У Звечану и даље напето: Појачане НАТО снаге, Кфор дежура са шок бомбама (ФОТО/ВИДЕО)

Ситуација у вечерњим сатима је напета, снаге Кфора распоредиле су своје снаге испред зграде локалне самоуправе и нико није могао да им се приближи, а на сваки покушај бацали су шок-бомбе

Снаге Кфора данас су насилно разбиле скуп грађана испред зграде Општине Звечан.

Том приликом велики број људи је повређен, а у клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљене су 53 особе.

Од јутрос у општини Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање. Кфор је својим војницима покрио готово сваку улицу и ћошак у Звечану и формирао кордон између полиције и Срба.

Председник Србије Александар Вучић у ванредном обраћању саопштио је да припадници Кфора, упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени.

Он је поручио да Србија неће дозволити погром или убијање свог народа и позвао међународну заједницу да уразуми "Аљбина Куртија, не саопштењима, већ да предузму мере".

Након бруталног напада "мировњака" из Кфор мисије на Србе који су мирно протестовали испред општине у Звечану, огласили су се и амбасадори земаља Квинте који, као што је очекивано, нису стали на страну голоруког народа већ су "осудили насилне акције демонстраната".

У Зубином Потоку грађани су се углавном разишли, а нови протест заказали су за сутра у седам сати ујутру.

Све најновије вести пратите на РТ Балкан уживо.

29. мај 2023 • 22:41

УНМИК осудио акције које су довеле до повреде припадника Кфора и цивила

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде саопштила је данас да је узнемирена због насиља на северу КиМ и акција које су до тога довеле, као и да најоштрије осуђује акције које су за последицу имале тешке повреде припадника Кфора и цивила.

Патријарх упутио поруку подршке српском народу на КиМ

Патријарх српски Порфирије упутио је вечерас снажну поруку подршке српском народу на Косову и Метохији после молебна служеног пред моштима Светог владике Николаја Српског у храму Светог Саве на Врачару, саопштила је СПЦ.

Узневши молитву Светом Николају Српском да закрили, заштити и сачува верни народ српски својим заступништвом пред престолом Оца нашег небеског, патријарх Порфирије је опет упутио поруку мира и помирења, наводи се у саопштењу СПЦ.

Рама: "Косово" трпи међународну штету

Премијер Албаније Еди Рама саопштио је да су за повреде припадника Кфора "директно одговорни слепи агресори" и да то штети "Косову у очима његових незаменљивих савезника и пријатеља".

"Што дуже траје овај опасан и непотребан сукоб, Косово бива све више повређено. На овој раскрсници на којој се сукоб сваке године окреће и враћа као производ прошлости, са Србијом која излаже своје трупе на граници где је њена моћ једнака нули, а Косовом које показује неспремност да финализује дијалог, може се изаћи само кроз дијалог и моћне савезнике", навео је Рама.

Позвао је стране да "пажљиво слушају савезнике" и да се даље не упуштају у "не само опасан, већ и узалудан пут – где Косово трпи међународну штету заједно са војницима Кфора који су физички повређени".

То није међународни позив већ национална потреба - закључио је Рама.

Вучић о ситуацији на КиМ са Борељом и Тајанијем

Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са шефом дипломатије Европске уније Жозепом Борељом и потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Вучић је саговорнике обавестио о свему што се дешавало на КиМ и рекао да је ово организовао премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, "као и да смо сви то знали данима због чега је од Бореља и Тајанија тражио да уразуме Куртија", саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Вучић је, такође, истакао да ће Србија и Срби учинити све да очувају мир и стабилност, додаје се у саопштењу.

Хил: Бриселски дијалог је једини пут напред

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је вечерас да је Бриселски дијалог једини пут напред и позвао Београд и Приштину да се одмах уздрже од "акција које подстичу тензије или сукоб".

У писаном саопштењу достављеном Танјугу Хил је истакао да је то "оно на шта лидери обе стране треба хитно да усмере своје напоре".

Хил је додао да је данас био у контакту са председником Србије Александром Вучићем како би са њим разговарао о дешавањима на северу Косова и Метохије и њиховом потенцијалном утицају на будућност Србије.

"Насиље никада није прихватљиво и води само ка још већем насиљу. Тај циклус се мора зауставити јер прети да поништи године тешко стеченог напретка. Изражавам солидарност са војницима Кфора који су данас рањени у мисији очувања мира и храбрим новинарима који су повређени у обављању свог важног посла", рекао је Хил.

Мелони: Приштина да избегава једностране акције

"Од суштинског је значаја да се избегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија", написала је премијерка Италије Ђорђа Мелони на свом Твитер налогу.

Она је, такође, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор на северу КиМ.

"Ово што се дешава је апсолутно неприхватљиво и неодговорно. Нећемо толерисати даље нападе на Кфор", додала је Мелони.

Навела је да је посвећеност италијанске владе миру и стабилности на Западном Балкану максимална и да ће наставити да раде са савезницима.

"Потврђујем своју блискост са италијанском војском и снажну захвалност Владе за изузетан професионализам који показују у свим околностима", додале је премијерка Италије. 

Она је изразила жаљење и саосећајност са италијанским војницима који су повређени у Звечану када су напали ненаоружане Србе.

У Звечану напето: Кфор баца шок бомбе на све који би да се приближе општини

У Звечану је вечерас мирно, али напето, јавља репортер РТ Балкан. До мрака су небо надлетали санитетски хеликоптери Кфора, а у првим вечерњим сатима су кордони Кфора постављени на неколико места, испред општине и улици иза, као и на улазу у Звечан из правца Рудара.

У самом граду ситуација је јако напета, а у ваздуху се и даље се осећа мирис сузавца. 

Током вечери појачане су НАТО снаге у Звечану, а у првим вечерњим сатима на улицама је и даље било Срба који се нису разишли кућама. Они стоје у уличицама у близини општине, али Кфор не дозвољава да се било ко приближи. На сваки покушај реагују бацајући шок бомбе.

Патрола Косовске полиције стоји на путу Лепосавић- Косовска Митровица, а већа колона Кфора дежура код Бошњачке махале у Северне Митровици.

Огласио се и Курти

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти саопштио је да је данас одржао састанак са амбасадорима земаља Квинте, као и да "дели забринутост због насиља и осуђује нападе на Кфор и припаднике косовске полиције".

"Ултранационалистички српски графити на НАТО возилима су мрачни подсетник на Косову. Залажемо се за мир и сигурност", каже Аљбин Курти.

Вучић: Србија ће учинити све да сачува мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашње инциденте на Косову и Метохији организовао Аљбин Курти, како би изазвао сукобе између Срба и НАТО-а.

Он је поручио да Србија неће дозволити погром или убијање свог народа и позвао међународну заједницу да уразуми "Аљбина Куртија, не саопштењима, већ да предузму мере".

Истакао је да ће Србија учинити све да сачува мир и замолио међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија.

Огласио се КФОР: Ничим изазвани напади на једнице КФОР-а неприхватљиви

Око 25 војника из мултинационалног контингента повређено је током обуздавања демонстраната који су протестовали у општини Звечан, на северу Косова, саопштено је из КФОР-а у понедељак увече.

Овог поподнева, јединице КФОР-а распоређене су у четири општине на северу Косова у циљу обуздавања насилних демонстрација које су се десиле након што су новоизабрани градоначелници последњих дана покушали да преузму дужност у четири општине на северу.

"Док су се супротстављали маси, неколико војника италијанског и мађарског контингента КФОР-а било је предмет ничим изазваних напада и задобило ране са преломима и опекотинама услед експлозије запаљивих уређаја", наведено је из КФОР-а.

Тренутно се налазе под надзором медицинског особља које прати њихово стање.

Командант Мисије КФОР-а, генерал дивизије Анђело Микеле Ристучиа, рекао је да прати ситуацију и да изражава своју захвалност мушкарцима и женама у мисији који су повређени у нападима.

Он је нагласио да су ничим изазвани напади на јединице НАТО неприхватљиви и да ће КФОР наставити да непристрасно испуњава свој мандат.

Тајани: Повређено 11 италијанских припадника Кфора

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио је да је данас на Косову и Метохији повређено 11 италијанских припадника Кфора.

Тајани је на Твитерту навео да је, од 11 италијанских припадника Кфора, троје теже повређено, али да су сви ван животне опасности.

