Србија и Балкан

Шефица албанске обавештајне службе тајно у Београду?

Информацију да је шефица албанске обавештајне службе у Београду најпре је објавио вођа албанске опозиције, некадашњи председник и премијер Саљи Бериша
Шефица албанске обавештајне службе тајно у Београду?www.globallookpress.com © Peter Endig

У Тирани се пронела вест да је шефица албанске обавештајне службе (ШИШ) Вљора Хисени дошла у Београд. Ту информацију најпре је објавио вођа албанске опозиције, некадашњи председник и премијер ове земље Саљи Бериша.

Како тврди Бериша, ова посета у јеку тензија на северу Косова и Метохије говори о "координацији снага Раме и његовог шефа против Косова, што је веома интересантно због озбиљне политичке кризе у Београду".

Према његовим речима, ова посета представља озбиљан ударац албанској сарадњи са службама "пријатељских земаља у региону".

После ове посете, тврди Бериша, више неће размењивати осетљиве информације са албанском службом, "знајући да Рамин повереник може да их пошаље у Београд", објавио је албански сервис "Политика".

Посланик Демократске странке, уједно и члан Комисије за националну безбедност у Скупштини Албаније Фљамур Нока послао је званично писмо председнику Албаније Бајраму Бегају у којем тражи појашњење у вези са посетом Хисени Београду која ће, како он тврди, трајати 10 дана.

"С обзиром на то да је Албанија чланица НАТО-а, посета председника службе, земљи која није чланица НАТО-а, изазвала је велику забринутост. То је зато што служба представља главну институцију националне безбедности. Такође ова посета повећава мистерију и отвара многа питања, јер се дешава у веома компликованом и деликатном тренутку за Косово, где председник Србије Вучић провоцира ремећењем ситуације и мира и угрожавањем стабилности у региону", наводи се у писму.

Он је као члан Комисије за националну безбедност затражио да га Бегај обавести о мотивима, разлозима и сврси ове загонетне посете.

"Да ли су надређене институције обавештене и да ли је добијено њихово одобрење? Да ли је то урађено уз консултације и да ли су наши НАТО партнери обавештени о овој посети? Захтевам да ми се информације ставе на располагање у року од 5 дана", каже се у Нокином захтеву председнику Бегају.

Хисенијева је раније била заменица директора тзв. Косовске обавештајне агенције (КИА) и у јуну 2021. године је разрешена са те функције, одлуком Вјосе Османи и Аљбина Куртија.

Међутим, премијер Албаније Еди Рама у априлу ове године именовао ју је на чело албанске обавештајне службе.

image