Србија и Балкан

Састали се Рама и Гренел: Оптужбе против Тачија су лажне

Мора да се учини више да се Хашим Тачи ослободи из Хага, поручио је бивши амерички званичник Ричард Гренел
Састали се Рама и Гренел: Оптужбе против Тачија су лажнеwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог "Косова" и Србије Ричард Гренел састао се са албанским премијером Едијем Рамом, а том приликом разговарали су и о ослобађању бившег председника тзв. Косова Хашима Тачија.

"Ручао сам са премијером Едијем Рамом из Албаније, која је наш велики савезник у НАТО-у и сложили смо се да мора да се учини више да се Хашим Тачи ослободи после три године затвора у Хагу. Оптужбе против њега су лажне и сведоци кажу да их је изманипулисао Џек Смит", написао је Гренел у објави на Твитеру.

У говору одржаном на недавном самиту Савета Европе у Рејкјавику, Рама је бранио вођу терористичке ОВК Хашима Тачија и тражио да Парламентарна Скупштина СЕ повуче извештај који је 2011. године начинио Дик Марти, а у којем је потврђено да су Албанија и косовски Албанци сарађивали у трговини органима. 

"Не могу да останем миран на овом самиту јер је неправда према ОВК и њеном бившем вођи Хашиму Тачију почела управо овде, под злонамерним утицајем њеног бившег члана у то време, Руске Федерације", истакао је албански премијер. 

Албанска делегација у СЕ захтева да се припреми нови извештај, како би се поништили ефекти извештаја Дика Мартија, јер је управо тај документ основа за извођење пред Специјализована већа у Хагу бивших челника тзв. ОВК. 

Они наводе да су све тврдње Дика Мартија у извештају непоткрепљене и да нису засноване на доказима и чињеницама и предлажу "Резолуцију о неоснованости тврдњи за илегалну трговину људским органима на Косову и у Албанији".

Ни бившег америчком изасланику Гренелу ово није први пут да подржава бившег вођу ОВК. 

Почетком априла је подржао скуп у Приштини "Марш за правду", одржан у знак солидарности са бившим лидерима тзв. ОВК и поручио да би САД требало да позивају на ослобађање Тачија.

image