини, каже Каран и додаје да сви очекују да би такав најодвратнији могући криминал могућ на било ком ратишту.

"Верујем да је истина да у Украјини постоји трговина органима и склон сам да поверујем да је то сигурно тако, јер то тржиште мора да функционише. Неће се одрећи тога ни они који од тога зарађују новац, али ни они који на тај начин обезбеђују многе у свету којима тако продужавају живот", оцењује Каран.

Он сматра да од рата на Косову и Метохији сигурно постоји организовани систем рада, у којем су нажалост и неки лекари, те да се та мафија неће одрећи органа младих и здравих људи, до којих је на други начин тешко доћи.

image