Србија и Балкан

Величање усташтва ван Хрватске: Комеморација "жртвама" Блајбурга одржана у БиХ

Скуп је одржан под покровитељством Хрватског народног сабора БиХ, организације која окупља странке с хрватским предзнаком, на челу с владајућом Хрватском демократском заједницом
Величање усташтва ван Хрватске: Комеморација "жртвама" Блајбурга одржана у БиХwww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto /EXPA/Angerer

Након што је Аустрија забранила окупљање проусташа на својој територији, како би обележили дешавања у Блајбургу, након Другог светског рата, а заправо се радило о скупу старих и нових нациста који су се окупљали да славе фашистички усташки режим из НДХ, ове године су поклоници усташа пронашли ново место за скуп.

На Радимљи код Стоца на југу Босне и Херцеговине одржана је званична комеморација за "жртве трагедије у Блајбургу и Крижног пута хрватског народа", како су навели организатори. У питању је место где се налази једна од највећих средњовековних некропола, надгробних споменика из времена Босанске краљевине.

Скуп је одржан под покровитељством Хрватског народног сабора БиХ, организације која окупља странке с хрватским предзнаком на челу с владајућом Хрватском демократском заједницом.

Комеморацији је присуствовала и делегација Владе Хрватске коју је предводио шеф дипломације Гордан Грлић-Радман.

Из Сарајева нико није реаговао на то што је проусташки скуп одржан на територији те државе. Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је да је допуштање да се у Стоцу одржи "комеморација блајбуршким жртвама" скандал и цивизизацијски корак уназад.

"Једино место на свету где је могуће величати усташтво и нацизам, поред Хрватске, је нажалост Босна и Херцеговина", каже Бореновић и додаје да је невероватно да нико не реагује у Сарајеву од Савета министара, Владе ФБиХ, на чијој се територији то одржава, до институција Републике Српске.

На крају Другог светског рата војни и политички врх квислиншке НДХ је бежао пред југославенским партизанима, очекујући да ће их Англоамериканци прихватити. Међутим, Енглези су их поред аустријског градића Блајбург опколили и вратили преко границе југославенским партизанима.

image