Србија и Балкан

Блинкен: САД су забринуте, очекујемо да Београд и Приштина одговорно реагују

Амерички државни секретар каже да САД подржавају процес евроатлантских интеграција "Косова" и Србије, али тензије, према његовим речима, не помажу том процесу
Блинкен: САД су забринуте, очекујемо да Београд и Приштина одговорно реагују© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Србију и такозвано Косово да одмах предузму кораке за побољшање ситуације на северу.

Он је, такође, од Београда и Приштине тражио да обнове напоре за спровођење споразума о нормализацији које води Европска унија.

"Многи савезници изразили су забриност због пораста тензија на северу Косова и најоштрије осуђују недавне нападе на Кфор, наше италијанске и мађарске колеге које су повређене у нападу. Позивамо Владе Косова и Србије да предузму хитне кораке за деескалацију ситуације и обнове напоре за спровођење споразума о нормализацији који води ЕУ", рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Ослу.

Амерички државни секретар казао је да САД подржавају процес евроатлантских интеграција Косова и Србије, али тензије, према његовим речима, не помажу том процесу.

"Подржавамо процес евроатлантских интеграција 'Косова' и Србије, али тренутна ситуација омета тај процес", додао је Блинкен.

Он је напоменуо да је и председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију речено да су САД забринуте због недавних акција на северу, и да очекују да обе стране "одговорно реагују".

"Ескалација и предузете акције померају и 'Kосово' и Србију у погрешном смеру, јер одговор који ми очекујемо је деескалација, избегавање свих унилатералних потеза и повратак процесу нормализације који предводи ЕУ", рекао је Блинкен.

Блинкен је 26. маја упозорио да ће акције Владе тзв. Косова у северним општинама имати последице по билатералне односе и тражио од Косова да не улази насилно у општинске објекте на северу КиМ.

image
VV inauguration
banner