Србија и Балкан

Нису наши градоначелници: РТ Балкан у Митровици уочи полагања заклетви албанских председника општина

Ако у Приштини мисле да је у реду да градом управља човек који је на изборима добио неколико стотина гласова, онда нека га постављају и заклињу, њих, уствари, оно што ми мислимо и кажемо уопште не занима, кажу вечерас у Северној Митровици
Нису наши градоначелници: РТ Балкан у Митровици уочи полагања заклетви албанских председника општина© Зоран Шапоњић

Вече уочи дана у коме би двадесетак хиљада Срба у Северној Митровици требало да добију градоначелника Албанца који је на локалним изборима добио 519 гласова, протиче уобичајено пред овакве догађаје високог ризика – напето, неизвесно, уз помало страха, у ишчекивању шта би могао да донесе сутрашњи дан.

Главно шеталиште, од споменика цару Лазару до главног моста на Ибру, који општински одборници Албанци такође, планирају скоро да отворе, вечерас је прилично пуно људи, много је и омладине, родитеља са децом у колицима у шетњи.

Већина оних са којима смо вечерас разговарали знају да би нови градоначелник Ерден Атић сутра требало да положи заклетву у згради СО, на око 150 метара од шеталишта, али, здушно коментаришу да их то уопште не занима.

"Нити нас занима нови градоначелник нити његова заклетва. Ако у Приштини мисле да је у реду да градом управља човек који је на изборима добио неколико стотина гласова, онда нека га постављају и заклињу. Њих, уствари, оно што ми мислимо и кажемо уопште не занима", каже вечерас један од наших саговорника на главном шеталишту.

"Он није наш градоначелник, нисмо за њега гласали, и, што се нас тиче, нек раде шта хоће. А, да нешто добро од њега очекујемо, не очекујемо. Не долази он на место градоначелника да помаже нама Србима и да решава наше проблеме", каже наш други саговорник.

У граду вечерас није приметно повећано присутно полиције, нити међународних снага. Једина патрола КФОР-а коју смо вечерас, долазећи у Северну Митровицу, видели јесте она на главном мосту, радило се о једном возилу италијанских карабињера, али је та патрола на мосту, непрекидно, дан и ноћ, већ годинама. Што се тиче косовске полиције, једна патролна кола вечерас су на почетку уличице која води до зграде Скупштине општине Северна Митровица, а још неколико патрола полиције распоређено је у Бошњачкој махали, као и у етнички мешовитим насељима Три солитера и Микронасељу изнад центра Северне Митровице.

Мисија KФОР-а саопштила је данас, преноси Танјуг, "да ће бити у стању приправности и да ће континуирано пратити ситуацију, у време када новоизабрани градоначелник северног дела Kосовске Митровице Ерден Атић буде полагао заклетву".

Портпарол KФОР-а рекао је да ће Атић положити заклетву само ако церемонију буде обезбеђивала полиција тзв. Kосова, преноси  вечерас портал "Репортери".

"Поводом полагања заклетве градоначелника Митровице и ситуације уопште, обезбеђење ће пружити косовска полиција. KФОР наставља да прати ситуацију и одржава висок ниво спремности својих јединица да се изборе са сваким могућим сценаријем. Очекујемо да ће институције на Kосову ефикасно руководити ситуацијом", наведено је у данашњем саопштењу KФОР-а.

Додаје се да ће команда KФОР-а остати у блиском контакту са свим главним сарадницима, укључујући представнике Еулекса, УНМИK-а, ОЕБС-а, институција на тзв. Kосову и косовских безбедносних организација, преноси "Репортери".

Заменик директора полиције тзв. Kосова у региону Северне Митровице, Ветон Елшани, рекао је данас да је полиција "припремила план за избегавање могућих инцидената".

Иначе, председник Србије Александар Вучић данас је изјавио да ће приштинске власти сутра покушати да у згради општине у Северној Митровици "одрже конститутивне седнице за три општине" и да "изаберу лажне градоначелнике подржане од стране Квинте".

"Ситуација је врло тешка и напета, поготово на северу КиМ. Једино што молим Србе јесте да сачувамо мир, јер ови никад неће бити прихваћени као градоначелници. Ово је иживљавање над Србима и покушај да се направи атмосфера у којој ће они бити принуђени да напусте своје домове", рекао је Вучић коментаришући ситуацију на северу КиМ пред сутрашње полагање заклетве новог градоначелника Северне Митровице.

Амерички амбасадор на тзв. Kосову Џефри Ховенијер данас је поводом најављеног полагања заклетви председника општина на северу, изјавио да "Сједињене Америчке Државе не сматрају добром идејом да се силом уђе у општинске зграде", пренео је портал "Kоха" на албанском.

Ховенијер је после састанка са Аљбином Kуртијем рекао да треба избегавати сукобе и акције које доводе до повећања тензија на северу.

"САД сматрају да ово треба да се оконча, да треба избегавати сукобе и акције које доводе до повећања тензија на северу. Не мислимо да је добра идеја да се користи сила како би се приступило зградама које можда нису приступачне", рекао је амерички амбасадор.

Полагање заклетве новоизабраног градоначелника Северне Митровице требало би сутра да се организује у згради СО Северна Митровица у којој је 14. децембра прошле године одржана конститутивна седница нове одборничке већине, коју, после оставки одборника Срба, чини двадесетак Албанаца и међу њима један Србин.

Та конститутивна седница прошла је средином децембра без проблема. Зграду општине тада су чувале јаке полицијске снаге, било је ту и косовских специјалаца, градом су патролирале снаге КФОР-а и других међународних мисија, а све се дешавало у време док су Срби по околним магистралним путевима држали барикаде.

Како ће сама церемонија сутра изгледати, да ли ће заклетву положити само Атић или и остала тројица новоизабраних градоначелника Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића који су такође добили по неколико стотина гласова на изборима које су Срби бојкотовали, за сада није до краја познато нити разјашњено.

"Једино што се овде не месецима и годинама, него деценијама не мења, јесте ова атмосфера сталне напетости, атмосфера страха, неизвесности, ишчекивања шта ће бити, шта ће се десити, хоће ли бити немира, сукоба... Ми тако овде живимо већ две и по деценија, ако хоћете и много дуже, у тој атмосфери се рађају и одрастају наша деца и за сада не видимо ни трачак наде да ће се та атмосфера у скоријој будућности мењати. Тешко је овде живети опстати, али, нама друге нема", каже вечерас један од наших саговорника у Северној Митровици.

image