"Желим да изразим солидарност са војницима мисије Кфора који су повређени на Косову током сукоба српских демонстраната и косовске полиције", написао је Тајани.

"Војска Италије наставља да се залаже за мир", навео је Тајани.

Геро: Ништа неоправдава насилне "нападе" на Кфор

Француски амбасадор Оливије Геро написао је на друштвеној мрежи Твитер да насиље над припадницима Кфора и новинарима није оправдано.

"Ништа не оправдава насилне нападе на Кфор и новинаре. Ово мора престати. Моје мисли су уз жртве. Пуна подршка за Кфор. Такође позивамо владу Косова да одмах предузме мере за деескалацију", рекао је амбасадор Француске Оливије Геро.

НАТО осудио "нападе на припаднике Кфора на северу КиМ"

"НАТО оштро осуђује ничим изазване нападе на Кфор на северу Косова, у којима је један број припадника повређен. Такви напади су потпуно неприхватљиви. Кфор ће предузети све неопходне мере да испуни свој мандат у УН", наводи на Твитеру портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

КБЦ у Косовској Митровици: Примљена 53 повређена, један животно угрожен

У клиничко-болнички центар у Косовској Митровици примљено је 53 људи повређених током данашње акције растеривања Срба у Звечану.

Једна особа је оперисана, налази се у јединици интензивне неге и лекари се боре за његов живот, изјавио је за Танјуг Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици.

Како је навео, оперисани је задобио две ране у пределу карлице и левог кажипрста, а повреде су настале употребом бојеве муниције.

Међу повређенима је и заменик директора КБЦ др Драгиша Миловић, који је претучен у Звечану и има повреде грудног коша, обе руке и ноге и трбуха, казао је Елек.

Испред ове институције био је и повређени Ч.С, који је поручио да "највећи бол тренутно осећа у срцу".

"Наш српски народ није заслужио да пролази кроз овај пакао. Нисам желео да останем на одељењу кад је мој народ и фамилија тамо", изјавио је он.

Немачки амбасадор се захваљује Кфору

Низ изјава званичника који пружају подршку трупама Кфора које су данас напале ненаоружане Србе се наставља, па се тако огласио и немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

"Свака насилна акција против против трупа Кфора и новинара је апсолутно неприхватљива и мора се прекинути сада - потреба за деескалацијом је хитна. Хвала свим снагама Кфора на терену, а повређенима желим брз опоравак", навео је Роде.

Амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот такође се огласио на Твитеру, оценивши да су "напади на припаднике Кфора и новинаре кривично дело" и да је то неприхватљиво.

"Као што је Квинта јасно поручила, акције су потребне под хитно како би се деескалирала ситуација и смањиле тензије", поручио је Абот.

Повређено неколико десетина Срба, младић теже рањен из "калашњикова"

Неколико десетина Срба повређено је у данашњем сукобу са припадницима Кфора у Звечану, а младић који је погођен из "калашњикова" теже је рањен.

У њега су пуцали припадници специјалне јединице косовске полиције који су се налазили иза Кфора, јавља извештач Танјуга.

Код зграде општине и даље је окупљен велики број Срба, али и припадника Кфора, чији хеликоптери надлећу Звечан.

Четворица Срба су ухапшена и они су убачени у зграду општине где су предати полицији тзв. Косова.

Председник Српске листе Горан Ракић преговарао је са Кфором и затражио њихово пуштање.

Повређени и војници Кфора

Неколико војника Кфора повређено је током интервенције против Срба у Звечану.

Владика Теодосије: Треба нам смирења, треба нам трпљења

Током поподнева у Звечане је стигао владика рашко-призренски Господин Теодосије који је у Цркви светог Ђорђа у Звечану служио молебан за спас овога града и за спас Срба.

Владика је рекао да су Срби у Звечану свој на своме и да им нико не може наудити ако сами себи не науде.

"Треба нам смирења, треба нам трпљења. Молим вас да достојанствено и мирно тражимо оно што нам припада. Ако правимо грешке, радоваће се наши непријатељи. Молим вас за мудрост, за трпљење. Много смо трпели, много смо поднели, да нас и сад наведу на погрешан пут. Са овог места поручујем и да гажење туђих трава никоме не доноси добро. Није нам први пут, браћо и сестре, да смо у оваквој опасности", поручио је владика.

Ухапшене четири особе

Према непотврђеним информацијама, четворо Срба у Звечану је ухапшено, јавља Пинк.

Вучић након обраћања иде на административну линију

Председник Србије Александар Вучић обратиће се вечерас у 20 часова поводом дешавања на Косову и Метохији.

Одмах након обраћања, председник Србије запутиће се на административну линију где ће провести ноћ са војском и пратити ситуацију, пишу "Новости".

Бисљими: Градоначелници могу да раде само из зграда општина

Заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими изјавио је да је важно да градоначелници општина на северу што пре почну да пружају услуге грађанима.

Бисљими је ове коментаре изнео током састанка са известиоцем за тзв. Косово у Европском парламенту Виолом фон Крамон.

"Као градоначелници општина, они могу да врше своје дужности само из општинских зграда, одакле служе интересима сваког грађанина без разлике", тврди Бисљими, преноси Радио Слободна Европа.

Како се наводи, Бисљими је ову изјаву дао упркос чињеници да су представници земаља Квинте на КиМ - САД, Уједињеног Краљевства, Италије, Немачке и Француске, затражили од владе у Приштини да предузме кораке који би довели до дескалације ситуације на северу.

Амбасада САД снажно осуђује напад српских цивила на наоружане припаднике Кфора

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер истакао је да САД најоштрије осуђују "насилне акције демонстраната" у Звечану укључујући, како наводи, "употребу експлозива против Кфора".

Ховенијер је на Твитеру поновио позив САД на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб.

"САД најоштрије осуђују насилне акције демонстраната данас у Звечану, укључујући употребу експлозива, против трупа Кфора које желе да одрже мир. Понављамо наш позив на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб", написао је Ховенијер.

Више од 50 грађана тражило помоћ

Др Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици изјавио је за "Новости" да се овој здравственој установи јавило више од 50 грађана са повредама од шок бомби, гумених метака и бојеве муниције.

Извештач РТ Балкан јавља да је један од рањених Срба пре неколико минута изашао из операционе сале, након што је завршен захват. Он је, према незваничним подацима, задобио прострелну рану бојевим метком у пределу карлице.

Изнад Звечана и даље надлеће један санитетски хеликоптер Кфора.

Улаз у зграду општине Звечан обезбеђују пољски војници Кфора

Улаз у зграду општине Звечан сада обезбеђују пољски војници Кфора, јавља дописник РТС-а.

Окупљених грађана, како каже, у Звечану има и даље.

У Лепосавићу и Зубином Потоку није било тензија, а грађани су се разишли и најавили ново окупљање за сутра.

Владика Теодосије стигао у Звечан

Владика рашко-призренски Теодсије стигао је у Звечан, и тренутно се налази у цркви Светог Ђорђа, јавља Косово онлајн.

Ховенијер: Препорука САД је да градоначелници не раде из општинских зграда

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је после састанка представника Квинте са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем да земље Квинте сматрају да би најбоље било да новоизабрани градоначелници општина на северу краткорочно не раде из општинских зграда, преноси Репортери.

"Сагласили смо се да треба деескалирати ситуацију, али не знам да ли могу да кажем да постоји сагласност о томе како ће се та деескалација десити. САД сматрају, а говорим и о мојим колегама, да није неопходно да изабрани председници општина на северу обавезно свакодневно иду на посао. У ствари, краткорочно, препоручујемо да се то не дешава", казао је Ховенијер.

Према његовим речима, препорука САД је да градоначелници не раде из општинских, већ из других зграда.

"Као што им је Влада омогућила да полажу заклетву у другим зградама, како би избегли сукобе, ми такође мислимо да је прави начин да тако и раде", казао је Ховенијер.

Двоје рањених у операционој сали

У Клиничком центру у Северној Митровици помоћ је овог поподнева затражило 50 људи, а двоје је тренутно у операционој сали.

Једна особа погођена је гуменим мецима у пределу карлице.

Центар Звечана и даље надлећу хеликоптери Кфора, а повремено се чују експлозије. Испред зграде скупштине општине и даље су припадници Кфора, чији се број повећава, док су припадници специјалне јединице косовске полиције и даље у згради општине.

