Србија и Балкан

Војска прати мошти Светог владике Николаја: Кивот епископа на путу ка Београду (ФОТО)

Војска Србије се одазвала позиву Његове светости патријарха српског господина Порфирија да као и претходних година учествује у Спасовданској литији, а ове године и пратњи моштију Светог владике Николаја
Војска прати мошти Светог владике Николаја: Кивот епископа на путу ка Београду (ФОТО)© Министарство одбране Републике Србије

Припадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске учествују данас у испраћају кивота са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског из Ваљева у Београд, где ће сутра бити пронет улицама главног града на челу Спасовданске литије.

Испраћају и литијској пратњи присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић.

Војска Србије одазвала се позиву његове светости патријарха српског господина Порфирија да традиционално учествује у Спасовданској литији, а ове године и пратњи моштију Светог владике Николаја, поводом обележавања деценије од враћања верске службе у Војску Србије.

Припадници Другог центра за обуку Команде за обуку учествовали су у преносу кивота са моштима Светог владике Николаја из места њиховог сталног пребивања – манастира Лелић код Ваљева до Храма Покрова Пресвете Богородице, после чега је испред Покровске цркве формирана литија, коју су предводили епископ ваљевски Исихије и епископ липљански и војни Доситеј, викар патријарха српског господина Порфирија. Мошти су потом литијски пренете у Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, где је служен Акатист Светом владики Николају

Традиционално, припадници Војске Србије биће и део литије која ће 25. маја бити организована поводом Спасовдана, славе Града Београда.

Патријарх Порфирије позвао је јуче грађане да се молитвеном окупе сутра у 19 часова код Вазнесењске цркве, одакле ће почети молитвена поворка, Спасовданска литија, на чијем ће челу бити и мошти Светог Владике Николаја.

image