Србија и Балкан

Еди Рама брани Хашима Тачија: Није било трговине органима, крив је руски утицај

У свом говору на самиту Савета Европе албански премијер је бранио вођу терористичке ОВК Хашима Тачија
Еди Рама брани Хашима Тачија: Није било трговине органима, крив је руски утицајGetty © Michael Ukas - Pool

Албански премијер Еди Рама позвао је повлачење извештаја о умешаности Албаније и косовских терориста у трговину органима током деведесетих година на Косову и Метохији. Рама је то рекао у свом говору на Самиту Савета Европе у Рејкјавику.

У свом говору, Рама је бранио вођу терористичке ОВК Хашима Тачија и тражио да скупштина повуче извештај који је 2011. године начинио Дик Марти а у којем је потврђено да су Албанија и косовски Албанци сарађивали у трговини органима. Извештај Мартија је усвојен у пленуму.

"Скупштина Савета Европе има моралну обавезу да исправи сваку грешку. У овом случају, мора да повуче извештај који је лажно повезао Албанију као једну од основних тачака у трговини органима, које је спровела Ослободилачка војска Косова", рекао је Рама, преноси Еуроактив.

Он је додао: "Не могу да останем миран на овом самиту јер је неправда према ОВК и њеном бившем вођи Хашиму Тачију почела управо овде, под злонамерним утицајем њеног бившег члана у то време, Руске Федерације".

Карла дл Понте, бивши известилац Међународног суда правде за бившу Југославију оценила је да су припадници ОВК трговали органима Срба које су киднаповали на Косову и Метохији.

Према извештају, киднаповани, који су већином били Срби су одвођени у "жуту кућу" код Бурела у Албанији у периоду од јуна 1999. до маја 2000. године, где су им вађени органи који су потом транспортовани до аеродрома, а онда су послати у иностранство.

Рама је додао да је Тачи сада пред специјалним судом у Хагу, који је основао "демократски свет" који је подржао извештај, а за који је рекао да су га "ђаволски спонзорисале партије које подржавају Владимира Путина у Генералној скупштини Савета Европе".

Тврдње су, каже Рама, потпуно неутемељене и део криминалне кампање која клевеће Албанију и тзв. Косово.

image