Међу онима који су тражили лекарску помоћ је Драгиша Миловић из Српске листе који је задобио повреду у пределу груди.

Огласила се Вјоса Османи

Председница "Косова" Вјоса Османи огласила се на Твитеру и том приликом је написала да српске илегалне структуре претворене у криминалне банде напале тзв. косовску полицију, официре КФОР-а и новинаре.

"Ове неприхватљиве акте насиља треба да осуде сви. Они који извршавају Вучићеве наредбе да дестабилизују север Косова, морају се суочити са правдом", написала је Османи на Твитеру.

Повећава се број припадника Кфора у центру Звечана, јавља извештач РТ Балкан са лица места.

Старовић: Када су Срби решили да се разиђу, Кфор их напао шок бомбама

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић указао је на чињеницу да, у тренутку када су Срби у Звечану одлучили да се разиђу и да сутра ујутру наставе протест, Кфор их је гађао шок бомбама, а насилници из косовске полиције су пуцали из ватреног оружја.

Старовић је на Твитеру написао да су том приликом многи мирни демонстранти повређени, од којих један и критично.

"У тренутку када су Срби у Звечану одлучили да се разиђу и да сутра наставе протест, Кфор их је напао шок бомбама. Насилници из Косовске полиције пуцају бојевом муницијом, много мирних демонстраната је повређено, један демонстрант у критичном стању", написао је Старовић.

Представници земаља Квинте са Куртијем

Амбасадори пет земаља Квинте данас у Приштини разговарају с председником Владе тзв. Косова Албином Куртијем о најновијим догађајима на северу.

Овај састанак представника САД, Британије, Немачке, Италије и Француске уследио је након поновљених позива тих држава од петка да приштинска влада повуче слање албанских градоначелника у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, пренео је Репортери.

Пет земља су раније осудиле одлуку полиције тзв. Косова да присилно обезбеди приступ општинским зградама на северу.

Снајпер у згради општине Звечан

На једном од прозора на згради општине Звечан, у којој се налазе припадници косовске полиције, приметан је и снајпер.

Цев снајперске пушке извирује из жалузина на прозору између две спољне једнице клима уређаја.

Бунт: Један повређени животно угрожен

Према информацијама Телеграм канала Бунт, један Србин у Звечану је тешко рањен и лекари се боре за његов живот.

Други повређени је ван животне опасности, а трећи је рањен гуменим метком.

Међу рањенима је и Драгиша Миловић из Српске листе.

Телеграм канал Бунт јавља да рањени припадници Кфора леже на улици.

Дачић: Вучић ће скупове у Молдавији и Словачкој искористити за разговор о ситуацији на КиМ

Председник Србије биће у прилици да наредних дана разговара са бројним светским званичницима и да на два велика скупа у Молдавији и Словачкој говори о ситуацији на Косову и Метохији, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Србија жели мирно решење, сви виде да је проблем у Приштини која треба да испоштује захтев међународне заједнице да се повуче са севера", рекао је Дачић новинарима.

Подсетио је да је када је државни секретар САД Ентони Блинкен јасно рекао нешто против Приштине и позвао Аљбина Куртија да заустави насилне мере, свима постало јасно ко је главни фактор дестабилизације у региону.

Додао је да Србији то ништа не значи и да је битно да се српски народ на Косову и Метохији заштити.

Срби се не повлаче

Стотине Срба и даље се не разилазе, окупљени су по споредним улицама око центра Звечана.

Градом у овом тренутку само повремено одјекују детонације, а Звечан повремено надлеће хеликоптер Кфора.

Двоје Срба рањено, један теже

Најмање двоје Срба је рањено, од чега један младић теже и то из ватреног оружја, након што су припадници Кфора употребили шок бомбе, а припадници косовске полиције запуцали из ватреног оружја, сазнаје Косово онлајн.

Оба повређена су хитно пребачена у КБЦ Косовска Митровица.

Танјуг јавља да је повређен и њихов извештач, након што му је шок бомба пала под ноге. Има бол у нози и благо крварење и није му пружена помоћ.

Како јавља репортер Косово онлајн са лица места, ситуација је изузетно напета.

Неколико санитета паркирано је у центру и пружају прву помоћ људима који су повређени од сузавца.

Кфор баца шок бомбе

У Звечану је бачено више од 30 шок бомби.

Припадници Кфора покушали су силом да увуку представнике Српске листе унутар свог кордона, а након тога су уследиле шок бомбе и бачено је много сузавца, јавља Косово онлајн.

Немилосрдан напад Кфора на Србе

Ситуација у Звечану се и даље не смирује, из центра градића одјекују топовски удари.

Гори једно возило полиције тзв. Косова, а Срби су се повукли 150 метара даље, и налазе се у главној улици у правцу према Рудару.

Из неких делова града чује се рафална паљба.

Према незваничним информацијама, има повређених, а у граду је више санитета.

Док Кфор напада Србе, полицајци су све време у згради скупштине општине.

Запаљено је једно возило КПС-а, а двадесетак метара даље је јак кордон Кфора. Неколико кордона је и у околним улицама.

У овом тренутку огласила су се и црквена звона у Звечану.

Експлозије у Звечану

У Звечану и даље одјекују јаке детонације које потресају цео градић.

Из центра се вије густ облак дима и чини се да је запаљено неко од возила КПС-а. Повремено се чује и рафална паљба. Претходно је Кфор штитовима насрнуо на више стотина Срба који су поседали на улицу и тако мирно пружали отпор.

После неколико секунди уследио је жесток напад Кфора на Србе који су буквално кренули да газе људе који су седели на земљи. Уследила је серија изузетно јаких експлозија, бачена је велика количина сузавца од којег се град није видео, па су Срби потиснути неколико стотина метара од центра града, јавља извештач РТ Балкан.

У овом тренутку ситација у граду је јако напета, по двориштима жене плачу јер не знају шта се догодило у центру града, уплашене су јаким детонацијама.

Чује се и звук сирена санитетских возила, која вероватно одвозе повређене.

У једном тренутку припадници Кфора насрнули су на Игора Симића, Горана Ракића и друге људе који су седели у првим редовима. Тренутно је у граду велико узнемирење, Срби су окупљени на раскрсницама на око 150 метара од општине. Реагују екипе хитне помоћи које водом и физиолошким раствором људима испирају очи од сузавца.

Чује се јака рафална пуцњава, људи беже уз улицу. 

Жесток сукоб војника Кфора и Срба: "Мировњаци" насрнули на грађане који су мирно протестовали

Испред зграде СО Звечан одјекују јаке експлозије и детонације.

"Над општином је велики облак дима. Не зна се тачно шта бацају, а испред општине траје жестоки сукоб окупљених грађана и Кфора. Срби су одгурани 30-ак метара од места где су стајали", јавља наш извештач. 

Кфор је насрнуо на Србе док су седели испред возила РОСУ специјалаца и мирно протестовали, јавља извештач РТ Балкан са лица места.

"Возило у којем су били РОСУ извучено је и померено 20 метара, а повређени су и војници Кфора који се повлаче се. Градом одјекују детонације, а бачене су и велике количине сузавца", наводи наш репортер. 

Миловић позвао грађане да остану мирни, Кфор "ослобађа" РОСУ специјалаце

Како јавља репортер РТ Балкан, Драгиша Миловић бивши градоначелник Звечана пренео је Србима окупљеним испред СО Звечан захтев Кфора да ослободе пролаз око возила у којима су косовски специјалци и да се омогући специјалцима да изађу из возила. Окупљени су на то реаговали повициам "Уа, уа".

"Миловић је позвао окупљене да, ако крене акција ослобађања полицајаца, поседају и остану мирни", наводи наш извештач.

Стотине Срба је село на улицу испред кордона Кфора. 

"Кфор је подигао штитове и кренуо према Србима који седе, види се велика количина дима. Ситуација пред општином је јако напета", јавља репортер РТ Балкан са терена  и додаје да је кордон који креће према Србима застао. 

Срби скандирају:"Србија, Србија".

Командант Кфора из Звечана: Грађани да пропусте возила РОСУ, на њихово место доћи ће припадници Кфор

Командант Кфора за регион Исток потпуковник Шитс управо је изашао из зграде општине Звечан, где је разговарао са припадницима косовске полиције, и пренео да се од окупљених грађана захтева да пропусте возила РОСУ, како би се она преместила на позицију иза контигнета Кфора, док би припадници РОСУ који се налазе у тим возилима ушли у зграду општине, јавља "Косово онлајн".

