Србија и Балкан

Наставак кривичног прогона Јоаникија због литија

Судски процес против митрополита Јоаникија и осам свештеника изазван је њиховим учешћем у литијама у Никшићку 2020. године
Наставак кривичног прогона Јоаникија због литијаwww.globallookpress.com © PPI

Основни суд у Никшићу данас наставља суђење митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и осморици никшићких свештеника јер су, како се наводи, учешћем у масовним литијама у Црној Гори у фебруару 2020. године прекршили мере спречавања ширења опасне заразне болести, односно корона вируса.

"Све смо лако поднели захваљујући нашем духовном витезу владики Јоаникију, који нас је бодрио и крепио, чак и песме писао, али и верном народу Никшића који је стао уз нас. Велики број полицајаца смо знали јер су то људи које смо ми свештеници крштавали, као и њихове породице, долазили у њихове куће поводом крсне славе", рекао је један од тадашњих затвореника Драган Крушић, преносе данас "Новости".

Масовно окупљање у Никшићу са више од 30.000 људи било је изазвано односом бившег режима Мила Ђукановића према СПЦ и тада усвојеним Законом о слободи вероисповести. 

Закон је потписан у децембру 2020. године када је одлучено да би Црква морала да доказује власништво над имовином. Тадашњни митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је Црква ту вековима, и да не треба она да доказује право на своју имовину, већ они који владају земљом. 

"Шта друго него вид притиска може да буде процесуирање једног епископа и свештеника због учешћа у скупу са чијом организацијом немају никакве везе. Владика је штавише јавно иступао, тврдећи да празничне литије неће бити, јер нису испуњени услови за окупљање народа. Овај поступак видимо само као наставак притиска државе који је озваничен усвајањем Закона о слободи вероисповести", рекли су тада у Епархији будимљанско-никшићкој. 

Јоаникије је касније био ослобођен након што је тадашњни митрополит Амфилохије позвао на његово ослобађање и пуштање осам свештеника како би се смириле тензије у земљи.

image