Србија и Балкан

Насиље није случајно: Амбасадори Квинте подржали напад Кфора на српске цивиле

Земље Квинте овог пута су отишле корак даље и нису позвале "обе стране" да се уздрже већ су за данашње насиље оптужили искључиво Србе који не желе да прихвате да у зградама три српске општине на северу седе нелегитимно изабрани градоначелници Албанци
Насиље није случајно: Амбасадори Квинте подржали напад Кфора на српске цивиле© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Након бруталног напада "мировњака" из Кфор мисије на Србе који су мирно протестовали испред општине у Звечану, огласили су се и амбасадори земаља Квинте који, као што је очекивано, нису стали на страну голоруког народа већ су "осудили насилне акције демонстраната".

Чињеница да су припадници косовских специјалних полицијских снага Росу пуцали на српски народ скривајући се иза припадника Кфора, није спречила западне званичнике да стану на страну насилника и агресора, а не Срба који су, док нису нападнути, мирно протестовали седећи на улици.

Овог пута Квинта је отишла корак даље јер није позвала "обе стране" да се уздрже већ су, за данашње насиље, оптужили искључиво Србе који не желе да прихвате да у зградама три српске општина седе нелегитимно изабрани градоначелници Албанци.

Амбасадори ЕУ и Велике Британије у Приштини, Томаш Суниог и Николас Абот, осудили су "насилне акције демонстраната" против припадника Кфора у Звечану, а исте те акције "снажно осуђују" и Сједињене Америчке Државе", пренео је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Ховенијер је на Твитеру поновио позив САД на хитан "прекид насиља и акција које подстичу тензије или промовишу сукоб".

"САД најоштрије осуђују насилне акције демонстраната данас у Звечану, укључујући употребу експлозива, против трупа Кфора које желе да одрже мир. Понављамо наш позив на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб", написао је Ховенијер.

Николас Абот се огласио на Твитеру, оценивши да су "напади на припаднике Кфора и новинаре кривично дело'' и да је то неприхватљиво, а слична порука је послата и из Немачке.

"Свака насилна акција против против трупа Кфора и новинара је апсолутно неприхватљива и мора се прекинути сада - потреба за деескалацијом је хитна. Хвала свим снагама Кфора на терену, а повређенима желим брз опоравак", навео је приштински амбасадор Јорн Роде.

Француски амбасадор Оливије Геро написао је на друштвеној мрежи Твитер да насиље над припадницима Кфора и новинарима није оправдано.

"Ништа не оправдава насилне нападе на Кфор и новинаре. Ово мора престати. Моје мисли су уз жртве. Пуна подршка за Кфор. Такође позивамо владу Косова да одмах предузме мере за деескалацију", рекао је амбасадор Француске Оливије Геро.

Огласио се и НАТО

"НАТО оштро осуђује ничим изазване нападе на Кфор на северу Косова, у којима је један број припадника Кфора повређен. Такви напади су потпуно неприхватљиви. Кфор ће предузети све неопходне мере да испуни свој мандат у УН", наводи на Твитеру портпаролка НАТО Оана Лунгеску.

Од јутрос у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање.

Више стотина Срба окупљено је испред општинских зграда на северу Косова и траже повлачење косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца, Срби на локалним изборима нису учествовали и одбијају да прихвате албанске представнике на власти у општинама где Срби чине више од 95 одсто становништва.

Око 16. 30 часова припадници Кфора су у Звечану насрнули на Србе који су опколили возила косовских специјалних снага Росу спречавајући их да изађу напоље. Уследио је жесток обрачун, бачен је сузавац и око 30 шок бомби, а на голорук народ је пуцано  из ватреног оружја. У болници у Косовској Митровици збринуто је око 50 Срба, а једној особи се лекари боре за живот.      

На друштвеним мрежама и у медијима огласили су се страни државници, који су подржали напад Кфора на Србе.

image