На места возила РОСУ, у том случају, дошли би припадници Кфора.

Командант Кфора је пренео и да је му је командант полицијских снага које се налазе у општини Звечан рекао да они имају наређење да не напуштају зграду општине, на шта му је Шитс рекао да онда ни они неће напуштати своје позиције.

Свечља позван да поднесе извештај о безбедносној ситуацији на северу КиМ

Седница скупштинског Одбора за безбедносна и одбрамбена питања привремених приштинских институција требало би да се одржи данас, а на њој ће се разговарати о ситуацији на северу КиМ, преноси "Дукађини".

Почетак састанка очекује се у 17 часова, а то је најавио члан Одбора из редова Демократске партије Косова Хисен Бериша.

Он је казао и да су позвали и министра унутрашњих послова Џелала Свечља да поднесе извештај.

Зубин Поток: Мештани најавили ново окупљање за сутра, испред општине и даље полицијски кордон

Грађани Зубиног Потока који су од јутрос од седам часова били испред зграде општине почели су полако да се разилазе.
Они ће се поново окупити сутра од седам часова, као и сваког наредног дана, све док припадници косовске полиције, као и припадници РОСУ не напусте зграду, јавља "Косово онлајн".

Испред зграде општине Зубин Поток од јутрос су биле присутне јаке снаге Кфора, као и бројни припадници специјалане косовске полиције.

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири је уочи састанка са америчким амбасадором рекао да ће након тих разговора одлучити да ли ће да иде на посао у општинску канцеларију или не.

Звечан надлеће амерички хеликоптер "црни јастреб"

Звечан у овом тренутку надлеће хеликоптер Кфора "црни јастреб" из састава ратног ваздухопловства САД, јавља репортер РТ Балкан из Звечана. 

По речима нашег репортера, Срби су испред СО Звечан поставили разглас са кога се чују српске патриотске песме "Видовдан", "Востани Сербие", "Онам' онамо", "Косово, очи моје". Више стотина људи повремено певају и "Изађи мала, изађи мала".

"Стање испред зграде и у згради општине је непромењено. У самој згради и даље је велики број косовских специјалаца, прилазе згради затвара један велики кордон у коме су тренутно пипадници мађарског контигента Кфора, а испред кородна је више стотина Срба. Једна велика јединица Кфора налази се и на неколико стотина метара од зграде, на излазу из Звечана, ка Рудару где су пре шест месеци Срби постављали барикаде", наводи наш репортер и додаје: 

"На улици су и даље два борбена оклопна возила КПС-а, која су изолована од остатка специјалних јединица. На једном возилу КПС-а закачена је застава Србије, на другом су Срби, на неколико места нацртали крст са четири "С" и у том возилу се налази неколико косовских специјалца". 

Вучевић са Чен Бо: Србија је захвална на безрезервној подршци НР Кине

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.
Министар Вучевић изразио је изузетну захвалност на безрезервној подршци коју НР Кина пружа очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Како је навео, став НР Кине по питању Косова и Метохије увек је био принципијелан и доследан, што је доказ искреног пријатељства две земље, саопштило је Министарство одбране.

Дугорочно стратешко опредељење Републике Србије, истакао је министар одбране, јесте да води самосталну и независну спољну политику.

Влада Републике Србије, указао је Вучевић, упркос свим изазовима, наставиће да води одговорну политику мира и сарадње и остаје посвећена поштовању међународног права и пуној примени до сада постигнутих споразума.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је на гостопримству и прилици за разговар о темама од значаја за сарадњу две земље.

Како је нагласила, узајамна подршка Србије и Кине о питању суверенитета и територијалног интегритета и одлични односи председника Србије и Кине потврда су традиционалног челичног пријатељства двеју држава.

Амбасодрка Кине истакла је и да сарадња у области одбране додатно учвршћује свеукупне односе две државе и констатовала да постоји простор за њено даље унапређење.

Курти: Хвала америчким снагама на свим слободама које су нам дале

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти захвалио је на Твитеру америчким снагама "за заштиту њихових живота".

"На Дан сећања одајемо почаст храбрима који су жртвовали своје животе за одбрану слободе. Ми на 'Косову' смо вечно захвални за заштиту наших живота и слобода које су нам дале америчке снаге", навео је Курти додајући да је "заштита присутна и данас, када снаге Кфора помажу институцијама да одрже мир".

Дачић: Међународна заједница да зашити Србе на КиМ

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на КиМ и да заштите српски народ.

"Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија је објашњење које није прихватљиво", рекао је Дачић на свечаности у МСП којом је обележен Дан српске дипломатије.

Симић: Ми смо ту и чекамо да припадници Росу оду са севера

Новинарима у Звечану се обратио потпредседник Српске листе Игор Симић, који је истакао да су представницима Кфора пренели да се грађани неће склонити док се специјалци Росу не повуку из зграде општине, а зграду да обезбеђују војници Кфора.

"Сада разговарамо на вишем нивоу. Ми смо ту и чекамо",  истакао је Симић.

Он је додао да им је официр Кфора рекао да разуме њихову забринутост и због чега су се окупили, али да то мора да пренесе својим надређенима.

Српска листа је рекла да не жели да се бави ситним питањима као што је излазак два возила која се налазе у окружењу грађана и смена полицајаца, већ да има само један захтев, а то је да се сви моментално из свих општина повуку и да ће се онда грађани разићи.
Српска листа тражи и да Кфор обезбеђује зграде општине.

Кфор демантовао: Није било састанка са Ракићем и нисмо најавили пуцњаву на окупљене грађане

Командант Кфора и његово особље раде на ублажавању ситуације на северу КиМ, саопштио је Кфор демантујући медијске извештаје о састанку са председником Српске листе Гораном Ракићем, као и да је Кфор упутио било какво упозорење о пуцњави у Звечану.

Како је саопштено из Кфора, повећано је присуство припадника те Мисије у општинама на северу КиМ због обезбеђивања безбедног окружења и слободе кретања, у складу са мандатом из Резолуције 1244 из 1999. године.

"Командант Кфора и његово особље раде на ублажавању ситуације и у контакту су са свим странама, укључујући и представнике институција и безбедносних организација на Косову и Војске Србије. Неосновани су медијски извештаји о састанку са Гораном Ракићем, као и наводи да је командант Кфор упутио било какво упозорење о пуцњави у Звечану", саопштио је Кфор.

Тако је и потврђено писање "Косово онлајна" да су поједини београдски медији јутрос пренели лажну вест са портала "Коха", да је командант Кфора Анђело Микеле Ристућа наводно поручио окупљеним Србима да ће њихови војници остати испред зграде и упозорио да ће, уколико демонстранти не оду, "доћи до пуцњаве".

Пелене и црне чарапе за тзв. градоначелника Лепосавића

Према писању "Кохе", окупљени грађани испред СО Лепосавић бацали су на припаднике Кфора пелене за бебе. 

У питању је још један спин из Приштине, јер пелене уопште нису биле намењене Кфору.

На инстаграм страници "Лепосавић портала" је објашњено да нико није гађан, већ да је у питању био перфрманс, а да су пелене намењене такозваном градоначелнику Лепосавића.

"Перформанс грађана општине Лепосавић, током којег су даме уручиле памперс пелене и црне чарапе за тзв. градоначелника, који се од јутрос налази затворен у згради општине Лепосавић, коју су бодљикавом жицом и борбеним возилима опколили припадници Кфора", наводе у објави.

Курти разговарао са италијанским шефом дипломатије

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на Твитеру је написао да је разговарао са шефом дипломатије Италије Антониом Тајанијем. 

"Сложили да садашње време захтева спровођење Основног споразума и смиривање ситуације на северу", навео је Курти. 

Командант Кфора за север стигао у Звечан

У Звечан је стигао и командант регионалних снага Кфора за север КиМ, пише "Косово онлајн".

Он тренутно разговара са бившим градоначелник Драгишом Миловићем и потпредседником Српске листе Игором Симићем.

Више хиљада Срба окупљено је испред општинских зграда на северу и траже повлачење косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца.

Срби на локалним изборима нису учествовали и одбијају да прихвате албанске представнике на власти у општинама где Срби чине више од 95 одсто становништва.

