Србија и Балкан

У хрватском сабору се орио усташки поздрав "за дом спремни": Посланику засметале предложене казне

Противници предлога закона сматрају да се на овај начин уводи вербални деликт како би се омогућило кажњавање ХОС-оваца
У хрватском сабору се орио усташки поздрав "за дом спремни": Посланику засметале предложене казне© TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠA

У хрватском Сабору се опет чуо усташки поздрав "За дом спремни".

Посланик опозиционог Моста Миро Буљ, наиме, своје излагање у парламенту завршио је узвикивањем те забрањене крилатице, али је избачен тек кад је почео да вређа председника Сабора Гордана Јандроковића.

Буљ је владајућој струји замерио усвајање предложених измена Закона о прекршајима против јавног реда и мира по скраћеном поступку према коме се за истицање фашистичких симбола, клицања усташког поздрава и ширење лажних информација предвиђа драматично повећане казни од 700 до 4.000 евра.

Хрватски посланик је зарадио неколико опомена приговарајући на процедури доношења законских измена чији је циљ, како тврди, увођење вербалног деликта како би се омогућило кажњавање ХОС-оваца и њиховог поздрава "за дом спремни", за што га је Јандроковић казнио с две опомене.

Буљ ту, међутим, није стао, него је тражио у име "Клуба Моста" паузу од десет минута па је поновио све скупа, додајући да је усташки поздрав легитиман међу бранитељима и позвао заступнике ХДЗ-а Ђакића и Деура да не гласају за овај законски предлог којим ће се, тврди он, увести драконске казне и укинути слобода говора, па у целу причу умешао лажне вести, коронавирус и сукоб у Украјини да би говор завршио ускликом "за дом спремни" и мирно сео на своје место.

Реаговао је Даворко Видовић (Социјалдемократи) казавши Буљу да је увредио највећи део бранитеља који се никада нису идентификовали с поздравом "за дом спремни", јер су се борили за слободну Хрватску, а не за усташку творевину.

Милорад Пуповац (СДСС) рекао је да је извикивање усташког злочиначког поздрава "за дом спремни" за време расправе у Сабору, као што је то учинио Буљ, тешка увреда као и позив на мржњу и насиље, за шта га је напао Жељко Сачић (ХС) да вређа бранитеље.

Јандроковић је тада констатовао да је Буљево понашање неприхватљиво и да је забрањено пропагирати усташке симболе и поруке, а да их је Буљ двосмислено користио што се може различито тумачити.

Сандра Бенчић (Можемо) је рекла да промовисање усташких, фашистичких и нацистичких поздрава у Сабору мора да се казни одузимањем речи, а не само опоменом, јер вређа и хрватски и друге народе те позива на мржњу и насиље.
У поновљеном јављању Буљ је рекао да је он говорио искључиво о Домовинском рату, као и да су и странци гинули под ХОС-овим знаком и поздравом.

"Ја сам био на правој страни док је био Домовински рат, а ти ниси био ди си триба бит и нећеш ми солит памет сваки пут", казао је Јандроковићу на шта му је овај коначно дао и последњу, четврту опомену што значи избацивање из саборнице.

Из саборнице су избачени и Крешо Бељак (ХСС) који је, тврди Јандроковић, Буљу док је излазио из из клупе довикивао: "Остани Миро, остани", као и Жељко Сачић (ХС) који је касније, за време паузе, заједно с Бељаком, кренуо према Јандроковићу да се, како је казао председник Сабора, физички обрачунају с њим.

"Овакве ствари нам не требају и штете угледу Републике Хрватске", рекао је Јандроковић.

Након паузе настављено је вређање. Стипо Млинарић (ДП) казао је да је одмах знао – кад се Пуповац јавио за реч – како законске измене нису добре за 'његове дечке' који су се борили у рату с инсигнијом коју су носили на рукаву.

"Мртвог Црвенкапу су откопали са знаком ХОС-а и поздравом 'за дом спремни', а закопали су га људи Милорада Пуповца, а ти симболи који су убили Црвенкапу - четничка кокарда и црвена петокрака - нису под санкцијама од 4.000 евра. То није ни фер ни поштено, а закон је донесен на притисак СДС С-а да не буде у недељу пет колона у Јасеновцу", наставио је Млинарић с увредама.

Расправа је започела у пуној саборници јутрос. Посланици опозиције били су против хитне процедуре тврдећи да се ради о врло важном закону који након 46 година знатно повећава казне као и да би га управо због тога требало боље размотрити и донети у редовној процедури.

Арсен Баук (СДП) упозорио је да се ради о репресивном закону који би Уставни закон могао вратити на дораду, ако се усвоји по хитној процедури.

Никола Мажар (ХДЗ) објаснио је да се овим законом само повећавају казне ради усклађивања с другим законима.

"У мају ће међуресорна група, коју чине представници свих правних факултета и стручњаци, као и невладин сектор и цивилно друштво, расправљати о спорним питањима да се кроз широку јавну расправу размотри ово питање", објаснио је Мажар, пренео је портал хрватског недељника "Новости".

image