Србија и Балкан

Највећи молитвени скуп у историји Београда: Више од 100.000 људи присуствовало Спасовданској литији

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Храму Светог Саве, закључно са вечерњим богослужењем у недељу
Највећи молитвени скуп у историји Београда: Више од 100.000 људи присуствовало Спасовданској литији© Танјуг/Jадранка Илић

Спасовданска литија завршена је након служења молебана и беседе патријарха Порфирија, уношењем моштију светог Николаја Српског у Храм Светог Саве.

Окупљени грађани су ушли у Храм како би се помолили и целивали мошти српског светитеља.

Мошти Светог владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, закључно са вечерњим богослужењем у недељу.

Како се наводи на сајту Српске православне цркве, више од 100.000 људи, окупљених око кивота Светог владике Николаја Српског, испунило је централне улице српске престонице током Спасовданске литије.

Традиционална Спасовданска литија је кренула вечерас од Вазнесењске цркве, а на углу улица Краља Милана и Краља Милутина патријарх је служио помен пострадалим ђацима, младима пострадалим у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Литију је предводио патријарх Порфирије уз кивот са моштима Светог Николаја преко Трга Славија и Булевара ослобођења стигла до Спомен-храма Светог Саве.

Данас су на челу литије са великим крстом Господњим у рукама били и двоје стипендиста, одличних студената Филозофског и Богословског факултета.

Патријарх Порфирије се обратио народу испред Храма

"Браћо и сестре, мислио сам да не кажем ништа али на словенском киша се каже дажд, што значи давање. И у нашем народу спасовданска киша јесте заиста божје давање и благослов. Али ево да заједно са вама благодарећи Богу што је дао кишу и пустио сузу радосницу јер је међу нас дошао Свети Владика Николај. Добро нам дошао у српску престоницу, добро дошао на Спасовдан, славу твог и нашег града", рекао је патријарх Порфирије.

"Завапили смо и ти си дошао, у ово смутно време, када су велике невоље навалиле на твој род и када се мрак злих сила поднебесја окомио на твоја чуда. Ти си нашао пут Христов, носио си крст и бреме целог народа, био си прогањан некада. Водио си све народне литије у своје време широм отаџбине и будио свој народ. Ево данас водиш и ову нашу спасовданску литију у Београду", додао је.

Патријарх је рекао да је управо Храм Светог Саве наша "лична карта" и да не смемо да се одрекнемо своје духовности и традиције.

Он се у беседи осврнуо и на недавне трагедије и нагласио да се морамо штитити међусобно од зла.

Суочили смо се у ове дане са страшним злом које нас је све поразило, јер је напало нашу децу и преко њих нас и погодило нас тако да смо занемели, поручио је патријарх Порфирије окупљенима испред Храма Светог Саве.

Ум посустаје пред покушајима сваког логичног објашњења онога што се догодило, додао је.

"Зло нема име и презиме, нема узраст и пол, расу и нацију, опредељење – зло је неухватљиво и ма шта чинили, зло се не може коначно и потпуно победити никаквим институцијама, техникама, вештинама и способностима, ма колико оне биле ефикасне и корисне. Знање је потребно, али не и довољно. Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања о радости и тузи остају без коначног одговара", поручио је патријарх.

Како је рекао, нико нам ништа не може све док се окупљамо у вери.

"Сви смо потребни једни другим, морамо се окупљати око светиња", поручио је патријарх и додао да су различитости добре, јер се морамо допуњавати како бисмо победило зло.

Такође, истакао је да треба да се помиримо, а не свађамо, као и да је КиМ наше срце и да морамо да га сачувамо као део Србије.

"Сабирајмо се, потребни смо једни другима", рекао је патријарх.

Молебан испред Храма Светог Саве

Литија предвођена ћивотом са моштима Светог Николаја Српског стигла је до Храма Светог Саве.

Грађани се окупљају испред Храма

Грађани се полако окупљају испред Храма. 

Патријарх служио помен страдалима у масовним убиствима

Патријарх Порфирије служио је помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Грађани се окупљају испред Вазнесењске цркве

Испред Вазнесењске цркве у Београду окупили су се грађани како би учествовали у Спасовданској литији која ће кренути од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.

image