Где ћеш? Смири се! Потпредседница ПДК испрозивала Куртија: Твоја ароганција ће нас скупо коштати

Потпредседница ПДК Вљора Читаку реаговала је након што двојица градоначелника из редова "Самоопредељења" Аљбина Куртија нису присуствовала састанку са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером, пише "Газета онлајн".

"Начелници општина из покрета 'Самоопредељење' одбијају да се састану са амбасадорима САД и ЕУ. То је било на дан када смо сви били сведоци призора са севера земље, где су припадници америчког Кфора постали живи зид између агресивне масе и општинске канцеларије", навела је Читаку на Фејсбуку.

Она је оценила да Куртијев авантуристички приступ у комбинацији са ароганцијом може скупо да кошта  Приштину.

"Где ћеш?! Смири се. Смањи тензије. Седите и ускладите кораке са нашим савезницима. Ако имате недоумице или сте незадовољни, реците то на састанку. У међувремену, Курти ће сутра бити у Братислави на панелу са Лајчаком, Ђукановићем, Петковим. Авантуристички приступ у комбинацији са бахатошћу може нас скупо коштати", навела је потпредседница ПДК.

Хисени: Курти и Османи се супротстављају Америци, враћају Резолуцију 1244

Бивши главни преговарач у дијалогу са Србијом Скендер Хисени оценио је да Вјоса Османи и Аљбин Курти враћају Резолуцију 1244 Савета беyбедности Уједињених на снагу, јер се супротстављају Америци што, како је оценио, значи да раде против тзв. Косова.

Хисени је у објави на Фејсбуку истакао да су Османи и Курти, постигли да се 15 година од (самопроглашене) независности поново активира УНМИК и додао да се Охридски споразум и ситуација на северу не могу посматрати одвојено.

Он је даље рекао да је влада Аљбина Куртија ове године предузела "авантуристичке акције на северу", најпре са регистрским таблицама, што је било погубно јер је изазвало побуну и довело до ескалације, преноси "Косово онлајн".

"Ови непромишљени политички потези дали су Србији и Србима на северу алиби за ескалацију ситуације са барикадама и колективним повлачењем из државних институција на свим нивоима, укључујући полицију, тужилаштво, суд и државне службенике у свим секторима", истиче Хисени.

Све то, додао је, у међународној заједници изазвало је узбуну и бојазан од могуће ескалације сукоба на северу.

"То је био и тренутак када се међународна заједница, укључујући и САД, нажалост, повукла из онога што је био дијалог усмерен на обострано признавање, на дијалог и привремене споразуме, без признавања, као што је Охридски споразум. Овај споразум, све док се спроводи, добар је као привремени корак, али је далеко од савршеног споразума као што је био споразум усредсређен на признање. Дакле, у суштини имамо ову ситуацију као резултат непромишљене политике Владе Косова! Наравно, Србија ће искористити сваки простор који Косово створи. Србија је витално заинтересована да задржи статус кво и напетост", истакао је Хисини.

Оцењује да неки међународни фактори никада раније нису користили језик којим се данас обраћају косовским званичницима.

"Амерички секретар Блинкен је јавно користио језик који никада раније нисмо чули против поступака Куртија и Османи. У међувремену, имамо опозицију чија се саопштења не разликују много од Куртијевих и шкработина Османијеве", написао је Хисени на Фејсбуку.

У Звечану мирно и напето, чека се одговор Кфора

Испред зграде СО Звечан и даље је врло јак мађарски кордон Кфора, док су 20-ак метара даље на улици, међу окупљеним Србима, и даље излована два возила косовске полиције, а у једном од њих се налази неколико специјалаца.

Како јавља извештач РТ Балкана, једна јача јединица Кфора блокира прилаз главној улици из једне од споредних уличица.

Срби понављају да се неће повући док њихови захтеви не буду испуљени а то су да се косовски специјалци повуку из општине и да добију гаранције да тзв. градоначелник неће долазити нити бити довођен у општину уз оружану пратњу.

Београдски медији преносе да је бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић наводно је рекао да ће командант Кфора задужен за север КиМ ускоро доћи да преговара.

Миловић: Кфор да гарантује безбедност свима, чекамо одговор на наше захтеве

Бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић поново је позвао окупљене Србе на мир, а Кфор да гарантује безбедност свима на Косову и Метохији.

Он је рекао и да су команданту Кфора дали услове под којима ће се Срби разићи и да сада чекају њихов одговор.

Срби траже да јединице косовске полиције, специјалци (РОСУ) оду из четири већински српске општине на северу КиМ, као и да градоначелници изабрани на контејнер изборима на којима Срби нису гласали, поднесу оставке.

Слобода медија: Срби испред, Албанци унутра

Пре непуних сат времена група албанских новинара који извештавају из Звечана пуштена је да уђе у зграду општне, а међу њима је била и једна новинарка, Српкиња, која је убрзо "откривена" а потом избачена из зграде.

Новинарку портала "Косово онлајн" из зграде општине Звечан избацила су три припадника специјалне јединице косовске полиције уз образложење "да је Српкиња и да мора да изађе напоље".

Испред зграде СО Звечан налази се кордон припадника Кфора, док су у згради припадници косовских специјалаца. Медији са КиМ преносе да је албанским медијима дозвољено да уђу у зграду, али не и српским.

"Изађи мала" испред СО Звечан

Стотине Срба окупљених испред зграде скупштине општине Звечан пева "Изађи мала" и узвикује  "Србија, Србија", јавља извештач РТ Балкана.

Испред зграде општине налазе се припадници Кфора, док су у згради косовски специјалци. Срби протестују и траже да РОСУ и косовска полиција напусте Звечан, као и да новоизабрани градоначелник поднесе оставку.

Север гори а Курти путује

Док је ситуација на северу КиМ напета, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да ће у уторак отпутовати у Братиславу, у Словачку - која не признаје независност "Косова" - како би учествовао на Глобалном безбедносном форуму.

Како преноси "Коха", Курти ће бити један од говорника на панелу на тему "Западни Балкан и пут до Брисела".

Такође, говорник на овој конференцији биће и специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У међувремену, Куртијеви градоначелници са севера пропустили су састанак са америчким дипломатом Џефријем Ховенијером, док Срби протестују и траже повлачење косовске полиције, специјалних снага из општина на северу КиМ, као и оставке новоизабраних, албанских градоначелника.

Старовић: Срби одлучни да не дозволе владавину нелегитимних градоначелника

Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић изјавио је да присуство Кфора у општинама са српском већином на северу КиМ није спречило "полицијске насилнике да баце сузавац на мирне демонстранте".

''Велико окупљање Срба од јутрос испред седишта општина на северу КиМ. Одлучни су да не дозволе владавину нелегитимних албанских градоначелника изабраних са свега 1-3 одсто гласова'', написао је Старовић на свом налогу Твитеру.

Лавров: Ситуација на КиМ је забрињавајућа

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је данас, током посете Кенији, да је ситуација на Косову и Метохији неприхватљива, напета и забрињавајућа.

Он је подсетио да је Запад подржао самосталност тзв. Косова, иако није било референдума, док се исти такав принцип није користио у случају Крима, када су западни државници ипак одлучили да дају предност територијалној целовитости Украјине, иако је становништво Крима о придруживању Русији одлучило након гласања. Што није био случај са Србијом и КиМ.

Опширније читајте у посебној вести ОВДЕ

Фон Крамон: Приштина да повуче специјалце са севера

Известилац за "Косово" у Европском парламенту Виола фон Крамон позвала је приштинске власти да повуку специјалне полицијске јединице са севера и седну за преговарачки сто, преноси "Коха".

То је једини начин да се ситуација реши дијалогом и конструктивно, рекла је она и додала да тзв. Влада Косова много ризикује "маневрима на северу".

"Да ли је ово облик 'доброг' управљања који желимо? Требало би да имамо више мера за изградњу поверења. Дијалог унутар Косова је једини излаз из ове ситуације", рекла је она новинарима у Приштини.

Фон Крамон је позвала Приштину да размисле о предузимању мера за изградњу поверења попут повлачења специјалних полицијских снага са севера КиМ и преговора.

Стране треба да се конструктивно ангажују у дијалогу за решавање отворених питања, рекла је Фон Крамон.

