Србија и Балкан

Отпала кула Исе Бољетина: Албански градоначелници севера КиМ заклеће се у албанским селима

Локације одабране за полагање заклете тројице градоначелника указују да су приштинске власти послушале амбасадора САД Џефрија Ховенијера, који је пре пет дана изјавио да "САД не сматрају добром идеју да се силом уђе у општинске зграде на северу КиМ"
Отпала кула Исе Бољетина: Албански градоначелници севера КиМ заклеће се у албанским селима© Зоран Шапоњић

Лепосавић сутрашњи дан, у коме ће први пут добити албанског градоначелника који је на изборима освојио укупно 100 гласова, дочекује искићен безбројним српским заставама. Тробојке су на терасама, капијама кућа, закачене на ужад изнад улица, па је центар овог града на северу Косова и Метохије данас по подне цео у бојама заставе Републике Србије. Једна велика тробојка је и испред зграде СО Лепосавић у центру града.

Иста слика данас по подне је и у Звечану и Зубином Потоку, који ће сутра, такође, добити Албанце за градоначелнике. Једна од већих раскрсница у Звечану, коју је немогуће избећи на путу до зграде Скупштине општине, данас је, као и Лепосавић, сва у црвено-плаво-белом.

Истина, албански градоначелници Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића неће бити у прилици да сутра виде те заставе, бар не за време полагања заклетве, јер ће та церемонија бити организована у албанским селима у све три општине, подалеко од административних центара којима би требало да владају.

Што се тиче Звечана, јуче је најпре јављено да ће Иљир Пеци, нови градоначелник који је освојио 114 гласова, заклетву положити у кули Исе Бољетинца у селу Бољетин на седам-осам километара од центра Звечана. Убрзо је потом незванично јављено да је локација промењена – Пеци би требало да заклетву положи у четвртак, 25. маја, у 10 сати, у ОШ "Иса Бољетинац" у том селу, недалеко од истоименог меморијалног центра који је посвећен том вођи качака, "албанском борцу за независност" и "водећој личности герилског отпора против Турске, Србије и Црне Горе током балканских ратова и Првог светског рата", како пише на Википедији.

Приштинска "Коха" јавила је данас по подне да су "безбедносне службе у овом селу и да – осматрају терен" како би "заједно са градоначелником одлучиле о локацији", а да нови градоначелник "још није потврдио промену места полагања заклетве".

Нови градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири, који је на изборима освојио завидних 196 гласова, заклетву ће положити такође сутра, у општинској канцеларији за заједнице у селу Чабра, које се налази с десне стране магистрале Косовска Митровица – Зубин Поток – Брњак, на око пет-шест километара од центра Зубиног Потока.

Село Чабра познато је и по трагичном догађају из марта 2004. када се у Ибру, надомак села, утопило троје деце. Албански медији и неки политичари убрзо су за утапање деце оптужили Србе и та оптужба била је окидач за мартовски погром када је у два дана, 17. и 18. марта 2004, убијено више људи, запаљено око 1.000 српских кућа, исељено око 4.000 Срба и спаљено и девастирано 35 цркава и манастира.

Љуљзим Хетеми, нови градоначелник Лепосавића, заклетву ће положити у селу Бистрица код Лепосавића у просторијама ОШ "Кадри Бистрица". У овом селу налази се база косовске специјалне полиције из које се контролише и полицијски пункт код Бистричког моста, где су на путу Лепосавић – Косовска Митровица постављене бетонске препреке, поред пута су оклопна возила косовске полиције и полицајци наоружани дугим цевима. 

Полагање заклетве тројице градоначелника данас је потврдио и премијер тзв. Косова Аљбин Курти, који је рекао да је циљ процеса – нормализација ситуације. Курти је подсетио да је пре пет дана заклетву положио и Ерден Атић, нови градоначелник Северне Митровице који је на изборима добио 519 гласова, и да је нови градоначелник већ поставио директоре јавних предузећа међу којима су један Србин, по једна Бошњакиња и Туркиња и по један Египћанин и Албанац, те да је то "напредак који треба нормализовати".

У Лепосавићу, који ће сутра добити градоначелника Албанца, ситуација данас по подне је сасвим уобичајена. Грађани углавном знају да је полагање заклетве сутра, али већина оних с којима смо разговарали не знају да се њихов нови градоначелник зове Љуљзим Хетеми.

"Нити га знамо, нити познајемо, нити смо за њега чули, нити је он наш градоначелник. Он може да буде градоначелник Бистрице у којој ће и положити заклетву", рекли су нам неки грађани Лепосавића.

Осим велике заставе Србије која је на јарболу испред зграде СО, Хетемија ће, ако и кад одлучи да крене у Лепосавић, дочекати и велики транспарент у Сочаници, неколико километара од Лепосавића према Звечану и Северној Митровици на коме стоји порука – "Ово је Србија".

На контролном пункту на Јарињу, километар од административног прелаза према Лешку и Лепосавићу, данас су на магистрали, поред оклопних возила, и косовски специјалци са аутоматским пушкама који контролишу ко пролази.

На ванредним локалним изборима на северу КиМ који су пре месец дана одржани углавном у контејнерима постављеним поред пута, и које су Срби бојкотовали, од око 40.000 уписаних бирача гласало је њих 1.567, међу њима и у све четири општине тек 13 Срба.

Иначе, локације одабране за полагање заклетви тројице градоначелника указују да су приштинске власти послушале амбасадора САД Џефрија Ховенијера, који је пре пет дана изјавио да "Сједињене Америчке Државе не сматрају добром идеју да се силом уђе у општинске зграде на северу КиМ".

Земље Kвинте – САД, Француска, Италија, Немачка и Велика Британија – ноћ уочи заказаног полагања заклетве Ердена Атића у Северној Митровици у заједничком саопштењу навеле су да су локални избори у четири општине на северу Kосова, 23. априла, "одржани у складу са косовским уставним и законским захтевима", али и да "због бојкота српске заједнице, резултати тих избора нису дугорочно политичко решење".

Ове државе позвале су "све заинтересоване стране, укључујући локалне заједнице, да хитно заједно раде на проналажењу решења које обезбеђује одрживу, партиципативну представничку демократију у овим општинама".

Земље Квинте поручиле су да "не би требало да постоје акције или иницијативе – укључујући новоизабране градоначелнике и скупштине општина – које не служе грађанима или које могу повећати тензије".

"То укључује обављање више од административних овлашћења и процес преузимања дужности, јер није потребно да градоначелници положе заклетву у општинским канцеларијама. Све стране треба да се уздрже од употребе силе или радњи које подстичу тензије или сукобе", наведено је у саопштењу Kвинте.

Амерички амбасадор на Kосову Џефри Ховенијер, дан уочи полагања заклетве Ердена Атића и најављеног полагања заклетви још тројице градоначелника општина на Северу, изјавио је да "Сједињене Америчке Државе не сматрају добром идејом да се силом уђе у општинске зграде", пренела је "Kоха".

Ховенијер је тада, после састанка са Аљбином Kуртијем, рекао да "треба избегавати сукобе и акције које доводе до повећања тензија на северу".

"САД сматрају да ово треба да се оконча, да треба избегавати сукобе и акције које доводе до повећања тензија на северу. Не мислимо да је добра идеја да се користи сила како би се приступило зградама које можда нису приступачне", рекао је амерички амбасадор.

image