Србија и Балкан

Вучевић у Ваљеву: Кандидати за пријем у специјалне јединице положили заклетву

Заклетву су положили кандидати за пријем у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре" који нису одслужили војни рок са оружјем
Вучевић у Ваљеву: Кандидати за пријем у специјалне јединице положили заклетву© Министарство одбране Републике Србије

Министар одбране Милош Вучевић честитао је полагање заклетве кандидатима за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5.000, у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву, и поручио да никада до сада у овом граду није било окупљено толико младих способних за службу у јединицама Војске Србије које захтевају највиши ниво психофизичке припремљености и мотивисаности за извршавање војних задатака.

Заклетву су положили кандидати за пријем у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре" који нису одслужили војни рок са оружјем.

"Данашња свечаност биће уписана у историју, јер започиње остваривање пројекта којим ће специјалне снаге Војске Србије порасти на број од 5.000 припадника. Значај тог пројекта за безбедност Републике Србије у целини, али и за сваког њеног грађанина је изузетан", истакао је Вучевић.

Према његовим речима, одговор на савремене изазове и претње безбедности захтева значајна улагања у наоружање и војну опрему, као и врхунски обучене и храбре војнике, а посебно захтева врхунске специјалне јединице, што је следеће тежиште рада Министарства одбране и Војске Србије.

"Одлуком врховног команданта Војске Србије председника Републике Александра Вучића на овај начин реализујемо формирање ударне силе наше војске, елитних јединица, најбоље обучених и најбоље опремљених. Будући припадници специјалних јединица, никада не заборавите да ступате у оно што заиста с правом зовемо најснажнији, најелитнији део Војске Србије, у јединице које су овенчане славом, победама, али и великим бројем страдалих јунака за слободу наше отаџбине", поручио је министар Вучевић.

Министар одбране нагласио је да с поштовањем и поносом стаје пред строј изабраних младих родољуба, решених да своју снагу и способност, снажну вољу и чврстину карактера као професионални војници ставе на располагање Војсци Србије и отаџбини.

Подсетио је и на дугу и славну историју специјалних јединица српске војске, и поручио кандидатима да буду достојни традиције и предака, имена и униформе српског војника.

"Будите поносни на статус припадника специјалних јединица. Будите то што јесте и чувајте Србију. У вас гледају наши небески јунаци, али и наша будућа поколења. У овом сте строју, јер сте изабрани по својим карактеристикама да се можете сврстати у савремене српске витезове", рекао је Вучевић.

"Србија ће знати да памти и поштује своје најбоље синове и кћери. И то је данас наша заклетва вама. Живела Војска Србије! Живела Србија", закључио је српски министар одбране.

Кандидати су успешно савладали основну војну обуку и после положене заклетве биће упућени на селективну обуку која се састоји из више елиминационих фаза. Најуспешнији кандидати добиће прилику да ступе у професионалну војну службу на одређено време у трајању од шест месеци уз могућност продужетка уговора о раду на период до три године и његовог каснијег обнављања.

image