Ховенијер: Не знам зашто градоначелници Северне Митровице и Лепосавића нису дошли на састанак

Амерички амбасадор на КиМ Џефри Ховенијер рекао је да не зна разлог због чега градоначелници Северне Митровице Ерден Атић и Лепосавића Љуљзим Хетеми нису присуствовали на састанку на који је јутрос позвао све нове грдаоначелнике у четири општине на северу, преноси "Коха".

Ховенијер је, након састанка са председницом приштинских власти Вјосом Османи, рекао да су разговарали о ситуацији на северу те да је изразио забринутост због насиља.

"Заједно са мојим колегом, амбасадором Томашом Суниогом, позвали смо на састанак градоначелнике северних општина. Дошли су председници општина Звечан и Зубин Поток. Разговарали смо о узнемирујућој ситуацији. Не знам зашто остали градоначелници нису дошли, могу само да кажем да су и они били позвани", рекао је Ховенијер.

Подсетио је да су САД и земље Квинте истакле да је важно да "службеници улазе у државне институције без употребе силе".

"То остаје наш став. Са градоначелницима смо разговарали и о томе како могу да обављају своју дужност и служе грађанима, посебно без потребе за силом за улазак у институције", рекао је Ховенијер.

Срби у Звечану: Јединице РОСУ да напусте град

Потпредседник Српске листе Игор Симиц рекао је припадницима Кфора да то што ће два возила Росу јединица да се помере неће решити ништа, већ да морају да напусте и зграду општине и да народ неће да пристане ни на шта мање од тога, преноси "Косово онлајн".

Шеф јединице Кфора поновио је више пута да су ту да пруже "мир обема странама".

У више наврата командант Кфора који руководи јединицама које су распоређене око општине Звечан излазио је из општине износећи захтеве које очекује да испуне окупљени грађани.

Најпре је тражио да се грађани повуку на 50 метара од кордона Кфора, затим је захтевао да се дозволи да се возила специјалне полиције која су остала у маси окупљених грађана повуку иза јединица Кфора, при том иако је саслушао захтев грађана да се припадници специјалних јединица повуку и оду у своје базе на југ ниједном се није појавио са одговором на тај захтев.

Окупљени грађани негодују на овакве ствари али истичу да не желе инциденте већ да имају само захтев да специјалци одмах напусте Звечан и остале општине на северу.

Албански медији: Срби нуде припадницима Кфора кафу

Портал "Репортери" преноси да су Срби окупљени у Лепосавићу понудили кафом припаднике Кфора који су формирали кордон како би "заштитили" зграду општине.

Косовска полиција омета сигнал Телекома Србија на северу КиМ

Тзв. косовска полиција омета сигнал Телекома Србија на северу КиМ, пише Танјуг.

Зато је отежано успостављање телефонских и интернет веза са тим делом Покрајине.

На возилу тзв. косовске полиције у Звечану КМ таблице

На возилу тзв. специјалне косовске полиције у Звечану, које је у окружењу грађана који су се окупили испред зграде општине, савијена је регистарска таблица РКС и постављена КМ таблица, јавља извештач Танјуга.

Грађани су се јутрос окупили испред зграда општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, а њихови захтеви су да нови албански градоначелници не долазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку.

У Звечану је тзв. косовска полиција употребила бибер спреј на грађанима

Ховенијер: Ситуација на северу дубоко узнемирујућа

Амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову и Метохији Џефри Ховенијер истакао је након састанка са председницом тзв. Косова Вјосом Османи да је ситуација на северу дубоко узнемирујућа и да је важно извећи еслакацију, преноси "Коха".

Ховенијер је медијима након састанка са Османи рекао да је важно да се насилно не улази у објекте општина на северу.

Затишје у Звечану, у току преговори Кфора и Срба

Како јавља извештач РТ Балкана, испред зграде СО Звечан је нека врста затишја.

Припадници мађарског контигента Кфора стоје у коридору испред општине, а косовски специјалци су углавном у згради.

Официр Кфора из америчког контигента је неколико пута разговарао са представником Српске листе Гораном Ракићем и затражио да Срби који су испред општине омогуће да се извуку два оклопна возила КПС која су изолована на улици, у којима има косовских полицајаца и око којих су Срби.

Људи који су на улици, међутим, инсистирају да сви специјалци оду - и они у згради у они у возилима изолованим напољу. Преговори око тога и даље трају.

Срби који су на улици у међувремеу су дозволили да се извуче са улице једно Кфорово возило које је остало међу демонстрантима.

Вучевић: Терор на КиМ, Војска Србије спремна да реагује

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да су припадници Војске Србије на позицијама да могу у сваком тренутку да реагују на Косову и Метохији.

"Војска остаје у том степену борбене готовости, у складу са одлуком председника Србије", рекао је Вучевић и додао да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије..

Како је навео, у дневној комуникацији са Кфором, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић је разговарао са командантом Кфора.

"Командант је поновио да ће Кфор обезбедити мир и да неће дозволити сукоб косовске, односно албанске полиције са српским живљем на северу КиМ", рекао је Вучевић и додао да има контрадикторних информација са терена у три општине, те да је он добио информацију да је у једној од општина Кфор пустио грађане, а да је дошло до конфронтације са косовском полицијом.

Он је рекао да се и запосленима у општинама, који су већином Срби, не дозвољава да дођу на посао због окупационе силе која је постављена.

Опширније читајте ОВДЕ

Звечан: Стање непромењено

Ситуација у Звечану је непромењена, јавља извештач РТ Балкана.

Припадници КПС налазе се у згради општине, кордон Кфора налази се испред, а Срби су на улици.

Звечан: Грађани пропустили америчко возило Кфора

Грађани окупљени код зграде општине Звечан су, на захтев Кфора пропустили једно америчко возило те војне мисије које је било у окружењу грађана, али два возила тзв. косовске полиције грађани не желе да пропусте.
На једном од тих полицијских возила је српска заства, а на другом су исписана четири "с".

Код општине Звечан тренутно су мађарски припадници Кфора и они су распоређени у кордону између грађана и зграде општине, а иза Кфора су јединице тзв. специјалне косовске полиције, јединице за брзо деловање и једница за разбијање демонстрације.

Четири С и српска застава на оклопном возилу Кфора

Кфор: Предузећемо све што је потребно да осигурамо безбедно окружење

Мисија КФОР-а саопштила је да је повећала своје присуство у четири општине на северу Косова, након најновијих дешавања.

"Циљ присуства Кфора је да обезбеди сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, у складу са својим мандатом из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године", наводи се у саопштењу.

Позивају "све стране да се уздрже од радњи које би могле да подстакну тензије или изазову ескалацију".

"У складу са својим мандатом, Кфор је спреман да предузме све неопходне радње како би обезбедио безбедно окружење на неутралан и непристрасан начин. Командант Кфора остаје у блиском контакту са својим главним саговорницима, укључујући представнике институција и безбедносних организација на Косову, Генералштаба Војске Србије, као и Мисије владавине права коју предводи ЕУ (ЕУЛЕКС) и друге представнике Међународне заједнице", навела је Мисија Кфора.

Кфор позива Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу који води ЕУ како би се смањиле тензије и као једини пут ка миру и нормализацији.

Брнабић: НАТО једва чека да Срби ураде било шта да реагују

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је ситуација на Косову и Метохији никад тежа и захвалила је српском народу што су до те мере достојанствени и мирни, што пружају ненасилан отпор, што се боре за своје име и презиме, своје домове и своју државу Србију.

"Чини ми се да би НАТО и Кфор једва дочекали да Срби ураде било шта да они могу да реагују", рекла је она и додала да нема да каже ни једну лепу реч о нашим партнерима у ЕУ ни у оквиру Кфора.

"Њихова реакција је закаснела, требало је да буду тамо у петак како су данас", рекла је премијерка и позвала се на Резолуцију 1244 и додала да они не штите демократију ни институције, већ узурпаторе од грађана.

Поручила је да ипак морамо да чувамо мир, јер тако чувамо не само животе нашег народа, већ и њихов опстанак.

Опширније прочитајте овде.

Ховенијер после састанка са двојицом градоначелника разговара са председницом тзв. Косова

Амерички амбасадор Џефри Ховенијер завршио је састанак са градоначелницима Зубиног Потока Измиром Зећиријем и Звечана Иљиром Пецијем у канцеларији ЕУ у Приштини, након чега се упутио на састанак са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, преноси "Кљан Косова".

Градоначелници Зећири и Пеци наставили су састанак са шефом канцеларије ЕУ на КиМ Томашом Суниогом.

Градоначелник Северне Митровице Ерден Атић и градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми, обојица из Покрета Самоопредељење на чијем челу је приштински премијер Аљбин Курти, нису присуствовали састанку који је сазвао Ховенијер.

Градоначелник Лепосавића је заједно са послаником Скупштине Косова Саљием Зибом још у раним јутарњим часовима ушао у просторије општине Лепосавић.

Ховенијер се још није огласио поводом тога што су Куртијеви градоначелници бојкотовали састанак у тренутку када је ситуација на северу напета.

"Градоначелник" Звечана иде у своју канцеларију

Градоначелник Звечана Илир Пеци рекао је да ће поосле састанка са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером отићи у своју канцеларију, у општину Звечан, преноси "Клан Косова".

У међувремену, више стотина Срба протестује испред зграде општине захтевајући повлачење косовских снага и Кфора и оставку Пеција.

Завршен састанак Ховенијера и градоначелника Звечана и Зубин Потока

Завршен је састанак америчког амбасадора на КиМ Џефрија Ховенијера са градоначелницима Звечана и Зубин Потока Илиром Пецијем и Измиром Зећиријем, преноси "Коха".

На састанак су позвана четири нова градоначелника северних општина, али на састанак нису отишли ​​ни градоначелник из Лепосавића, Лулзим Хетеми, и Северне Митровиде Ерден Атићи, који су чланови "Самоопредељења! Аљвина Куртија..

Атићи је за ТИМЕ рекао да ће ускоро имати састанак са амбасадором Ховенијером, али није објаснио зашто се данас није састао са њим.

Кфор није претио Србима

После извештаја "Кохе" да је командант Кфора запретио Србима у Звечану да ће "запуцати" ако се не разиђу, стигао је и деманти.

НАТО мисија на Косову и Метохији најавила је да ће се ускоро огласити саопштењем у којем ће демантовати писање албанских медија.

Нови преговори Срба и Кфора: Остајемо овде до испуњења захтева

Један од лидера Српске листе  Горан Ракић преговарао је са официром Кфора који је од Срба затражио да се два возила косовске полиције која су тренутно на улици испред кордона Кфора извуку са улице.

Како преноси дописник РТ Балкана, Ракич им је рекао да је захтев Срба јасан, да Срби траже да сви косовски специјалци оду из Звечана, односно зграде општине, као и да албански градоначелник никада више не дође у Звечан.

"Молим вас да остенамо мирни, да нико попреко не погледа војнике Кфора", рекао је Ракић. Овде смо да полиција оде кући. Нека повуку два оклопна возила, радимо на томе да оду сви из општине, додао је он.

Ракић је поручио да ће Срби остати овде до даљњег, док се њихови захтеви не испуне - да се косовска полиција склони а нови градоначелник поднесе оставку.

Куртијеви градоначелници пропустили састанак са Ховенијером?

На састанак са америчким амбасадором у Приштини Џефри Ховенијером у Канцеларији ЕУ у Приштини стигли су до сада само градоначелници из редова ДПК - Измир Зећири (Зубин Поток) и Иљир Пеци (Звечан), али не и новоизабрани градоначелници Лепосавића и Северне Митровице из редова Самопредељења, преноси "Албанијан пост".

Још увек се не зна да ли ће Хетеми и Атићи из Самоопредељења учествовати на овом састанку са америчким амбасадором, за који се наводи да има за циљ смањења тензија у општинама са српском већином.

Новоизабрани градоначелник општине Зубин Поток Измир Зећири изјавио је раније да ће се прво састати са америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијером, а затим ће одлучити да ли ће отићи у своју канцеларију у општини или не.

Представници Српске листе поднели захтеве Кфору

Двојица лидера Српске листе Горан Ракић и Славко Симић поднели су два захтева за прекид протеста испред зграде општине Звечан, где се више стотина Срба окупило.

Како преноси "Коха", затражили су да се косовска полиција склони и оставку новоизабраног албанског градоначелника.

Захтеве су изнели на састанку са командантом Кфора који је, са друге стране, најавио да ће корон остати и упозорио да ће, уколико демонстранти не оду, доћи до пуцњаве.

"Ово је објекат Општине, објекат грађана, где раде наше породице и ми ћемо овде остати. Оне који су непожељни треба уклонити. Ако желите да одете, створићемо вам простор да одете", рекао је председник Српске листе Горан Ракић представницима Кфора.

Српска застава на возилу КПС

Како јавља извештач РТ Балкана, Срби окупљени испред зграде општине Звечан ставили су заставу Србије на оклопно возило КПС.

Приштински дипломата: Кључно је што САД штите зграде општина на северу, као што су увек чиниле

Бивши министар спољних послова тзв. Косова Петрит Сељими поручио да је кључно то што америчке снаге Кфора данас штите зграде општина на северу "Косова" и штите "Косово" као што су то увек и чиниле.

"Мислим да је кључно напоменути да НАТО трупе које данас штите општинске зграде на северу су углавном америчке трупе. САД штите Косово као што су то увек чиниле, у борби или у Конгресу. Координација са САД не одаје слабост, оно омогућава снагу. Запамтите ово", твитовао је Сељими.

Ховенијер стигао у Канцеларију ЕУ на састанак са новим градоначелницима северних општина

Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер стигао је у Канцеларију ЕУ у Приштини, преноси Коха. Тамо ће се састати са новоизабраним градоначелницима четири општине на северу Косова.

На састанак су стигли и градоначелник Зубин Потока Измир Зећри и председник општине Звечан Ијлир Пеци.

Зећири је раније рекао да ће се прво састати са Ховенијером а затим одлучити да ли ће отићи у своју канцеларију у општини или не.

Испред зграда општина на северу окупио се велики број Срба, а косовска полиција и Кфор су у једном тренутку у Звечану употребили бибер спреј против њих.

Запослени у СО Зубин Поток: Грдан нам је тај градоначелник када га брани полиција и уводи у зграду

У друштву председника Привременог органа општине Зубин Поток, Срђана Вуловића, полицијским службеницима се обратила једна од запослених.

"Ми не бранимо вашем градоначелнику да иде у Чабру, да ради, њега је бирао албански народ, нека оде тамо. Ми тражимо наша радна места, да се вратимо у наше канцеларије", поручила им је.

Каже да је срамно да зграда општине буде "полицијска станица", преноси КосСев.

"Грдан нам је тај градоначелник када га брани полиција и да га полиција уводи у зграду", нагласила је.

Росу и КБС испред Трепче

Вест да су се припадници Росу стационирали испред улаза у "Трепчине" објекте у Лепосавићу, узнемирила је грађане.

Како пише "Политика", возачима камиона није био дозвољен излазак из фабричког круга. Росу је потпомогнут снагама КБС-ом који нема дозволу за улазак на север Космета.

Зубин Поток: Грађани тражили да уђу у општину, полицајци им забранили

Ситуација је, како преноси КосСев, тренутно мирна у општини Зубин Поток, где се и овог јутра зачула сирена.

Испред општинске зграде такође је присутан велики број грађана који су овог јутра тражили да уђу у објекат.

Међутим, како је рекао Милија Бишевац из ГИ за Зубин Поток, који се налази испред општине, полицијски службеници који стоје испред објекта са опремом за разбијање демонстрација су им рекли да не могу да уђу у зграду.

Међу грађанима су и представници привременог органа општине Зубин Поток, као и председник, Срђан Вуловић.

У Зубином Потоку су такође припадници КФОР-а. Међутим, за разлику од Звечана и Лепосавића, они стоје са стране и надгледају ситуацију.

Још једна јединица Кфора стигла пред СО Звечан

Идите, идите, ово је Србија!

Срби окупљени испред зграде скупштине општине Звечан узвикују: "Идите, идите, ово је Србија!"

Косовска полиција: Били смо приморани да користимо бибер спреј

"Ангажовање полиције у спровођењу јавног реда, пружању безбедности грађанима, слободи кретања, као и предузимање полицијских мера у складу са ситуацијом и дешавањима на северу земље, и даље ће остати међу примарним циљевима и задацима Полиције Косова", саопштила је полиција привремених приштинских власти.

Како су навели на својој Фејсбук страници, косовска полиција се по службеној дужности стара о очувању јавног реда и мира на северу КиМ.

Демонстранти су се организовано окупили испред објеката општина на северу да протестују, а испред зграде општине Звечан "демонстранти су бацајући сузавац покушали да прођу безбедносне кордоне како би насилно ушли у објекат општине, где је полиција била принуђена да употреби легална средства попут бибер спреја да заустави демонстранте и стави ситуацију под контролу", наводи се у објави.

Зећири: Не знам да ли ћу ићи у општину, одлучићу после састанка са Ховенијером

Тзв. градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири изјавио је да ће после састанка са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером одлучити да ли ће ићи у општину, преноси Дукађини.

Очекује се да ће се новоизабрани градоначелници општина на северу КиМ данас састати са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером.

Дачић: Не играјте се са ватром, не потпаљујте сукобе који могу да прогутају регион

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС, коментаришући ситуацију на северу КиМ, да смо месецима у  ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације и поручио да је за компромис потребна спремност бар две стране, будући да овде имамо више страна.

Код Србије постоји спремност за разговор, а код њих постоји само спремност за насилне, једностране акте који имају за циљ да трајно решење буде окупација Косова и Метохије од стране приштинских власти, рекао је Дачић.

Боље да преговарамо и 100 година него да један дан буде сукоба и рата, рекао је српски дипломата и поручио Приштини: Не играјте се са ватром, не потпаљујте сукобе који могу да прогутају читав регион.

Коментаришући долазак Кфора испред зграда општина на северу КиМ, Дачић је рекао да је задатак КФОР-а био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазаку зграде.

"Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали", рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

"Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија – то нећемо дозволити", поручио је Дачић.

Одаловић: Непроспаване ноћи Срба на Косову и Метохији

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС да Аљбин Курти у континуитету дестабилизује ситуацију на Косову и Метохији, изазива, провоцира, злоупотребљава све што може да би унео што већу несигурност на северу КиМ и међу свим Србима.

"Поново имамо исту или сличну реторику из центара који га врло често позивају да не ради нешто што је урадио. То су и Квинта и САД и ЕУ. Не знам ко се више ових дана није огласио да каже да је то нешто што не одобравају и што се нису договорили, али нема ниједне последице. Зграде су окупиране. Да ли је неко позвао косовске полицијске службенике или оне који су у зградама да напусте и да се врате где су били? Није нико", наглашава Одаловић.

Истиче да инструмената има и каже да нема дилему да они који их гласно позивају да нешто не раде, могу то да спрече и санирају последице.

"Овај дан је врло неизвестан и изазива велику забринутост. Ово су непроспаване ноћи Срба на простору Косова и Метохије јер није се оваква бруталност очекивала и није се очекивао овај ред потеза", рекао је  Одаловић.

Сматра да је највећа грешка међународне заједнице то што је себи дала за право да резултате избора које су Срби бојкотовали прогласи легалним.

Мештани Зубиног Потока: Каква је ово демократија?

Мештани Зубиног Потока огорчени су блокадом општине од стране Кфора и косовске полиције, кажу да је ситуација узнемиравајућа и да народ није заслужио да се овако нешто догађа.

"Какве намере имају ове полицијске снаге овде. Народ је узнемирен, није заслужио да се ово догађа, не постоји разлог да се овако поступа према народу. Све се ово може решити на нормалан начин, начином на који нико неће бити угрожен", рекао је "Косово онлајну" један од окупљених грађана.

Испред зграде општине Зубин поток пристижу припадници Кфора у оклопним возилима са пуном опремом.

Мештани Зубиног Потока су у неверици и питају се "Каква је ово демократија"?

Звечан

Група косовских специјалаца ушла у зграду општине Звечан

Група косовских специјалаца ушла је у зграду СО Звечан.

Група из кордонаа, који је стајао иза кородона Кфора, ушла је са улице у зграду.

Кордон Кфора, који одваја специјалце од народа, и даље је око зграде општине.

Кфор пропустио запослене из општине Звечан, зауставила их полиција бибер спрејом

Косовска полиција окупљена испред општине Звечан бибер спрејом је зауставила запослене у локалној самоуправи да уђу у зграду, након што су их припадници Кфора пропустили кроз кордон.

Запослени у локалној самоуправи у Звечану прошли су кордон Кфорових војника и нико их није зауставио да би их, када су дошли до зграде општине и покушали да уђу, полиција зауставила на самом улазу и након више покушаја да се пробију унутар зграде бацила на њих бибер спреј.

Амерички амбасадор позвао градоначелнике на рапорт

Амерички амбасадор на 'Косову' Џефри Ховенијер позвао је на састанак четири градоначелника северних општина Косова.

Према речима градоначелника Звечана Иљира Пеција, очекује се да ће овај састанак бити одржан у канцеларијама Европске уније у Приштини данас од 9 сати.

"ЕУ и амерички амбасадор су нас позвали на састанак, нас четири градоначелника у Канцеларију ЕУ", рекао је он за "Калксо".

Упитан да ли се очекује да започне дан у згради општине, председник је рекао да они планирају да рад започну можда и пре 8 сати.

"Разговарали смо са министром да наставимо са планом, да наставимо у општинским објектима, разговарали смо пре око сат и по" – рекао је Пеци.

"Калксо" је такође контактирао Измира Зећирија, градоначелника Зубиног Потока.

Он је такође потврдио одржавање састанка и рекао да ће после њега одлучити да ли ће ићи у општину.

"Имамо хитан позив да се састанемо са америчким амбасадором и ЕУ", рекао је он.

Тема разговора требало би да буде напета ситуација на северу покрајине и наредни кораци.

"Калксxо" је такође покушао да добије став од Љуљзима Хетемија, председника Лепосавића, али није добио одговор.

Два градоначелника, Зећири и Пеци, рекли су да нису упознати са најновијом изјавом Квинте у којој је од Владе тзв. Косова затражено да не предузима нове радње за приступ општинским зградама у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

Аплауз за Кфор

Још једна група припадника Кфора стигла је испред зграде општине Звечан, а окупљени Срби су их дочекали аплаузом.

Више хиљада Срба испред зграде општине

Испред зграде општине Звечан окупило се више хиљада Срба који мирно траже од Кфора и косовске полиције да се повуку из њиховог града.

Настава се обуставља на северу Косова

На северу Косова и Метохије од данас ће бити обустављена настава у свим основним и средњим школама, као и вртићима, одлучено је на састанку директора школа северу КиМ са начелником Школске управе.

Родитељима деце на северу Косова и Метихије стигла је порука са садржајем да се одлаже настава до даљег док се не повуку припадници косовске полиције у пуној ратној опреми са севера.

Иначе, у Звечану се средња школа налази тик уз зграду општине, а око ње су такође распоређени косовски специјалци.

Гренел: Од мира и напретка до хаоса и окупације на КиМ

Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог тзв. Косова и Србије поручио је јутрос на свом Твитер налогу да се на КиМ од "мира и напретка дошло до хаоса и окупације".

"НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб", оценио је Гренел.

У својој Твитер објави под насловом "најновија вест" Гренел је поделио снимак улице у којој се налази зграда општине у Лепосавићу на којем се види развучена бодљикава жица и већи број припадника Кфора.

Тражи се повлачење косовске полиције

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић преговарају са тзв. косовском полицијом, и траже да оду са листа места, као и да нови албански градоначленик не уђе у зграду општине.

Симић је тражио од окупљених да, уколико Куртијеви специјалци крену на окупљен народ, да остану мирни и да се не супротстављају.

Представници косовских Срба међу окупљенима

Међу окупљеним Србима је и Игор Симић, потпредседник Српске листе и бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић који је раније позвао Србе да остану мирни.

Специјалци и Кфор испред зграде општине Звечан

Кордон на улазу у општину Звечан

Кфор је формирао јак кордон на улици испред улаза у зграду СО Звечан.

Косовски специјалци повукли су се десетак метара назад где је формиран други кордон. Више косовских специјалаца стоји на улазу у општину са гас маскама. Више стотина грађана стоји испред кордона Кфора и у овом тренутку делује да се ситуација мало смирила.

Бибер спреј по Србима

Косовска полиција попорскала је окупљене Србе бибер спрејом, а претходно сви специјалци ставили су гас маске.

Напето у општини Звечан

Више стотина Срба налази се испред општине Звечан.

На улицама бибер спреј и пуна борбена опрема

Између полиције и грађана су припадници КФОР-а под пуном борбеном опремом, са штитницима, шлемовима, маскама, панцирима.